Depresija je opasna za srce poput povišenog kolesterola

depresija-je-opasna-za-srce

Depresija ne utječe samo na duševno zdravlje već i na tjelesne procese. Nedvojbeno je utvrđeno da depresija, poput visokih razina kolesterola i pretilosti, povisuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 350 milijuna ljudi u svijetu pati od depresije. Ovom bolešću nije pogođeno samo duševno stanje, depresija opasno napada i tijelo.

Depresija, pušenje, visoka razina kolesterola, pretilost i hipertenzija

“Gotovo da nema dvojbe kako je depresija čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti.” kaže Karl-Heinz Ladwig s minhenskog Helmholtz centra za javno zdravstvo, “pitanje je samo: koja je veza između depresije i ostalih čimbenika rizika poput pušenja, visokih razina kolesterola, pretilosti i hipertenzije – koliku ulogu nosi svaki pojedini čimbenik?”

pusenje

Jedino pušenje i hipertenzija predstavljaju veći rizik

Kako bi ispitali te odnose, Ladwig i njegov tim su analizirali podatke o 3.428 muških bolesnika u dobi od 45 do 74 godine i promatrali njihov razvoj kroz period od deset godina.  Zaključak je da depresija povisuje rizik fatalnog ishoda kardiovaskularne bolesti gotovo poput povišenih razina kolesterola i pretilosti. Jedino se hipertenzija i pušenje mogu povezati s većim rizikom.

Ispitivanje je pokazalo da depresija uzrokuje oko 15 % smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ostali čimbenici rizika poput visokog krvnog tlaka, pretilosti i pušenja sudjeluju od 8,4 do 21,4%.

Začarani krug depresije i kardiovaskularnih bolesti

Veza srčanih bolesti i depresije nije jednosmjerna, što su pokazala ranija istraživanja. Naime, obolijevanje od neke teže kardiovaskularne bolesti može dovesti do depresije, a time dolazi do začaranog kruga, jer depresija pogoršava prognoze kardiovaskularnih bolesti.
Ladwig u zaključku navodi: “Kod visokorizičnih pacijenata od kardiovaskularnih bolesti bi valjalo standardno ispitivati postojanje depresije kao popratne bolesti. Danas je to s lakoćom moguće utvrditi”.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: depresija i srce, depresija ihipertenzija, depresija srce, depresijasrca, je li opasan visok nivo anksioznosti i depresije, koja razina kolesterola je opasna, prvi simptomi kod povisenog kolesterola, srce depresija,