Srčani zalisci – kako razlikovati i liječiti bolesti?

zdravo srce

Bolesti srčanih zalistaka su bolesti koje zahvaćaju jedan ili više srčanih zalistaka. One mogu biti prirođene (kongenitalne) ili stečene (posljedica neke bolesti ili stanja). Srce ima dvije pretklijetke i dvije klijetke.

Svaka klijetka ima valvulu, jednosmjerni ventilni otvor kroz koji ulazi krv, te valvulu kroz koju krv izlazi. Ponekad se ventilni otvori ne otvaraju i zatvaraju ispravno, te narušavaju protok krvi kroz srce i tijelo.

Stanje koje nazivamo stenoza jest ono u kojem se ventil ne može ispravno otvoriti. Regurgitacija (insuficijencija) je pak, stanje kada se ventil ne zatvara ispravno te propušta krv. Bolesti srčanih zalistaka uključuju:

  • Aortalnu stenozu i regurgitaciju
  • Mitralnu stenozu i regurgitaciju
  • Trikuspidalnu stenozu i regurgitaciju
  • Plućnu stenozu i regurgitaciju

zdravlje srca

Bolesti aortnih zalistaka

Bolesti aortnih zalistaka su stanja u kojem ventil između glavne crpne komore srca (lijeve klijetke) i glavne arterije u tijelu (aorte) ne radi ispravno. Takva bolest može biti kongenitalna ili stečena, a razlikujemo dva stanja srčanih zalistaka:

  • Aortalna stenoza – u tom stanju, aortalni ventilni otvor je sužen. To sužavanje sprječava otvaranje ventila u potpunosti, što ometa dotok krvi iz srca, aorte i ostatka tijela.
  • Aortalna regurgitacija – u tom stanju, aortalni ventilni otvor se ne zatvara ispravno, uzrokujući da krv teče natrag u lijevu klijetku.

Aortalna stenoza – uzroci, simptomi i liječenje

Uzroci aortalne stenoze

Kada je aortalni zalistak sužen, kroz lijevu se klijetku srca u aortu pumpa manje krvi. Tako dolazi i do smanjene količine krvi koju srce pumpa kroz čitavo tijelo. Posljedično, lijeva klijetka proširuje svoju mišićnu stijenku kako bi istisnula što više krvi kroz zalistak. Stijenka klijetke traži sve više krvi kako bi opskrbila svoju površinu kisikom.

Reumatska groznica koja je povezana s drugim greškama zalistaka – često može uzrokovati aortalnu stenozu. Aortalni zalistak oštećen je kog gotovo 40% osoba koje imaju nekakvu grešku srčanih zalistaka nakon napadaja reumatske groznice.

Ako bolesnik ima samo aortalnu stenozu i nema dokaza o drugim poremećajima – vrlo vjerojatno se radi o kongenitalnom poremećaju. Muškarci su gotovo tri puta skloniji aortalnoj stenozi od žena.

aortalna stenoza

Aortalna stenoza simptomi

Kod aortalne stenoze u samom početku nema nikakvih simptoma. Kako se stanje pogoršava, može se javiti gubitak daha tijekom tjelesne aktivnosti. Može doći i do razvijanja angine pektoris, napadaja vrtoglavice te nesvjestice prilikom bilo kakvog jačeg tjelesnog napora. S vremenom se mogu javiti i simptomi dekompenzacije lijevog srca.

Aortalna stenoza može izazvati probleme s disanjem, tzv. ”teško disanje” posebno dok osoba leži, većina bolesnika koji pate od aortalne stenoze – spavaju u sjedećem položaju. Otežano disanje, ponekada može biti praćeno ”sviranjem” u prsima, a u nekim slučajevima se može čuti zvuk žuborenja iz pluća.

Aortalna stenoza često dovodi do nedovoljnog dotoka krvi u koronarne arterije. Upravo zbog toga postoji veća opasnost od iznenadne smrti koju većinom uzrokuje srčani zastoj. Ako se aortalna stenoza ne liječi, tekućina u plućima može dovesti do upale pluća odnosno smanjene otpornosti na infekciju.

Aortalna stenoza liječenje

Prilikom rutinskog liječničkog pregleda može se utvrditi oštećenje zaliska, vjerojatno ćete morati napraviti rendgensku snimku grudnog koša te elektrokardiogram. Dijagnoza se poslije može potvrditi ostalim pretragama, kao što su kateterizacija srca, koronarna arterigrafija i ultrazvučno snimanje.

Ako ste upoznati s tim da imate blaži oblik aortalne stenoze, izbjegavajte jače tjelesne napore. Isto se podrazumijeva i za spolno općenje, budite umjereni. Jedino moguće liječenje u slučaju teške aortalne stenoze je operacija točnije zamjena zalistaka.

Ako se kirurg odluči za umjetni zalistak, morat ćete doživotno uzimati antikoagulanse. Izgledi za potpuno ozdravljenje su uglavnom isti kao i kod ostalih bolesti srčanih zalistaka.

Ako se kirurg odluči za umjetni zalistak, morat ćete doživotno uzimati antikoagulanse. Izgledi za potpuno ozdravljenje su uglavnom isti kao i kod ostalih bolesti srčanih zalistaka.

aortna regurgitacija

Aortalna regurgitacija – uzroci, simptomi i liječenje

Aortalna regurgitacija – uzroci

Do aortalne regurgitacije odnosno insuficijencije aorte dolazi zbog toga što aortalni zalistak ne radi onako kako bi trebao, točnije, krv se može vratiti iz aorte u lijevu klijetku. Uzrok tom poremećaju je najvjerojatnije reumatska groznica. Aortalni zalistak može biti oštećen i zbog sifilisa, ali danas uzrokuje svega 1% svih slučajeva insuficijencije aorte.

Zbog insuficijencije se lijeva klijetka proširuje, a njezine stijenke se zadebljavaju što je posljedica dodatnog rada. Zbog bakterijskog endokarditisa ponekad može doći do pucanja dijela zaliska.

Simptomi aortalne regurgitacije

Nakon pojave insuficijencije aorte, mogu proći godine prije pojavljivanja prvih značajnijih simptoma. Međutim, simptomi se vrlo brzo razvijaju ako dođe do pucanja zalistaka. Glavni simptom je gubitak daha. Često se javljaju i simptomi angine pektoris baš kao i kod aortalne stenoze. Često se javljaju i svi simptomi dekompenzacije srca.

Insuficijencija odnosno aortalna regurgitacija danas nije toliko česta budući da niti njezini temeljni uzroci (sifilis i reumatska groznica) nisu toliko česti.

Aortalna regurgitacija – liječenje

Pregled i dijagnostičke pretrage slične su ostalim dijagnostičkim metodama kada su u pitanju srčane greške. Ako se sumnja na aortalnu regurgitaciju, baš kao i kod aortalne stenoze, bit će potrebno regulirati aktivnosti. Liječnik će na kraju odlučiti jeste li kandidat za presađivanje zalistaka.

mitralni zalisci

Bolesti mitralnih zalistaka

Kod bolesti mitralnih zalistaka, mitralni ventil, koji se nalazi između lijeve srčane komore (lijevi atrij i lijeva klijetka), ne radi ispravno.

  • Mitralna stenoza – u tom stanju, ventil postaje debeo ili tvrd. To rezultira suženim otvorom i smanjenim protokom krvi iz lijevog atrija u lijevu klijetku.
  • Mitralna regurgitacija – u tom stanju, mitralni ventil se ne zatvara dobro, što uzrokuje da krv teče natrag u lijevi atrij srca. Ako se ne liječi, može doći do oštećenja srčanog mišića.

Mitralna stenoza – uzroci, simptomi i liječenje

Mitralna stenoza – uzroci

Mitralna stenoza pojam je koji opisuje suženje mitralnog zaliska koji se nalazi između lijeve pretklijetke i klijetke. Kako bi potisnula krv kroz uski otvor, mišićna stijenka klijetke odeblja, a tlak u toj komori postepeno raste.

Taj tlak se povratno prenosi kroz plućne vene u pluća, te dolazi do njihove zasićenosti krvlju. Mitralna stenoze se razvija kod 60% bolesnika nakon pojave reumatske groznice.

Simptomi mitralne stenoze

Glavni simptom mitralne stenoze je gubitak daha, a uzrokuje ga kongestija pluća (pluća prepunjena krvlju). Gubitak daha je najizraženiji nakon naporne tjelesne aktivnosti., a može se javiti i prilikom ležanja. Također, moguće je iskašljavanje krvavog ispljuvka.

Možete postati osjetljiviji i na napade akutnog bronhitisa, a mogu se javiti i bolovi u prsima nalik onima kod angine pektoris.

Osjećat ćete opću iscrpljenost, imati otečene gležnjeve i druge simptome koji upućuju na dekompenzaciju srca. Kao simptom dekompenzacije srca može se javiti i učestalo noćno mokrenje. Možete osjećati opću klonulost. Najveća opasnost je treperenje klijetki zbog čega dolazi do stvaranja embolusa.

ljudsko srce

Mitralna stenoza – liječenje

Liječnik će dijagnozu mitralne stenoze moći postaviti osluškujući srce stetoskopom, ali će vas uputiti specijalistu za srčane bolesti radi provođenja ostalih pretraga. Ako vas mitralna stenoza nije fizički onesposobila, moći čete živjeti normalnim životom.

Ako teško dišete liječnik vam može propisati diuretik, koji će vam omogućiti da se oslobodite viška tekućine iz tijela. Liječnik vam može propisati i tablete kalija, s obzirom na to da djelovanjem nekih diuretika dolazi i do gubitka kalija koji je potrebno nadomjestiti.

Fibrilacija odnosno treperenje atrija može se uspješno kontrolirati beta-blokatorima, ili lijekovima za smirenje srca, a možete dobiti i antikoagulanse kako bi se spriječilo nastajanje ugrušaka. Ako mitralna stenoze utječe na vaše svakodnevne aktivnosti ili ste trudni pa se simptomi stenoze pogoršavaju, liječnik će vam najvjerojatnije predložiti operaciju.

Uobičajena operacija se naziva valvulotomijom, te kod takve vrste operacije ipak postoji određeni rizik. Nakon operacije, simptomi se ne moraju vratiti godinama.

Ako se simptomi ponovno jave možete zatražiti drugu valvulotomiju ili će vam liječnik predložiti presađivanje zalistaka. Kod 80% operiranih slučajeva zabilježeno je preživljavanje od najmanje 5 godina nakon operacije.

mitralna insuficijencija

Mitralna insuficijencija – uzroci, simptomi i liječenje

Mitralna insuficijencija – uzroci

Ako se mitralni zalistak ne zatvara potpuno, krv koja je već prešla iz lijeve pretklijetke u lijevu klijetku, može se vraćati u lijevu pretklijetku. Tada srce mora intenzivnije kucati kako bi istisnulo zaostalu krv koja se nakuplja u lijevoj pretklijetki.

Stijenka srca se proširuje kako bi svladala dodatno opterećenje. Kao i kod prethodno navedenih stanja – uzrok mitralne insuficijencije jest reumatska groznica, međutim insuficijencija ponekad može biti prirođena.

Mitralna insuficijencija – simptomi

Kod mitralne insuficijencije simptoma obično nema. Mitralna insuficijencija je praćena gubitkom daha kao i gore navedena stanja, stoga je pacijentu laiku iznimno teško razlikovati ta stanja. Kao i kod svih drugi grešaka vezanih za srčane zaliske, mogu se javiti simptomi dekompenzacije srca. Može se javiti i otežano gutanje što je posljedica pritiska na jednjak.

Mitralna insuficijencija može biti trajna ako je zalistak oštećen ili privremena ako je u pitanju reumatska groznica. Najveća opasnost mitralne insuficijencije je bakterijski endokarditis kojem ćete ako patite od ovog poremećaja biti znatno skloniji.

Liječenje mitralne insuficijencije

Ako nema simptoma, liječenje kao i kod mitralne stenoze, najvjerojatnije neće biti potrebno. Ako imate mitralnu insuficijenciju preporučuje se uzimanje antibiotika prije postupaka kao što su vađenje zuba ili bilo koja operacija.

Ako imate veće komplikacije liječnik će vam predložiti operaciju kojom će se postojeći zalisci zamijeniti novima. Terapija lijekovima je jednaka kao i kod prethodno navedenih stanja. Ako bilo kada nakon operacije osjetite gubitak daha, potražite hitnu liječničku pomoć jer se može raditi o mehaničkoj grešci zamijenjenog zaliska.

pluca

Bolesti plućnih zalistaka

Bolesti plućnih zalistaka se odnose na bilo koji poremećaj plućnog ventila, koji je odgovoran za čuvanje krvi te pravilan protok iz srca prema plućima. Bolesti se mogu odnositi na propuštanje ventila (plućno povraćanje) i suženje ventila (pulmonalna stenoza). Liječenje ovisi o vrsti bolesti te njenoj težini.

Bolesti trikuspidalnih zalistaka

Bolesti trikuspidalnih zalistaka su stanja u kojem ventil između desne klijetke i desne pretklijetke ne radi ispravno. Često se javlja kod drugih problema srčanih zalistaka.

Trikuspidalna stenoza

Trikuspidalna stenoza – u tom stanju, trikuspidalni ventil je sužen, smanjuje količinu krvi koja može teći kroz njega iz desne pretklijetke u desnu klijetku. Jedini teški simptomi su osjećaj treperenja u vratu, slabost, hladna koža te osjećaj nelagode u gornjem desnom kvadrantu abdomena.

Prilikom ležanja lice može postati tamnije, a bolesniku žile na glavi mogu postati izraženije. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i fizikalnog pregleda, a potvrđuje se doppler ehokardiografijom. Sve bolesnike koji pokazuju izraženije simptome potrebno je podvrgnuti prehrani s niskim unosom soli, propisati diuretike te ACE inhibitore.

Opcije su balonska vulvoplastika te kod pacijenata koji mogu podnijeti kirurške zahvate otvorena reparacija ili zamjena zaliska. Ako se ne liječi, trikuspidalna stenoza može dovesti do zatajivanja lijevog srca.

trikuspidalna atrezija

Trikuspidalna atrezija

Prilikom trikuspidalne atrezije nema komunikacije između desne pretklijetke i desne klijetke.

Trikuspidalna atrezija čini di 3% prirođenih poremećaja. Djeca pri porodu obično imaju tešku cijanozu, dok se u dobi od 4 – 6 mjeseci manifestiraju znakovi popuštanja srca kao i slabo dobivanje na težini.

Za liječenje je obično potrebna kateterizacija srca koja se obavlja prije kirurškog zahvata.

Ebsteinova anomalija

Ebsteinova anomalija predstavlja urođenu manu trikuspidalnih zalistaka.Ebsteinova anomalija spada u grupu opstruktivnih valvularnih i vaskularnih malformacija s desno lijevim šantom odnosno skretanjem toka krvi. Najčešći simptomi su cijanoza, otežano disanje, lako umaranje, supraventrikularna aritmija.

Kada nema izraženih simptoma, potrebno je tek pratiti simptome oboljelog, kod težih slučajeva je potrebno liječenje lijekovima ili operacija.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.10 / 5   10
Facebooktwitterpinterestmail
31-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: srcani zalisci, srcani zalistak, srcani zalisci simptomi, srcani zalisci lijecenje biljem, mitralni zalistak, stenoza, zalisci na srcu, bolest srcanih zalizaka, insuficijencija mitralnog zaliska, zuborenje u srcu,