Kako vitamin D utječe na rak dojke

rak-dojke

Žene s višim razinama vitamina D u krvi nakon dijagnoze raka dojke mogu očekivati značajno bolji ishod bolesti.

Vitamin D je najpoznatiji po svojoj ulozi u održavanju zdravlja kostiju.  Manje je poznato da se njegov nedostatak povezuje s povećanim rizikom od nekoliko vrsta raka.

Uobičajeni izvori vitamina D su izlaganje suncu (uz rizik dobivanja raka kože), riblje ulje, vitaminski dodaci prehrani, obogaćena mlijeka i žitarice.

Nije utvrđen točan mehanizam djelovanja vitamina D na ishod raka dojke. Znanstvenici su mišljenja da bi to moglo biti povezano s njegovom ulogom u promicanju razvoja zdravih stanica mliječnih žlijezda i zaustavljanjem razmnožavanja stanica raka te njihovim uništavanjem.

30% viša vjerojatnost preživljavanja raka dojke

Otkrili smo da žene s najvišim razinama vitamina D imaju oko 30% višu vjerojatnost preživljavanja od žena s najnižim razinama“ rekao je Dr. Lawrence H. Kushi, vodeći istraživač američkog instituta Kaiser Permanente. „Što više znamo o vitaminu D, sve više shvaćamo koliko važnu ulogu može odigrati u prevenciji raka i boljoj prognozi ishoda. Ova studija dodaje dokaze koliko je vitamin D važan u prehrani.“

suncanje

Kolika  doza vitamina D je potrebna?

Ispitivanje nije obuhvatilo usporedbu unosa vitamina D redovnom prehranom u odnosu na unos dodacima prehrani. Kushi je istaknuo da podržava preporučene dnevne doze vitamina D: 600 i.j. za osobe do 70 godina  a 800 i.j. za starije osobe.

Uloga dojenja, društvenih kontakata i punomasnog mlijeka

Institut Kaiser Permanente sudjeluje u petogodišnjem projektu suzbijanja raka za koji su odobrena sredstva od 10 milijuna dolara. Njihova ranija otkrića pokazuju bolju prognozu ishoda raka dojke kod žena koje su dojile, manju smrtnost kod žena s boljim društvenim kontaktima, a veću kod onih koje su konzumirale punomasne mliječne proizvode.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.67 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
26-01-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: d vitamin i rak dojke, D3 Kapi za zene i dojke, d3 za ciste na dojci, nalaz d vitamin, rak i vitamin d, vitamin d rak, vitamin d rak dojke, vitamin d trostruko negativni rak dojke doziranje,