Kada antibiotici mogu učiniti više štete nego koristi?

antibiotici

Antibiotici su iznimno korisni- ubijaju loše bakterije, zaustavljaju njihovo množenje i omogućavaju tijelu da se bori protiv bolesti. Međutim, zato što ubijaju i previše dobrih bakterija, oni također mogu napraviti neke prilično značajne štete. Ako nemate bakterijsku infekciju, antibiotik će vas vjerojatnije dodatno povrijediti nego pomoći.

Evo i tri načina kako vam antibiotici mogu učiniti više štete nego koristi: 

Mogu vam trajno poremetiti crijevnu floru

Antibiotici djeluju na sve vrste bakterija, i dobre i loše, tako da će vam sigurno narušiti ravnotežu crijevne flore. Iako mnogi osjete olakšanje nakon prekida antibiotske terapije, neki ljudi se nikada oporave, navodi se u studiji iz časopisa American Journal of Gastroenterology. Istraživači su otkrili da sudionici koji su uzimali više od tri antibiotika u roku od pet godina imaju 1,5 puta veću vjerojatnost za razvoja iritabilnog crijeva ili Crohnove bolesti.

antibiotici

Utječu na vašu kilažu

Studija objavljena u International Journal of Obesity je utvrdila da upotreba antibiotika u djetinjstvu ne utječe samo na debljanje u toj dječjoj dobi, nego i na debljanje u godinama koje dolaze. Istraživači su otkrili da djeca koja su uzimala najmanje sedam terapija antibiotika tijekom života su bila oko 1.4kg teža u dobi od 15 od onih koji nisu. Antibiotici su također povezani s razvojem dijabetesa tipa 2. Sudionici istraživanja koji su koristili pet ili više puta antibiotike su imali 53% veću vjerojatnost da će razviti bolest.

Mogu djelovati i na vaš mozak

Kad antibiotici unište bakterije u crijevima (dobre i loše), oni također utječu i na vaš um. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Clinical Psychology, samo jedna terapija antibioticima može biti povezana s većim rizikom od depresije i anksioznosti. Taj rizik raste sa svakim sljedećim uzimanjem antibiotika.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
29-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: antibiotici i debljanje, antibiotik i anksioznost, antibotici cemu stete, posljedice uzimanja tri vrste antibiotika u samo tri mjeseca,