Narcistički poremećaj ličnosti (narcizam) – uzroci i simptomi

narcizam

Narcistički poremećaj ličnosti ili narcizam (nazivamo još i ”napumpani ego” te samodopadnost) psihički je poremećaj koji uzrokuje pojačan doživljaj samovažnosti i duboku želju za primanjem pažnje i divljenja. Oni koji boluju od ovog poremećaja vjeruju da su ”važniji” od drugih i imaju malo obzira za tuđe osjećaje.

Ipak, iza maske samouvjerenosti krije se krhko samopouzdanje osjetljivo na svaku pa i najmanju kritiku. Da bi se osoba koja pati od ovakvog poremećaja mogla uspješno izliječiti potrebno ju je suočiti sa stvarnošću.

To se događa samo od sebe, a ako je poremećaj toliko jak da udaljava osobu od društva potrebno je poduzeti i mjere izlječenja, npr. psihoterapiju. Narcizam je jedan od nekoliko poremećaja osobnosti poznatih u suvremenoj medicini.

Narcizam

Narcizam – simptomi

Kad je u pitanju narcistički poremećaj ličnosti, obrazac ponašanja se očituje u sljedećim simptomima: 

 • uvjerenje da ste bolji od drugih,
 • maštanje o iznimno velikoj moći, privlačnosti i sl.,
 • uvjerenje da ste posebni i očekivanje drugih da to uvažavaju,
 • teško prepoznajete osjećaje i potrebe drugih,
 • očekivanje da se sve vaše ideje prihvate, po mogućnosti bez propitkivanja,
 • ljubomora na druge,
 • uvjerenje da su drugi ljubomorni na vas,
 • kada postavljate ciljeve oni su nerealno visoki,
 • samopouzdanje vam je slabo,
 • preuveličavanje vlastitih dostignuća ili talenata,
 • očekivanje konstantnih pohvala.

Neki simptomi narcizma mogu biti i posljedica visokog samopouzdanja pa je važno znati koja je razlika između samopouzdanja i samodopadnosti. 

Samodopadna osoba u mislima podiže sebe na tron, mašta o pažnji koju dobiva od okoline i ne podnosi dobro kritike. S druge strane, samopouzdana osoba vrednuje jednako i sebe i druge, objektivno analizira kritike te pokušava iz njih izvući nešto korisno.

Narcizam – značenje u bliskim odnosima

Osoba koja pati od narcizma nailazi na mnoge probleme u komunikaciji s drugima. Prvo, ona nastoji monopolizirati komunikaciju sa stavom: “Zašto da drugi uopće pričaju kad je bolje za njih da slušaju mene od kojega mogu samo učiti?!”

Ta osoba ima unaprijed definirana očekivanja oko toga kako bi se drugi trebali ophoditi s njom. Voli imati najbolje stvari poput najboljeg auta i najboljeg mobitela. Ako si to nije u stanju priuštiti, osjećat će frustraciju, a drugima će pokušati objasniti kako je model koji ona posjeduje ipak najbolji te će to popratiti argumentima koji ne drže vodu.

Nadalje, narcizam će utjecati i na intimne odnose zato što će taj narcistički bijes oko “potrebe za najboljim” rezultirati i željom najboljeg partnera koji možda nije dostupan ili zainteresiran. Takvim pojedincima narcističke osobe mogu značajno zagorčati život svojim nametanjem i nerazumijevanjem odbijanja.

Ako do veze ipak dođe, takav narcizam u vezi bi se mogao razviti u ekstremni patološki narcizam koji može povrijediti mnoge, posebno kada uzmete u obzir da narcizam i empatija ne idu zajedno kod narcističkih pojedinaca. Stalna potreba za pažnjom i divljenjem s vremenom postanu teret kojega malo tko može nositi.

narcizam

Narcizam – uzroci nastanka

Narcizam se češće javlja u mlađoj dobi i može biti posljedica nezdravog odgoja. Roditelji koji razmaze djecu čine to iz ljubavi, ali nažalost, dijete od toga ima više štete nego koristi. Dijete koje je u mladosti naviklo na jako puno pažnje može tu pažnju očekivati i u kasnijoj dobi te naići na hladan tuš.

Postoji i sasvim suprotan primjer odgoja koji dovodi do pojave narcizma, a to je zanemarivanje ili čak zlostavljanje djeteta. Osoba koja je zanemarivana u djetinjstvu može u kasnijoj dobi pokušati nadoknaditi pažnju koja joj je bila uskraćena i ta potreba može dovesti do poremećaja ličnosti.

Drugi česti faktor koji dovodi do samodopadnosti možemo nazvati ”efektom prolaznog uspjeha”. Npr. mlada i jako lijepa djevojka dobiva puno pažnje zbog svoje ljepote. Nakon 10 ili nakon 20 godina ta ljepota izblijedi, ali potreba za pažnjom ne.

Nekoć mlada i lijepa djevojka koja je navikla na pažnju, ne može se pomiriti s izostankom pažnje te si konstantno ponavlja da je i dalje jako lijepa te traži ”zasluženo” udvaranje okoline.

Neka istraživanja navode i genetske predispozicije za razvoj narcističkog poremećaja ličnosti, ali potvrdu ovoga još trebamo pričekati zato što se stručnjaci još uvijek bave s potvrđivanjem ovakvih uzroka.

Narcistička-osoba

Kako liječiti narcizam?

Narcizam je poremećaj ličnosti što znači da je u pitanju trajno stanje koje se ne može potpuno izliječiti. No, može se djelovati na ublažavanje simptoma poremećaja, a za ovakve vrste poremećaja je najbolje pokušati sa psihoterapijom. Ako je potrebno, za neke simptome (npr. depresiju) se mogu uvesti psihofarmaci. 

S obzirom na to da narcizam nerijetko dolazi u kombinaciji s nekim drugim poremećajima ličnosti (npr. granični poremećaj ličnosti, antisocijalni poremećaj ličnosti), dobro bi bilo provjeriti je li sigurno samo o njemu riječ.

Posebno opasna vrsta narcizma je tzv. maligni narcizam koji dolazi u kombinaciji s antisocijalnim poremećajem ličnosti. Ova dva poremećaja mogu potpuno uništiti kvalitetu života osobe ako se ne poduzmu mjere liječenja jer kombiniraju antisocijalnu agresivnost sumnjičavost te narcistički bijesegocentričnost.

Kao i za mnoge druge, postoji i za narcizam test psihološke procjene kojim se može ustanoviti radi li se samo o narcizmu ili je u pitanju još neki poremećaj u pozadini. U svakom slučaju, bilo kakvo traženje pomoći u liječenju je zaista mnogo bolje nego nikakva reakcija na simptome koji ponekad mogu znatno otežati život.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
14-07-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.39 / 5   18
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: narcistički poremećaj ličnosti, narcizam, samodopadnost, poremećaj ličnosti, narcizam simptomi, narcisticki poremecaj, narcisoidni poremecaj licnosti, narcisoidni poremećaj ličnosti simptomi, narcisoidni poremecaj, narcisoidni poremecaj osobnosti,