Ljuta čili papričica produljuje život

cili-papricice

Volite ljutu hranu? Znanstvenici sa Sveučilišta Vermont su utvrdili da je konzumacija ljutih crvenih papričica povezana sa smanjenjem ukupne smrtnosti  – prije svega od bolesti srca ili moždanog udara.

Papričice i ostali začini se već stoljećima koriste za poboljšanje boje i okusa ta za konzerviranje hrane, ali i u medicinske svrhe. Hipokrat i Galen su smatrali da začini ispravljaju humoralnu neravnotežu, odgovornu za nastanak bolesti.

ljuti-umak

Ljuti začini i katabolizam masti

Opori začini, primjerice čili papričice, povisuju katabolizam lipida u raznim organima i tkivima, što može zaštiti od povišenog kolesterola i pretilosti, a čime se smanjuje rizik od hipertenzije, dijabetesa tip 2 i aterosklerotskih kardiovaskularnih bolesti.

Antimikrobno djelovanje začina se pokazalo na inhibiciji Helicobacter pylori te ostalih bakterija i gljivica, a promjenom crijevnog mikrobioma utječu na razne metaboličke bolesti. Mnogi začini imaju još antioksidativna i protuupalna djelovanja.

cili-papricica

Više čilija – manja smrtnost od svih uzročnika

Malo je sveobuhvatnih studija koje ove činjenice potkrepljuju znanstveno. Jedna kineska iz 2015. je pokazala inverzni odnos između konzumacije čili papričica i smrtnosti od svih uzročnika, raka, respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Korištenjem podataka o više od 16.000 odraslih Amerikanaca iz >National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) III, studenti i profesori iz Vermonta su pregledali osnovne karakteristike osoba koje su konzumirale ljute čili papričice i uspoređivali ih s onima koji nisu imali tu naviku. Statistički, korisnici čilija su najčešće bili mlađi muškarci, bijele ili meksičko-bijele rase, u braku, puše cigarete, piju alkohol, konzumiraju više povrće i mesa, imaju niži HDL kolesterol, niža primanja i niži stupanj obrazovanja. Testirane osobe su bile praćene tijekom 23 godine, a znanstvenici iz Vermonta su ispitivali broj smrtnih slučajeva, a potom analizirali specifične uzroke smrti.

Opasnost od smrti smanjena za 13%

U periodu promatranja umrlo je 4.946 ispitanika. Među sudionicima koji su jeli ljute papričice umrlo ih je 21,6% a onih koji to nisu činili, 33,6%.
Odrasle osobe koje konzumiraju ljute crvene čili papričice su 13% manje izložene  opasnosti od smrti u usporedbi s onima koje to ne čine.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Cili papricice, cili, rtl cili papricice, da li ljuti zacini utjecu na plodnost, čili papričica za smršavit, cili papricica, čili ljekovitost, cili karakteristike, čili kao lijek-upotreba, čili i opasnosti za zdravlje,