Korištenje antidepresiva u trudnoći povećava rizik od autizma kod djeteta

Antidepresivi u trudnoći

Velika kanadska studija je pokazala da uzimanje antidepresiva u trudnoći povećava rizik od autizma kod djeteta za 87 posto!

Čak šest do deset posto trudnica koristi antidepresive, naglašavaju istraživači koji su analizirali podatke 145.456 trudnica u Quebecu. Njihova studija je objavljena u časopisu Pedijatrija.

Znanstvenici su pratili 145.456 djece od rođenja do dobi od deset godina te su provjerili je li majka u trudnoći uzimala antidepresive. Također su studiju uključili i druge čimbenike koji bi mogli doprinijeti razvoju autizma.

Antidepresivi u trudnoći

U ovoj studiji, autizam je dijagnosticiran kod 1.054 djece s prosječno 4,5 godina (0,72 posto).

Autizam kod djece se u posljednjih pola stoljeća se jako povećao. Dok je 1966. godine četvero djece od 10.000 obolijevalo je od te bolesti, danas ih ima 100 od 10.000.

Znanstvenici su se fokusirali na drugo i treće tromjesečje jer je to doba kada mozak djeteta prolazi ključnu fazu razvoja. Prioritet javnog zdravstva bi trebalo biti bolje prepoznavanje posljedica uzimanja antidepresiva s obzirom na njihovu široku uporabu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
Uređeno: 13-05-2019, objavljeno: 15-12-2015
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: antidepresivi i trudnoća, antidepresivi u trudnoci, korištenje antidepresiva, korištenje antidepresiva u trudnoći, trudnoća i antidepresivi,