Kako očuvati zdravlje kostiju?

trčanje

Kosti su ključni dio tijela jer štite organe, pružaju strukturu tijelu i pohranjuju kalcij. Zdrave i jake kosti pomažu da budemo aktivni i uživamo u životu. Dakle, vodite brigu o svojim kostima uz ove jednostavne savjete:

Odbacite ili barem ograničite cigarete i alkohol

Redovita konzumacija alkohola više od dvije čaše dnevno može povećati rizik od osteoporoze i oslabiti sposobnost kostiju da apsorbiraju kalcij. Na sličan način i duhan slabi kosti.

Puno kalcija i vitamina D

Osigurajte u svojoj prehrani dovoljno vitamina D i kalcija. Jedite što više badema, špinata, lososa, sardine, jaja, mlijeka i jogurt.

Uklonite opasnosti iz doma

Razmislite o svom domu i pokušajte ukloniti sve potencijalne opasnosti koje mogu rezultirati padom i slomljenom kosti.

Redovito vježbanje

Vježbanjem stavljate tijelo pod umjereni pritisak, što rezultira u formiranju kostiju i čini ih jačima. Vježba pomaže povećati i održavati gustoću kostiju.Redovito vježbajte

Dodaci prehrani

Suplementi su dobar izbor za one koji ne vole namirnice bogate kalcijem (npr. mlijeko). Također mogu postojati i brojni drugi razlozi za slabe kosti te u tim slučajevima dodaci prehrani mogu pomoći. Međutim, nemojte ih uzimati na svoju ruku. Prvo se konzultirajte s liječnikom.

Pazite na težinu

Za zdrave kosti vrlo je važno održavati i normalnu kilažu. Tako pothranjeni  imaju veći rizik od slabih kosti i fraktura, dok ljudi s prekomjernom težinom stavljaju prevelik pritisak na svoje kosti i zglobove.

Što manje soli

Slana hrana uzrokuje pretjerano izlučivanje kalcija putem bubrega. Pokušajte smanjiti unos soli u svom svakodnevnom životu. Različito bilje i začini mogu se koristiti kao alternativa.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
31-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako sačuvati zdravlje kostiju, kako ocuvati zglobove, kako održati zdravlje kostiju, održavanje zdravlja kostiju, Sto uzimati za održavanje zdravlja kostiju, trcanje za zdravlje kostiju,