S vremenom, većina žena će se oporaviti od anoreksije ili bulimije

anoreksija_i_bulimija
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Oko dvije trećine žena s anoreksijom ili bulimijom ozdravi unutar dva desetljeća nakon početka liječenja. Poremećaji prehrane nisu doživotna kazna.

Studija s Massachusetts General Hospital (MGH) je pokazala da, suprotno uvriježenom mišljenju, oko dvije trećine žena s anoreksijom i bulimijom će se s vremenom oporaviti od svojih poremećaja prehrane.

Ozdravljenje od bulimije se događa u nešto kraćem roku. Kod anoreksije, manje od trećine žena se oporavilo u prosjeku devet godina nakon početka terapije, a nakon 22 godine, gotovo 65% se je smatralo izliječenima.

Ranija istraživanja trajala prekratko

Rezultati ranijih istraživanja su ukazivali da će se manje od polovice odraslih žena s poremećajem u prehrani oporaviti. No, rijetki su znanstveni radovi obuhvaćali period od 20 ili više godina. Sudionice, njih 136 s anoreksijom i 110 s bulimijom, su se uključile u istraživanje na MGH između 1987 i 1991 i od tada ih se kontinuirano promatra. Prvih deset godina su intervjuirane svakih 6 do 12 mjeseci. Za drugu fazu istraživanja, sa sudionicama se razgovaralo 20 do 25 godina nakon ulaska u postupak liječenja.

anoreksija

62,8% anoreksija i 68,2% bulimija izlječivo

Evaluacija na kraju prve dekade je pokazala oporavak 31,4% žena s anoreksijom i 68,2% s bulimijom. Konačna evaluacija, kojom je obuhvaćeno 176 žena u prosjeku 22 godine nakon ulaska u ispitivanje, dala je sljedeće rezultate: 62,8% bolesnica s anoreksijom i 68,2% onih s bulimijom se oporavilo. Bolest se povratila u nekoliko slučajeva iz obje grupe.

Recidiv kod malog broja izliječenih

U ovom istraživanju, kriterij ozdravljenja je predstavljao izostanak simptoma unutar zadnjih godinu dana. Ipak, kod jednog manjeg broja bolesnica vratili su se poremećaji prehrane i istraživači s MGH još uvijek pokušavaju naći čimbenike koji predskazuju recidiv.

Motivacija za uključivanje u postupak liječenja

Svojim pacijenticama pokušavam objasniti koliko su ozbiljne ove bolesti kako bi ih se mobiliziralo za liječenje.” kaže Dr Kamryn Eddy, izvanredna profesorica psihologije, autorica istraživanja objavljenog u The Journal of Clinical Psychiatry.Prema podacima kojima trenutno raspolažemo, rana promjena simptoma povećava šanse za dugoročni oporavak, što može motivirati nove pacijentice da se uključe u postupak liječenja.”

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: anoreksija oporavak,