Kako izvaditi krpelja i ne zaraziti se?

vadenje-krpelja
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Krpelji su sitni paučnjaci veličine od 3 do 5 milimetara koji žive po livadama, žbunju i po drveću. Ne kreću se puno, prehodaju svega par metara tijekom života. Spavaju zimski san i bude se u proljeće kada temperatura zraka naraste preko 15 Celzijusa. Sezona krpelja je od travnja pa do kasne jeseni, a najžedniji su u svibnju i lipnju. Većina ih nije zarazno.

Koje bolesti prenose?

U našem podneblju to su dvije bolesti, Krpeljni meningoencefalitis i Lyme borelioza. Krpelj u svojem prvom stadiju života, dok je još nimfa, nalazi prvu žrtvu, obično je to mali sisavac poput miša. Sišući krv zaražene životinje, nimfa se može zaraziti i kasnije prenijeti virus sljedećoj žrtvi.

I krpeljni meningoencefalitis i lyme borelioza su ozbiljne bolesti, ali vjerojatnost da se zarazite je mala. U našim krajevima zaraženi krpelji postoje u sjevernoj Hrvatskoj.

Krpelj koji dođe na čovjeka tražit će mjesto za ubod 6 sati, zatim će sat do dva bušiti kožu i tek tada će početi sisati krv. Da bismo se zarazili potrebno je da siše krv najmanje 10 sati. Ako ste primijetili krpelja na sebi trebate ga što prije izvaditi.

Na Medvednici se godišnje zabilježi od 0 do 5 slučajeva zaraze meningoencefalitisom.

Kako izvaditi krpelja?

Nekada su nas učili da prvo namažemo mjesto gdje je krpelj kako bi se on ugušio i onda da ga izvadimo van. Danas znamo da krpelj koji se guši ispušta puno sline i time se znatno povećava vjerojatnost zaraze. Krpelja treba izvaditi živog.

Jako je važno da mjesto gdje je krpelj ne mažete kremom, uljem i sličnim sredstvima.
  • Uzmite pincetu i njome primite/ obujmite krpelja.
  • Primite ga što bliže glavi, ako pincetom dodirujete svoju kožu znači da ste dovoljno blizu.
  • Kada ga imate u pinceti lagano ga izvlačite.
  • Nemojte činiti nagle poteze jer krpelj može puknuti i glava mu može ostati u koži.
  • Polako ga vucite dok ne izađe. Mjesto uboda dezinficirajte alkoholom.

POGLEDAJTE VIDEO UPUTE

Što ako dio krpelja ostane u koži?

Pokušajte taj dio izvaditi s pincetom. Ukoliko ne ide, pustite taj dio na miru, vaše tijelo će ga ili apsorbirati ili izbaciti.

Prevencija protiv krpelja- kako smanjiti vjerojatnost uboda krpelja

  • Kada šećete prirodom (pogotovo vrijedi za planinarenje) izbjegavajte hodati po žbunju, među grmljem, izbjegavajte dodirivati golim tijelom ili odjećom drva i biljke.
  • Ukoliko nije pre vruće, nosite dugu odjeću. Ako imate kratku odjeću možete namazati gel protiv insekata ili poprskati otkrivene dijelove sprejem protiv insekata.
  • Kada se vraćate sa izleta ili rada u prirodi dobro provjerite odjeću i tijelo kako biste vidjeli ima li krpelja u blizini.

Što ako je krpelj bio dulje od 10 sati na tijelu i sumnjate na zarazu?

Ukoliko sumnjate da je krpelj sa područja gdje postoji mogućnost zaraze krpeljnim meningoencefalitisom proveo na vama dulje vrijeme, javite se doktoru. Moguća je zaštita pasivnom imunizacijom tj. davanjem gotovih protutijela.

Krpelji na psu

Psi puno češće nego ljudi “zarade” krpelja. Oni su niži, hodaju po travnatim površinama bez cipela pa su i lakši plijen za krpelja. Kod pasa možete koristiti istu tehniku vađenja.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Citrofit - Ekstrakt sjemenki grejpa
Citrofit - Ekstrakt sjemenki grejpa

Snažno podiže imunitet i djeluje protiv parazita.

od 70 kn

Beta Glucan & C3 Complex - Hug Your Life
Beta Glucan & C3 Complex - Hug Your Life

Za normalnu funkciju imunološkog sustava.

339 kn

Saznajte više o: , , , , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.17 / 5 (30 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: krpelj, KAKO IZVADITI KRPELJA, krpelj na covjeku, krpelj na psu, krpelji na psu, krpelji, kako skinuti krpelja, vađenje krpelja, kako izvaditi glavu krpelja, kako izvaditi krpelj,