Koje namirnice treba konzumirati za zdravlje srca i krvnih žila?

zdravlje srca

Kardiovaskularne bolesti su prvi uzrok smrtnosti u području razvijenog svijeta, a od njih umire i svaki drugi stanovnik naše zemlje. Jedan od najvažnijih čimbenika za prevenciju koronarnih bolesti je prehrana, i to kao primarna prevencija, kako bi se smanjio rizik od oboljevanja kod zdravih osoba, ali i kao sekundarna prevencija – nakon što je bolest dijagnosticirana i liječena. 

Prehrana uvelike utječe na zdravlje srčanog mišića na način da djeluje na zdravlje krvnih žila i normalnog krvnog tlaka, a također je važno napomenuti da uspješnost liječenja koronarnih bolesti gotovo potpuno ovisi o prehrani i fizičkoj aktivnosti.

Dobro je poznato da je zapadnjački način prehrane, u kojem prevladavaju zasićene masti, aditivi, slatkiši, poguban za zdravlje krvnih žila, a time i srca i zato je važno na vrijeme se educirati o tome koje namirnice treba uvrstiti u prehranu, a koje izbjegavati, kako bi se spriječile kardiovaskularne bolesti ili poboljšala uspješnost njihovog liječenja.

Mirela Marić, mag. nutricionizma i voditelj centra za regulaciju tjelesne težine u Poliklinici Aviva, otkrit će nam koje namirnice imaju blagotvoran učinak na srce, zašto je unos magnezija izuzetno važan i u kojem ga je obliku najbolje konzumirati.

S mag. nutricionizma Mirelom Marić smo također razgovarali i o tome kako bi trebao izgledati nutritivno bogat dnevni jelovnik za zdravlje srca te što jesti prije i nakon treninga. Doznajte u videu kakve su preporuke nutricionistice te koje su alternative kada nemamo mnogo vremena za pripremanje obroka.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
04-10-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bolesti srca i krvnih žila prehrana, hrana za zdravlje srca i krvnih žila, koje voce najbolje pospjesuje probavu, laptop poguban za zdravlje, namirnice za zdravlje srca, strauss kapi youtube, zdrava hrana za srce i zile,