Kočenje prstiju na rukama – uzroci, lijeva i desna ruka te sindrom karpalnog tunela

kocenje prstiju na rukama

Kočenje prstiju na rukama, grčenje prstiju na rukama, upala živca na ruci, karpalni tunel i kvržica na dlanu ruke najčešći su problemi koji uzrokuju bol i nemobilnost ruke. Pacijenti se obično žale na to da ne mogu obavljati aktivnosti koje zahtijevaju precizno korištenje rukom (primjerice, šivanje), ili koje se oslanjaju na pokret hvatanja (primjerice, sviranje gitare).

Najčešći uzroci gubitka mobilnosti su Dupuytrenova kontraktura, artritis, zaključani prsti i ozljede.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dupuytrenova kontraktura ili vikinška bolest 

Dupuytrenova kontraktura ili vikinška bolest je genetska bolest koja zahvaća površinsku (potkožnu) fasciju (ovojnicu) dlana i prstiju. Prvo se javljaju potkožni čvorići, a zatim i savijanje prstiju zbog čega oboljeli često nisu u stanju obavljati svakodnevne aktivnosti, kao što su vožnja, pranje ili rukovanje.

Najčešće se javlja kod osoba sjevernoeuropskog podrijetla, zbog čega se naziva i vikinška bolest. Puno češće se javlja kod muškaraca nego žena (10:1). Obično se pojavljuje iza 40-te godine života. 

Najčešće se javlja kod oboljelih od epilepsije, dijabetesa, alkoholne ciroze jetre, AIDS-a, pušača i kroničnih plućnih bolesnika. Zbog degenerativnih promjena na vezivnom tkivu dolazi do grčenja jednog ili više prstiju prema dlanu, a bolest može uzrokovati i ozljeda dlana. Bolest najčešće počinje zahvaćati četvrti prst, zatim peti, srednji prst, palac i najmanje zahvaća kažiprst dominantne ruke. 

 

dupuytrenova kontraktura

 

Liječenje Dupuytrenove kontrakture nekirurškim zahvatima obuhvaća:

 • Injekciju enzima direktno u čvoriće – enzimi kolagenazi se direktno ubrizgavaju u čvorić i razbijaju ga.
 • Perkutana fasciotomija iglom – igla se stavlja u dlan ili prste i reže se dio tkiva. Cilj je razbiti čvorić kako bi se prst ispravio. Postupak se izvodi pod lokalnom anestezijom i u jednodnevnoj kirurgiji.
 • Liječenje zračenjem – obično se koristi u ranim stadijima bolesti, a cilj je spriječiti potrebu za kirurškim zahvatom. Zahvaćena šaka se stavlja pod rendgen ili uređaj s elektronskom zrakom i zrače se kvržice na dlanu.

Liječenje Dupuytrenove kontrakture kirurškim zahvatima obuhvaća:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 • Fasciektomiju – kirurški zahvat tijekom kojeg se odstranjuje cijeli čvorić (umjesto da se reže).
 • Fasciotomiju – kirurški zahvat na šaci tijekom kojeg se reže čvorić. Rana se šiva i na nju se stavlja zavoj, a taj se postupak izvodi pod lokalnom anestezijom.

Za Dupuytrenovu kontrakturu ne postoji lijek. Ona se može ponovno vratiti i trebat će ju ponovno liječiti. Nemoguće je točno odrediti kada će se bolest vratiti jer to ovisi o radnim okolnostima, težini stanja i o tome je li osoba u prošlosti bila već liječena od Dupuytrenove kontrakture.

Grčenje u prstima ruku

Mnogi problemi mogu utjecati na grčenje u prstima ruku te ograničiti svakodnevne aktivnosti koje obavljamo rukama. Ukočenost se može pojaviti kada imamo probleme u zglobovima i oko njih, uključujući ligamente i mišiće.

Neki problemi uključuju:

 • artritis,
 • frakture,
 • dislociranost,
 • uganuća,
 • ozljede tetiva i mišića.

Vaš liječnik će vas pitati kada je grčenje započelo i kako je napredovalo, uključujući utjecaj grčenja na korištenje ruke, na ozljede i druga medicinska stanja kao i prethodna liječenja. Pregledi se odvijaju tako da se provjeri kretanje, oticanje i osjetljivost, ali i stanje mišića i tetiva.

x zrake ruke

Rendgensko snimanje se obično koristi za provjeru artritisa i drugih iskrivljenja kostiju i zglobova. Ako je situacija ozbiljnija, liječnik će preporučiti MRI i CT sken.

Grčenje u prstima ruku – liječenje

Liječenje grčenja u prstima ruku uključuje vježbe istezanja za zglobove i mišiće koje će pomoći kod opuštanja. Različiti oblici obloga ili gipsa mogu se koristiti za liječenje ukočenih zglobova. Operacija će biti potrebna ako drugi tipovi liječenja ne djeluju ili ako bol utječe na korištenje ruke. Nakon operacije bit će potrebna i fizikalna terapija, jer se inače ukočenost i grčenje mogu vratiti.

Grčenje prstiju lijeve ruke

Problemi s rukama kao što su bolni mišići su uobičajeni. Bol u ruci se javlja zbog svakodnevnog korištenja ruke. Problemi s rukama mogu biti ozbiljni i mogu imati simptome kao što su jaka bol, oticanje, grčevi, utrnulost, trnci, slabost ili promjena temperature ili boje ruke.

ukocenost prstiju lijeve ruke

Kada neku osobu boli ruka, uglavnom pomisli da je ozlijedila ruku. Bol ili grčenje lijeve ruke može značiti da ste ozlijedili zglob, da imate istegnut živac ili problem sa srcem.

Postoji nekoliko razloga zašto osjećate bol u lijevoj ruci:

 • Srčani udar – ugrušak ili puknuće koronarne arterije može zaustaviti protok krvi do srca. Kada se to dogodi mišići se mogu oštetiti. Bez liječenja srčani mišić počinje odumirati. Simptomi srčanog udara mogu biti i: bol u prsima ili pritisak, bol u leđima, vratu ili ramenima, povraćanje ili mučnina, nedostatak daha, malaksalost i umor.
 • Angina – simptom koronarne bolesti srca, kada srčani mišići ne dobivaju dovoljno krvi bogate kisikom. Angina uzrokuje simptome slične onima kod srčanog udara, ali kod angine oni traju samo nekoliko minuta. Obično se pogoršavaju kada ste u pokretu i smanjuju kada odmarate.
 • Burzitis – burza je vrećica ispunjena tekućinom, a nalazi se između kosti i pokretnih dijelova zgloba. Kada se burza upali, uzrokuje bolest zvanu burzitis. Burzitis ramena je rezultat čestih i naglih pokreta. Rizik nastanka burzitisa se povećava starenjem. Bol se pogoršava kada se krećete ili kada ležite na ramenu ili ruci. Možda nećete moći potpuno rotirati rame. Drugi simptomi burzitisa su osjećaj peckanja i trnjenja ruke.
 • Fraktura ili slomljena kost – kod unutarnje frakture, osim boli, nema vanjskih znakova da ste slomili ili oštetili kost ruke ili zgloba. Slomljena kost ruke, zgloba ili dlana može uzrokovati bol koja se pogoršava kada ju pokrećete. Drugi simptomi su nateknuće i utrnulost. Moguće je da imate slomljenu ruku ili zglob čak i ako se ruka čini normalnom.
 • Hernija diska – diskovi su jastučići između kostiju kralježnice koji služe kao amortizeri. Hernija diska u vratu znači da je disk u vratu oštećen i pritišće živce. Bol može započeti u vratu, a zatim će prijeći na ramena i ruke. Također možete osjetiti tupost, trnjenje ili peckanje. Bol se može povećati kada pomičete ruku.
 • Oštećeni živac ili cervikalna radikulopatija – oštećeni je živac onaj koji je komprimiran ili upaljen. Može biti rezultat hernije diska zbog traume ili ozljede nastale zbog trošenja. Simptomi oštećenog živca su slični herniji diska i mogu uključiti nateknuće, trnjenje ili peckanje ruke.
 • Trošenje zbog kružnih pokreta – dizanje teških objekata ili ponavljajući pokreti mogu dovesti do trošenja tetive ramena. To znatno oslabljuje rame i otežava svakodnevne aktivnosti, a boli više ako ležite postrance. Bol u ruci se pogoršava kada pomičete ruku u određenom smjeru, a to također može oslabiti ruku. Opseg pokreta ramena postaje ograničen.
 • Uganuće i istegnuće – uganuće je trošenje ili istezanje ligamenta. Uganuće ruke se može dogoditi kada padnete i dočekate se na ruke. Istegnuće je kada iskrivite tetivu ili mišić. To se može dogoditi kada podignete nešto na krivi način ili kada stavite jaki napor na mišiće.
 • Tendinitis – tetive su fleksibilna tkiva koja povezuju kosti i mišiće. Kada se tetive upale, javlja se tendinitis. Tendinitis ramena ili lakta može uzrokovati bol u ruci. Rizik tendinitisa se pogoršava starenjem. 
 • Vaskularni torakalni sindrom – to je stanje kod kojeg su krvne žile ispod ključne kosti stegnute zbog traume ili ozljede. Ako se ne liječi može dovesti do oštećenja živaca. Vaskularni torakalni sindrom može uzrokovati utrnuće, trnjenje ili slabost ruke. U nekim slučajevima može oteknuti ruka. Drugi znakovi uključuju diskoloraciju ruke, hladnu ruku ili dlan i slabi puls ruke.

Ako vas boli lijeva ruka i imate druge simptome srčanog udara, nemojte odgađati odlazak liječniku jer to može postati po život opasno.

Trnjenje prstiju desne ruke

Trnjenje ili bol u desnoj ruci javlja se kod mnogih ljudi pri čemu otežava svakodnevne aktivnosti. Za većinu, je gubitak osjećaja ili trnjenje desne ruke privremeno. Uzrok utrnuća ili ukočenosti ruke nije nešto zabrinjavajuće, ali ipak konstantan osjećaj češanja ili trnjenja desne ruke može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

desna ruka

Neuobičajen osjećaj u desnoj ruci može se dogoditi zbog spavanja na desnoj ruci, manje ozljede ruke ili loše cirkulacije. To može stvoriti osjećaj probadanja ili utrnuća u cijeloj desnoj ruci kao da je ruka “zaspala”. 

Uglavnom je trnjenje prstiju desne ruke prolazan osjećaj. Ako je rezultat ukliještenih živaca ili krvnih žila, sam osjet desne ruke će se vratiti kada se pritisak otpusti.

Iznenadno trnjenje desne ruke ili kronično trnjenje i ukočenost mogu biti znak ozbiljnog stanja. Čak i ako osjetite trnjenje desne ili lijeve ruke koje dođe i prođe i nema primjetan uzrok, trebali biste posjetiti liječnika.

Više informacija o trnjenju ruku možete pročitati ovdje.

Sindrom karpalnog tunela 

Kočenje prstiju na rukama može biti rezultat sindroma karpalnog kanala ili tunela – mjesto gdje je neki živac pritisnut (ukliješten) na ljudskom tijelu. Javlja se u opskrbnom području živca medianusa koji ima osjetnu i motoričku funkciju. Osjetno prekriva najvažniji i najveći dio šake.

sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog kanala ili tunela nastaje pritiskom na živac medianus između poprečnog ligamenta kostiju ručja (dijela šake uz ručni zglob) s jedne strane i tetiva mišića koji imaju ulogu savijanja prstiju i kostiju ručja s druge strane.

Karpalni tuneli na ruci

Simptomi sindroma karpalnog kanala ili tunela ovise o trajanju i jačini pritiska na živac medianus. Smetnje osjeta su uglavnom prvi i najstalniji simptom koji se javlja kod 80% bolesnika.

Karpalni kanal simptomi:

 • prolazno trnjenje u prstima koje se javlja tijekom noći ili ujutro nakon spavanja,
 • utrnulost cijele šake,
 • otok palca ili svih prstiju,
 • mišićna slabost,
 • oslabljen stisak šake,
 • nemogućnost stiska.

Bol ili utrnulost prva tri prsta ili pak cijele šake može biti jaka noću i buditi ljude iz sna. Tada osoba obično trese šakom kako bi se umanjio ili uklonio pritisak u ruci. Motoričke smetnje se javljaju kod ljudi koji su dugotrajno bili izloženi intenzivnom pritisku na živac.

Karpalni tunel – iskustva

Mnoge osobe koje boluju od karpalnog tunela imaju simptome trnjenja ili ukočenosti ruke. Na forumu je moguće pronaći osobe koje su i same imale problem sindroma karpalnog tunela.

Uglavnom osobe iz vlastitog iskustva naglašavaju kako je karpalni tunel rezultat učestalih pokreta s rukama (intenzivan rad), čestog tipkanja na računalu, ali se javlja i u trudnoći. Osobe preporučuju odmor od rada ili od tipkanja jer se tako smanjuje pritisak na živac medianus.

ergonomska tipkovnica

Svakih pola sata uzmite pauzu od 5 minuta i razgibajte zglobove i šake. Preporučuje se stiskati stres lopticu kako bi se aktivirali mišići ruke. Može pomoći i nabavljanje ergonomske tipkovnice koja se bolje prilagođava prirodnom položaju ruke i prstiju, pa se smanjuje ili u potpunosti rješava sindrom karpalnog tunela.

Kod trudnica se često javlja karpalni tunel jer imaju edeme, odnosno zadebljalo tkivo koje pritišće karpalni tunel. Veća učestalost javljanja karpalnog tunela kod trudnica je rezultat anatomskih i hormonalnih promjena, stvaranja otoka ili edema te zbog dugotrajnog nošenja djeteta na rukama. Savjetuju se vježbe ručnog zgloba i izbjegavanje radnji koje vode do trnjenja ruke.

Operacija karpalnog tunela – cijena

Liječenje karpalnog tunela ovisi o dužini trajanja bolesti i intenzitetu simptoma. Ako je uzrok sindromska sistemska bolest, hormonalna ili hematološka, potrebno je liječiti bolest koja je uzrokovala karpalni tunel, a uz to primijeniti mjere liječenja sindroma karpalnog tunela. 

Međutim, često je potrebno kirurško liječenje koje se sastoji od presijecanja poprečnog karpalnog ligamenta čime se postiže dekompresija karpalnog kanala i uklanja se pritisak na medijani živac. 

Preko HZZO-a nije moguće imati financiranu operaciju karpalnog tunela jer se klasificira kao bolest vezana uz rad. Naime, za razliku od profesionalnih bolesti, na temelju bolesti vezanih uz rad ne mogu se ostvariti posebna prava u sustavu zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Ipak, možete pokušati priznati profesionalnu bolest koja je rezultat rada tako da popunite tiskanicu “Prijave o profesionalnoj bolesti”. Jedan dio ispunjava vaš poslodavac, a drugi dio liječnik opće prakse nakon što mu dostavite mišljenje specijaliste medicine rada koji je nadležan za vašeg poslodavca. Tiskanicu “Prijava o profesionalnoj bolesti” možete pronaći na mrežnim stranicama HZZO-a.

Uz popunjenu tiskanicu možete priložiti medicinsku i drugu dokumentaciju kojom se može dokazati da je nastanak bolesti vezan uz proces rada. Svu dokumentaciju podnosite područnoj službi HZZO. Bolest se u sustavu obveznog zdravstvenog osiguranja smatra profesionalnom bolešću tek onda kada je kao takvu potvrdi Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i prizna HZZO. Prijavu treba dostaviti u roku od osam dana od dana kada ste primili mišljenje specijalista medicine rada o profesionalnoj bolesti.

Cijena operacije karpalnog tunela ovisi o uzroku i intenzitetu bolesti, a u privatnim poliklinikama uglavnom se kreće od 2 do 15 tisuća kuna. Također, trebate uzeti u obzir i ostale usluge koje vam poliklinike mogu naplatiti. 

Karpalni tunel – vježbe

Ako imate simptome sindroma karpalnog tunela može Vam pomoći nekoliko jednostavnih vježbi, ali preporučuje se i ograničavanje aktivnosti koje su uzrokovale bolest.

Treskanje – ova vježba je jednostavna. Korisna je tijekom noći kada se simptomi mogu pogoršati. Ako se probudite uz bol ili utrnuće ruke, samo protresite ruke kako bi olakšali simptome karpalnog tunela.

Šaka i znak stop:

 • stisnite šaku,
 • zatim rastvorite ruku dok prsti nisu upereni u strop (kao da nekomu pokazujete znak stop),
 • ponovite 5-10 puta.

Šaka i širenje prstiju:

 • stisnite šaku,
 • raširite prste što je više moguće,
 • ponovite 5-10 puta.

Dodirivanje palca:

 • povezujte svaki prst s palcem tako da tvorite “O” oblik,
 • ponovite nekoliko puta.

Osnovne vježbe istezanja zgloba:

 • sjednite za stol,
 • stavite laktove na stol, a zglobove i dlanove okrenite prema gore,
 • držite 5 sekundi i vratite u položaj tako da su prsti usmjereni prema gore,
 • zatim usmjerite prste prema podu i držite 5 sekundi,
 • vježbe ponovite 10 puta tri puta dnevno.

Sindrom karpalnog tunela – fizikalna terapija

Fizikalni terapeut vam može pomoći smanjiti bol i pomoći vam ponovno steći snagu i mobilnost dlana. Uglavnom će vam preporučiti vježbe koje su fokusirane na živce i tetive kako bi se smanjila bol i povećala mobilnost. Osim toga, može preporučiti i potporu. Nosit ćete potporu preko noći kako bi održali prste ispravnima. Osim toga, možda ćete ju trebati nositi i tijekom dana kada obavljate aktivnosti koje pogoršavaju simptome.

Fizikalni terapeut može preporučiti i:

 • promjene koje mogu pomoći smanjiti simptome na poslu, kod kuće ili tijekom odmora,
 • ultrazvuk,
 • razne vježbe istezanja dlana i ruke.

Sindrom karpalnog tunela – prirodno liječenje

Prije no što započnete s prirodnim liječenjem sindroma karpalnog tunela, saznajte uzrok razvoja bolesti. Obično je rezultat pretjeranog korištenja i lošeg položaja gornjeg dijela ruke/tijela, kao i zbog pretjeranog korištenja prstiju i zgloba.

Osim vježbi, preporučuje se promijeniti i prehranu koja može utjecati na olakšavanje simptoma karpalnog tunela. Svježe voće, povrće i hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći.

Antioksidansi, elektroliti i drugi nutrijenti iz voća i povrća mogu pomoći kod borbe protiv upale i liječenja sindroma. Konzumiranje biljne hrane bogate fosforom i magnezijem koja ima nizak postotak soli može pomoći kod eliminiranja viška vode iz tijela. 

omega 3 masne kiseline

Pijenje 200 ml vode svakih 2 sata održava hidrataciju tijela i olakšava bol. Riba, lan i chia sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama, kao i sjemenke i orašasti plodovi koji pomažu smanjiti upalu, ali sadrže i zdrave masnoće.

Hrana bogata vitaminima iz B skupine može pomoći, jer nedostatak vitamina B6 pogoršava simptome sindroma karpalnog tunela. U prehranu uključite tamnozeleno lisnato povrće, grah i divljač. Zeleni smoothieji i svježi sokovi mogu pomoći kod liječenja bolesti.

Osim hrane, za olakšanje karpalnog tunela mogu poslužiti esencijalna ulja. Esencijalna ulja se koriste godinama kako bi se smanjila bol na prirodan način. Dva esencijalna ulja koja su najutjecajnija za liječenje karpalnog tunela su zimzeleno ulje i ulje čempresa jer ubrzavaju cirkulaciju i smanjuju upalu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.29 / 5   7
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kocenje prstiju na rukama, grčenje prstiju na rukama, grcenje prstiju ruke, kad se koce prsti, kad prstima na ruci bole jagodice, grcevi u rukama I prstima, grcevi u prstima na ruci, grčenje ruke, grcenje prstiju ruke kod starijih ljudi, zbog cega de koce prsti ruku i nogu,