Kada operirati krajnike kod djece?

upala-grla-kod-djece

Problemi djece s upaljenim krajnicima često dovode roditelje i liječnike u dilemu – liječiti konzervativnim ili operativnim metodama.

Ponavljajuće teške infekcije krajnika su, pored hiperplazije (povećanja) s opstrukcijom dišnih puteva i sumnje na zloćudni tumor najvažnije indikacije za operativni zahvat – tonzilektomiju.

Aktualne njemačke smjernice S2k-“Therapie entzündlicher Erkrankungen der Gaumenmandeln – Tonsillitis”  daju preporuke za operaciju u ovisnosti o učestalosti „epizoda“ u zadnjih 12 mjeseci.

„Epizoda“ predstavlja gnojnu upalu krajnika koju je dijagnosticirao liječnik i za koju je propisana terapija antibioticima.

U slučaju da je broj epizoda bio manji od tri, operacija ne predstavlja opciju liječenja. Šest ili više epizoda ukazuju na potrebu operacije. Kod tri do pet epizoda, smjernice preporučuju promatranje daljnjih šest mjeseci te ako se dosegne brojka od 6 epizoda također se preporučuje operativni zahvat.

Roditelji donose odluku i daju pristanak na operaciju. Kod odlučivanja valja uzeti u obzir mogućnost komplikacija poput naknadnog krvarenja, opstrukcije dišnih puteva, aspiracije, emfizema, meningitisa i oštećenja zubi.

Donedavno su postojale sumnje da vađenje tonzila može oslabiti imunološki sustav. Aktualna istraživanja demantiraju takvo mišljenje i potvrđuju da tonzilektomija ne utječe negativno na obrambeni sustav, već da može imati samo pozitivne učinke.

Krajnici

Njemačke smjernice daju i konkretne preporuke za konzervativnu terapiju, izbor antibiotika i broj dana uzimanja lijekova.

Simptomi upale, uz pomoć antibiotika, najčešće nestaju nakon 24-48 sati. To ne znači da su bakterije, uzročnici bolesti, eliminirane.

Zbog toga je izuzetno važno terapiju uzimati kroz cijeli propisani period. Kao i kod svake druge antibiotske terapije, prijevremeni prekid može prouzročiti recidiv infekcije, a i jako pogoduje razvoju sojeva bakterija rezistentnih na antibiotike.

U slučaju neuspjeha liječenja antibioticima, razlog može biti prerano prekinuta terapija, ali i krivo postavljena dijagnoza. Tonzilofaringitis može biti prouzročen virusima, a u obzir treba uzeti i mogućnost mononukleoze.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.57 / 5   7
Facebooktwitterpinterestmail
22-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: operacija krajnika dijete zdrvao, djeci od trinaest godina jel potrebno operirati krajnik, kada je potrebno operirat krajnike, kada operirati krajnike kod djece, koliko mononukleoza moze ostetiti krajnike, liječenje zloćudni tumor na krajniku, operirat krajnike ili ne kod djece,