Otkucaji srca – normalne, visoke i niske vrijednosti

mjerenje_otkucaja

Srčani ritam određuje se mjerenjem broja otkucaja srca u minuti, a odnosi se na broj kontrakcija srčanog mišića. On ovisi o dobi osobe, a mijenja se kroz dan ovisno o tjelesnoj aktivnosti.

Redovitim praćenjem broja otkucaja srca mogu se prepoznati određene bolesti, ali i poremećaji u radu kardiovaskularnog sustava zbog čijeg se prisustva srčani ritam može promijeniti.

Djeca općenito imaju brži ritam otkucaja od odraslih, a u starosti se on znatno usporava. Stresne situacije i tjelesni napor povećat će rad srca, dok će ga mirovanje usporiti. Zato se broj otkucaja srca uvijek mjeri u stanju mirovanja tijela.

Normalni otkucaji srca

U zdravih odraslih osoba normalni broj otkucaja srca iznosi između 60 i 80 u minuti prilikom mirovanja, odnosno 70 u prosjeku. Sportaši imaju niži broj otkucaja srca u mirovanju, pa tako njihov srčani ritam iznosi od 40 do 60 otkucaja u minuti.

 Oni imaju bolju srčanu funkciju i kardiovaskularni fitness. Kod žena u trudnoći normalan je i blago povišen rad srca.

trcanje

Foto: Photospin

Tijekom umjerene fizičke aktivnosti broj otkucaja srca u zdravih odraslih osoba iznosi između 120 i 130, dok će aktivni sportaši zbog navikavanja srca na aktivnost imati nešto niži broj otkucaja, a osobe prekomjerne težine ili osobe koje se ne bave tjelesnom aktivnošću imat će znatno veći broj otkucaja u naporu.

Visoki otkucaji srca

Povišenim srčanim ritmom smatra se više od 85 otkucaja u minuti, a ako prelazi 100 otkucaja u mirovanju postoji razlog za zabrinutost.

Ubrzan rad srca odnosno tahikardija može biti uzrokovan:

 • stresom,
 • povećanim tjelesnim naporom,
 • povišenom temperaturom,
 • infekcijom,
 • anemijom,
 • pojačanim radom štitnjače,
 • slabošću ili virusnom upalom srca,
 • suženjem krvnih žila,
 • pritiskom želuca na srce,
 • infarktom miokarda odnosno srčanim udarom.

Osobe kojima je srčani ritam povećan mogu osjećati generalnu slabost, kratkoću daha, brzo umaranje, a može doći i do vrtoglavice i nesvjestice. Pretile osobe sklonije su ovom poremećaju, kao i trudnice.

Povećanje otkucaja srca uslijed stresa se objašnjava otpuštanjem hormona adrenalina, koji povećanjem otkucaja srca povećava protok krvi i dobavu kisika kako bi tijelo imalo više energije u potencijalno opasnim situacijama, objašnjava Medical News Today.

Generalno se normalan rad srca održava zdravim načinom života koji uključuje:

 • izbjegavanje stresa,
 • prestanak pušenja,
 • gubljenje prekomjerne težine. 

Niski otkucaji srca

Niskim brojem otkucaja smatraju se vrijednosti ispod 60 otkucaja u minuti. Usporavanje rada srca normalno je u starijoj životnoj dobi, ali kod ljudi u reproduktivnoj dobi može biti riječ o zdravstvenom problemu.

Aktivni sportaši mogu razviti takozvani “sindrom sportskog srca” zbog čega imaju niži broj otkucaja, oko 40 do 45 u minuti. Ovaj sindrom nije praćen drugim simptomima i ne uzrokuje nikakve probleme za zdravlje.

Ako niste trenirani sportaš, a broj otkucaja srca vam je redovno niži od 60, trebate se javiti liječniku. Ostali simptomi mogu biti vrtoglavica, nedostatak daha i padavica. To se zove bradikardija

mjerenje

Foto: Photospin

Niske otkucaje srca može uzrokovati i hipotireoza, odnosno smanjen rad štitnjače, ali i primjena neodgovarajućih lijekova. Osobe koje uzimaju neadekvatnu terapiju za određene srčane probleme trebaju se obratiti liječniku ako redovitim mjerenjem primijete pad u brzini rada srca.

U velikom ispitivanju na 2798 pacijenata kroz 16 godina pokazano je da su otkucaji srca u mirovanju ozbiljan pokazatelj rizika od razvoja srčanih bolesti. Ispitivanje su proveli danski znanstvenici i liječnici, a objavljeno je 2013. godine. 

Otkucaji srca u minuti

U tablici možete vidjeti vrijednosti normalnog broja otkucaja srca ovisno o spolu, dobi i fizičkoj aktivnosti.

djeca do 1 godine života70 – 160
djeca od 1 do 10 godina života80 – 130
djeca starija od 10 godina i odrasli60 – 100
aktivni sportaši40 – 60
žene60 – 70
trudnice58 – 90
žene pri tjelesnom naporu90 – 120

Krvni tlak i otkucaji srca

Krvni tlak označava snagu odnosno pritisak kojom krv teče kroz krvne žile, a otkucaji srca odnose se na broj kontrakcija srčanog mišića. Riječ je stoga o dvije različite mjere i dva različita indikatora zdravlja.

Povećanje broja otkucaja srca neće nužno uzrokovati i rast krvnog tlaka, s obzirom na to da se u tjelesnoj aktivnosti srčane žile šire kako bi krv mogla lakše putovati kroz žile pa se kod zdravih osoba tlak ne mora povećati van normalnih vrijednosti.

otkucaji_srca2

Foto: Photospin

Također, ako osoba ima uravnotežen i zdrav krvni tlak, ne znači da nužno ima i broj otkucaja srca u normalnim vrijednostima. Aritmija, odnosno nepravilan broj otkucaja srca, može se pojaviti i kod osoba normalnog krvnog tlaka.

Međutim, neliječena aritmija može posljedično dovesti do povišenog tlaka. Aritmijom se naziva bilo koji poremećaj u ritmu srca, a može se liječiti na više načina od koji nijedan nije trajan, piše Pliva Zdravlje.

Veza između krvnog tlaka i broja otkucaja srca nije uvijek jasna i varira od osobe do osobe ovisno o njezinim tjelesnim predispozicijama i načinu života, zato je najbolje kod svake nepravilnosti posjetiti liječnika koji će pristupiti svakom slučaju individualno, uzevši sve faktore u obzir.

Izvori:

 1. Laskowski, E.R. (2018) What's a normal resting heart rate? MayoClinic.
 2. MacGill, M.. (2017) What should my heart rate be? Medical News Today.
 3. Grupa autora (2013) Elevated resting heart rate, physical fitness and all-cause mortality: a 16-year follow-up in the Copenhagen Male Study. Heart. 99(12): 882–887.  doi: 10.1136/heartjnl-2012-303375.
 4. Aritmije (2018) Bolesti srca i krvožilnog sustava. Pliva Zdravlje.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.62 / 5   13
Facebooktwitterpinterestmail
17-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Normalan puls, krvni tlak i otkucaji srca, normalni puls, otkucaji srca 90, otkucaji srca normalno, visoki puls u mirovanju, koliko je normalno imati otkucaja srca, koliki je normalan puls srca, koliki je normalan puls, broj otkucaja srca u mirovanju,