Sijeda kosa ukazuje na rizik srčanog udara

sijeda-kosa

Rano ste osijedili? Egipatski znanstvenici tvrde da to može biti znak oštećenja arterija koje snabdijevaju srce krvlju, što povećava rizik srčanih bolesti.

Neki biološki mehanizmi (promjene DNA, oksidativni stres, upale, hormonalne promjene, usporavanje rasta stanica) koji dovode do bolesti koronarnih arterija su odgovorni i za sijedu kosu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ovo otkriće bi moglo utrti put za prepoznavanje pacijenata s najvećim rizikom srčanih bolesti, samo temeljem praćenja promjena boje kose.

Dr. Irini Samuel sa Sveučilišta u Kairu je rekla: Ateroskleroza i sjedilo kose pojavljuju se kroz slične biološke prolaze a učestalost obiju pojava povećava se sa životnom dobi. Naši nalazi upućuju na to da, bez obzira na kronološku dob, sijeda kosa ukazuje na biološku dob i može biti znak upozorenja za povećani kardiovaskularni rizik”

Tim doktorice Samuel je utvrdio korelaciju stupnja sjedoće kose i oštećenih arterija na 545 odrasla muškarca.

Promjena boje kose se pokazala neovisnim prediktorom sužavanja i ukrućivanja srčanih arterija, paralelno s visokim krvnim tlakom i abnormalnim razinama masnoća u krvi.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
18-04-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako spriječiti sijedu kosu, imunitet i sjeda kosa, kako izbjeci sjede, kako sprijeciti pojavu sijedih, kako zaustaviti sijedjenje kose, muškarci sa sijedom kosom, sprijeciti sijedu kosu,