Istraživanje: Zbog prevelikih bočica bacaju se lijekovi za rak

lijekovi

U novoj studiji Memorijalnog Sloan-Kettering centra za rak, koja je objavljena u BMJ, istraživači su otkrili da se gotovo 3 milijarde dolara vrijedni tretmani za liječenje raka bacaju svake godine, jer su ih proizvođači namjerno stavili u veće bočice koje sadrže više lijeka nego što je potrebno za pacijenta.

“Farmaceutske tvrtke tiho zarađuju milijarde prisiljavajući nemoćne da kupuju količine lijekova dovoljne za liječenje nogometaša”, rekao je koautor studije dr. Peter B. Bach, direktor Centra za zdravstvenu politiku na Memorijalnom Sloan-Kettering centru. “Ako želimo početi štedjeti novce u zdravstvu, ovo je očito mjesto za rezanje.”

 

Ako se lijekovi za liječenje raka počnu pakirati u manje ambalaže, medicinske sestre i liječnici bi mogli koristiti samo onoliko lijeka koliko je potrebno za svakog pacijenta, bez bacanja, zaključili su istraživači.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
24-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Rtlzdravlje hr,