Koliko je marihuana zapravo korisna, a koliko štetna?

marihuana

Pobornici legalizacije marihuane ističu isključivo njezine pozitivne strane, dok protivnici očekivano samo štetne. Odgovor na pitanje koliko je marihuana zbilja dobra za zdravlje možda ima novo istaživanje.

Nova američka studija je pokazala da su terapeutska svojstva marihuane ograničena te da marihuana čak povećava rizik od nekih nuspojava. U studiji su se analizirani rezultati 79 kliničkih ispitivanja.

marihuanaAutori studije smatraju kako postoje slabi dokazi da ova biljka može pomoći oboljelima od raka koji imaju mučninu zbog kemoterapije te osobama koje pate od nesanice i Touretteova poremećaja. Također, nije primjećeno nikakvo poboljšanje kada je riječ o depresiji. Ipak kanabinoidi mogu biti djelotvorni u liječenju kroničnih neuropatskih bolova i grčeva prouzročenih multiplom sklerozom.

Istraživanje je pokazalo i veći rizik od nekih nuspojava. Najčešći su vrtoglavica, mučnina, pospanost, euforija, povraćanje, dezorijentiranost, suhoća usta, gubitak ravnoteže i halucinacije.

Znanstvenici nisu utvrdili jasnu razliku između korisnog i štetnog djelovanja ovisno o vrsti kanabinoida i o načinu primjene. Postoji stotinjak kanabinoida u biljci konoplje.

Autori napominju da su potrebna “temeljitija klinička ispitivanja kako bi se potvrdio učinak kanabinoida i dodatna istraživanja radi procjene same biljke, budući da nema puno znanstvenih informacija o njezinu djelovanju”.

Pročitajte naš tekst o tome je li marihuana droga ili lijek. Ili možda oboje?

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
12-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: pozitivne strane marihuane, marihuana nus pojave, marihuana nuspojave, marihuan zubi, vrtoglavica od trave, nus pojave od marihuane, marihuana zubi, marihuana vrtoglavica, marihuana ovisnost, zubi i marihuana,