Herpes zoster – simptomi i liječenje

herpes zoster
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Herpes zoster je jedan od osam tipova virusa herpesa. Posljedica je sekundarne aktivacije varicella-zoster virusa, koji kod prve infekcije uzrokuje vodene kozice. Do reaktivacije ovog virusa može doći uslijed slabljenja imuniteta, teške bolesti ili kod tjelesne i emocionalne traume.

Herpes zoster najčešće se javlja kod odraslih osoba, a kod djece samo izuzetno. Očituje se kao veći broj grupiranih mjehurića na koži, koji se najčešće javljaju na jednoj strani lica ili tijela, kao i u području vrata i usne šupljine.

Simptomi herpes zostera

Herpes zoster uobičajeno započinje općim osjećajem slabosti, uz blagu vrućicu, peckanje i bolove na jednoj strani tijela. Nakon nekoliko dana dolazi do pojave mjehurića, a zahvaćeno područje postaje osjetljivo, bolno i može svrbjeti. Mjehurići nakon jednog do dva tjedna prolaze i stvaraju se kraste, prilikom čega bolovi i dalje mogu biti prisutni.

Uobičajeni simptomi herpes zostera su:

  • Lagano povišena temperatura
  • Slabost i umor
  • Osjećaj peckanja, bockanja i svrbež
  • Crvenilo dijela kože s grupiranim mjehurićima
  • Žareća ili probadajuća bol, koja može biti povremena ili stalna
  • Mučnina
  • Proljev
  • Poteškoće s mokrenjem

U određenim slučajevima, kada je zahvaćen dio u području živca trigeminusa, u području ušnog ili ličnog živca, moguće su komplikacije u obliku konjunktivitisa, oštećenja rožnice ili ušnog živca, kao i paraliza ličnog živca.

Promjene koje se događaju na koži obično su lokalizirane jednostrano, iako se mogu pojaviti i na obje strane tijela (zoster duplex)

Dijagnoza i liječenje herpes zostera

Za postavljanje dijagnoze obično su dovoljni klinička slika i simptomi bolesti.

Kod liječenja herpes zostera koriste se preparati vitamina B skupine. U slučaju superinfekcije bakterijama, primjenjuje se terapija antibioticima ili antibiotskim kremama, dok se teži bolovi ublažavaju se analgeticima. Ukoliko je infekcijom zahvaćeno oko, potrebna je redovita oftalmološka kontrola.

Jedan napad herpes zostera obično ostavlja bolesniku doživotnu imunost, s obzirom da se recidivi javljaju u manje od 4% slučajeva. Većina ljudi oporavi se bez posljedica, no mogući su ožiljci, čak i onda kada nije nastupila sekundarna infekcija.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.90 / 5 (87 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: herpes zoster, herpes na tijelu, herpes zoster simptomi, herpes zoster slike, herpes na leđima, herpes zoster liječenje, herpes na tijelu slike, herpes na ledjima, herpes po tijelu, herpes na leđima slike,