Herpes na usni – simptomi i liječenje

herpes-na-usni
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Herpes na usni vrlo je česta virusna infekcija koja prati pojedina stanja organizma, a najčešće se javlja kao popratna pojava infekcija koje narušavaju imunitet te kod jakih menstruacija, stresa, straha, tjeskobe ili nervoze.

Primarna infekcija obično se događa tijekom djetinjstva, dok reaktivacija virusa može nastupiti i godinama kasnije. Nakon prve infekcije, virus ostaje u živčanim stanicama i može se aktivirati periodično, uzrokujući ponovnu pojavu simptoma – najčešće na istom ili približno istom mjestu.

Herpes na usni je zarazan, a najčešće se prenosi slinom, poljupcima, kašljanjem ili kihanjem te zaraženom hranom i pićem. Nositelj virusa može prenijeti herpes drugoj osobi čak i kada mjehurići nisu prisutni, no najveća mogućnost zaraze je od trenutka pojave mjehurića do pojave krasti.

HSV-1 virus može se prenijeti i putem oralnog seksa te tako uzrokovati genitalni herpes.

Simptomi herpesa

Herpes na usni obično izbija iznenada. Jedan do dva dana prije pojave prvih simptoma na tom se mjestu mogu osjetiti svrbež, bol i prilično neugodno peckanje.

Vrlo brzo se na uzdignutoj, crvenoj i bolnoj koži pojavljuju sitni mjehurići ispunjeni svijetlom tekućinom, najčešće s vanjske strane usta ili usana te pored njih. Mjehurići s vremenom pucaju, a stvaraju se žute kraste te potom ranice koje uobičajeno zacijele nakon 7 do 10 dana.

Prvu infekciju mogu pratiti i opći simptomi zarazne bolesti, kao što su povišena temperatura, opća slabost i povećani limfni čvorovi.

Liječenje herpesa

Herpes obično prolazi spontano i ne zahtijeva posebno liječenje. Međutim, kod vrlo čestih recidiva provodi se terapija antivirusnim lijekovima koji se mogu dobiti na recept. Liječenje je u takvim slučajevima potrebno provesti odmah nakon izbijanja simptoma, stoga je dobro unaprijed kod kuće imati kutiju lijekova koje vam je propisao liječnik.

Antivirusno liječenje skraćuje trajanje izbijanja herpesa i duljinu recidiva, smanjuje broj recidiva i pomaže ozdravljanje.

Od lokalnih preparata, najčešće se primjenjuje aciklovir, ali i brojna druga ljekovita sredstva u obliku gelova za neutralizaciju virusa, vanjska terapija kremama koje sadrže cink, ulje čajevca i slično.

Kod pojave herpesa na usni savjetuje se izbjegavanje stresa,  mirovanje i konzumiranje lagane hrane. Osim toga, preporučuje se konzumacija čaja od kadulje, ružmarina, korijena čička ili livadske djeteline.

Za ublažavanje simptoma herpesa može koristiti i režanj svježeg češnjaka, koji je potrebno držati na usni otprilike pet minuta, a potom ponoviti postupak jednu minutu sa svježim češnjakom. Također, preporučuje se na mjestu izbijanja herpesa držati kockicu leda.

Kao prevenciju nastanku herpesa, dobro je poduzeti mjere za jačanje imuniteta.

Naša preporuka: Herp Gel – Biovitalis

Obogaćen medom, propolisom, svježim ekstraktima cvijeta nevena, lista kadulje i aloe vere, te vitaminom E, Herp gel njeguje i štiti raspucane usne i pomaže kod pojave herpesa.

Esencijalno ulje čajevca (tea tree) i cinkov oksid sinergistički ublažavaju simptome herpesa. Skraćuju vrijeme trajanja simptoma isušivanjem područja zahvaćenog virusom herpes simplex te stvaranjem nepovoljnih uvjeta za umnažanje virusa.

Saznajte više i naručite Herp Gel ovdje.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Herp Gel protiv Herpesa
Herp Gel protiv Herpesa

Ublažava simptome herpesa.

35 kn

Eterično ulje čajevca
Eterično ulje čajevca

Protiv bakterija, gljivica i virusa.

46 kn

Saznajte više o:

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.73 / 5 (55 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: herpes na usni, herpes na usnama, herpes na usnici, Herpes na usni uzrok, herpes na ustima, groznica na usni, groznica na usni uzrok, herpes na usni simptomi, herpes na usnama uzrok, herpes na usni lijecenje,