Je li točniji indeks tjelesne mase ili mjerenje postotka masti u tijelu?

masti

Indeks tjelesne mase (BMI) je zlatni standard za predviđanje cjelokupnog zdravlja. Pacijenti i liječnici rutinski računaju BMI, a neki poslodavci čak ga koristite kako bi se utvrdili troškovi zdravstvene zaštite.

Neke novije studije ističu da visok BMI zapravo može biti povezan s dugovječnošću. Iako se o ovom “paradoksu pretilosti” i dalje raspravlja, čini se jasnim da BMI ne daje uvijek najtočniju procjenu sadržaja tjelesne masti.

Nova studija, objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, proučavala je oko 5.000 žena i 1.000 muškaraca koji su bili na testiranju mineralne gustoće kosti. Istraživači su koristili njihove nalaze za drugu namjenu, osim za procjenu gustoće kostiju, također su i izračunali postotak masti u tijelu.

Masno tkivo

Visoki postotak masnog tkiva je značio veće šanse od smrti od bilo kojeg uzroka – unatoč tomu što visok BMI nije na to ukazivao. Nizak BMI bio je povezan s većim rizikom od smrti od svih uzroka.

Rezultati upućuju na to da BMI nije dobra mjera za cjelokupno zdravlje i da ga ne možemo koristiti kao sredstvo za mjerenje postotka masti u tijelu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
23-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni