Ekstrasistole (preskakanje srca) – uzroci, simptomi i liječenje

Ekstrasistole

Ekstrasistole predstavljaju srčane aktivnosti na nepravilnim mjestima srčanog ciklusa zbog čega nastaje subjektivni osjećaj kojeg se najčešće opisuje kao preskakanje srca.

Naime, u normalnom i pravilnom srčanom radu, impuls nastaje u jednom centru, te se definiranim putem širi prema ostalim dijelovima srčanog mišića. Kada osoba ima ekstrasistole, stvaraju se impulsi na abnormalnim mjestima, odnosno između normalnih impulsa. Ti novonastali impulsi upadaju u normalni srčani ciklus, te pokreću novu kontrakciju srca stvarajući osjećaj koji se često naziva preskakanje srca.

Preskakanje-srca

Ekstrasistole – vrste

Ekstrasistole mogu biti ventrikularne ili supraventrikularne.

Ventrikularne ekstrasistole (VES) su preskoci u radu srca s ishodištem u srčanim klijetkama.

Supraventrikularne ekstrasistole (SVES) su preskoci u radu srca s ishodištem u srčanim pretklijetkama.

Kod obje vrste je, uz osnovni ritam i rad srca, moguće zabilježiti povremene preskoke u srčanom radu koji se uočavaju u opisu EKG-a (elektrokardiograma).

Ekstrasistole – uzrok

Uzrok ekstrasistola nije samo jedan, te nije nužno u pitanju neka srčana bolest. Kod nastanka ekstrasistola su jako važne okolnosti koje utječu na ljude na različite načine. Stresne situacije, strah, nespavanje, konzumiranje duhanskih proizvoda, alkohola, velike količine kave (kofeina), čaja ili opojnih sredstava su samo neki od velikog broja čimbenika koji mogu uzrokovati ekstrasistole.

Nadalje, ako je uzrok ekstrasistole anksioznost, odnosno neki psihički poremećaj, okolnosti igraju važnu ulogu. Osoba koja boluje od socijalne anksioznosti će vjerojatno doživjeti pojavu ekstrasistola u masovnim društvenim situacijama koje će izazvati strah, uznemirenost i tjeskobu. Ta osoba vjerojatno ima potpuno zdravo srce, ali ne može utjecati na pojavu ekstrasistole jer su je uzrokovale okolnosti.

Česti uzroci ekstrasistola mogu biti trenutne bolesti i poremećaji pacijenta koji zahvaćaju područje srca, kao što su:

Uzroci mogu biti poprilično nejasni, a ponekad ih je jako teško otkriti i razlikovati. Stoga je posjet liječniku obvezan kako bi se uspostavila točna dijagnoza.

EKG

Ekstrasistole – simptomi

Obično se javljaju ekstrasistole u mirovanju, a samo rijetko je moguće osjetiti ekstrasistole u naporu ili nekom obliku fizičke aktivnosti kada srce ubrzava svoje otkucaje (tahikardija). Neki simptomi koji se mogu osjetiti prilikom pojave ekstrasistola su:

  • osjećaj snažnog ili preskočenog otkucaja srca,
  • nepravilan rad srca,
  • teže pumpanje srca nego inače,
  • lupanje srca u grlu ili vratu.

Osobe koje su sklone stresu, nervozi i doživljavanju jakih emocija će češće doživjeti ove simptome zato što je psihički stav pacijenta u ovakvim trenucima neizmjerno važan.

Dijagnoza i liječenje ekstrasistola

Pojava ekstrasistola se sa sigurnošću može dijagnosticirati nakon kardiološkog pregleda, koji uz standardni 12-kanalni elektrokardiogram (EKG) i ultrazvuk srca, uključuje i 24-satni EKG holter koji prati otkucaje srca pojedinca tijekom 24 sata. Ponekad je potrebno ergometrijsko testiranje.

Ako testovi pokažu da pacijent nema nikakvih zdravstvenih poteškoća, onda uopće više ne treba obraćati pažnju na pojavu ekstrasistola jer one nisu štetne i najčešće nestaju spontano. Međutim, ako je u pozadini neka druga bolest ili poremećaj, liječnik će odrediti tretman liječenja prema konkretnoj dijagnozi koju pokažu testovi.

Dijagnoza-i-liječenje-ekstrasistola

Mnogi se pitaju predstavljaju li ekstrasistole opasnost. Naime, ekstrasistole su uglavnom bezopasne aritmije koje se mogu pojaviti u svim razdobljima života, a narušavaju kvalitetu života svojom pojavom ponajviše radi straha da će se nešto dogoditi sa srcem. Taj strah je donekle opravdan zato što je srce izvor života i bilo kakva promjena u njegovom radu može izazvati zabrinutost.

Međutim, ako nije u pitanju nikakva bolest i ako imate zdravo srce, ekstrasistole Vas ne trebaju brinuti jer će s vremenom nestati. Ono što možete učiniti je pripaziti na druge okolnosti u svojem životu. Ako ste pušač, konzumirate kofeinske proizvode malo više nego biste trebali ili ako imate problema s reakcijama u stresnim okolnostima, poradite na promjenama takvih navika koje su štetne, a mogu izazvati ekstrasistole.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

28-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4 / 5   5
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ventrikularne ekstrasistole, ekstrasistole, ekstra sistole, ekstra sistole lijecenje, zdravo srce sa ekstrasistolama, ekstrasistolama, ekstrasistole u mirovanju, ekstrasistole ventrikularne, neinvazuvna procena ventrikularnih ekstrasistola, normalno preskakanje srca,