Demencija – Ginko, kognitivne vježbe i kretanje pomažu

demencija

Psihosocijalna rehabilitacija u liječenju demencije podjednako je važna kao i terapija lijekovima.

To je jedan od zaključaka do kojeg dolazimo čitajući nove interdisciplinarne smjernice njemačkih stručnih udruga kojima je u fokusu gerijatrija, gerontologija, neurofiziologija, psihologija, psihijatrija,neurologija, logopedija, rehabilitacija, socijalni rad, nuklearna medicina i humana genetika.

Sve preporuke su modificirane postupkom konsenzusa najvećih njemačkih stručnjaka. U prilogu smjernica se navodi i stupanj suglasja svih preporuka koji varira između 75% i 100%.

Alzheimerova bolest

Trenutno 50.000 znanstvenika u svijetu traži djelotvorno sredstvo za terapiju Alzheimerove bolesti. Nažalost, još nije pronađen lijek koji bi imao učinak modifikacije bolesti. U smjernicama se jasno preporuča kognitivna stimulacija kod bolesnika s lakšom ili umjerenom demencijom.

Među preporukama su ergoterapija i aromaterapija, tretman u Snoezelen sobi te tjelesna aktivnost. Međutim, navode se i neke mjere opreza kod medikamentozne terapije inhibitorima acetilkolinesteraze i antipsihoticima.

Demencija

Stručnjaci su jedinstveni (stupanj suglasja 100%) u ocjeni da se Ginkgo biloba (Ginko) može smatrati djelotvornim na kogniciju kod bolesnika s lakšim ili srednjim oblikom Alzheimerove ili vaskularne demencije a koji su bez simptoma psihotičkog ponašanja.

Mediteranska prehrana pomaže u prevenciji demencije

Upitan o značaju preventivnih metoda kod demencije, jedan od koordinator izrade smjernica, Prof. Dr. Frank Jessen sa Sveučilišne klinike u Kölnu kaže:

„Izgledno je da se razvoj demencija može zaustaviti prevencijom. Sve što je korisno za prevenciju srčanih i krvožilnih bolesti, pretilosti i dijabetesa, dobro je i protiv demencije. Ima naznaka da konzumacija ribe i mediteranska prehrana mogu razviti zaštitno djelovanje.“

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

  1. Što trebate znati o vrstama demencije
  2. Vaskularna demencija – uzroci, simptomi i liječenje
  3. Senilnost – uzroci, simptomi i liječenje
  4. Trenutno otvoreni članak: Demencija – Ginko, kognitivne vježbe i kretanje pomažu
  5. Demencija i njezin najčešći uzrok- Alzheimerova bolest
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
10-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: vjezbe za demenciju, kognitivne vezbe, kognitivne vježbe, tjelesna demencija, vjezbe za staracku demenciju,