Sauna štiti od demencije i Alzheimerove bolesti

sauna

Redovito znojenje u finskoj sauni, uz sva ostala pozitivna djelovanja, umanjuje rizik demencije i Alzheimerove bolesti u starosti.

Age and Ageing, međunarodni časopis Britanskog gerijatrijskog društva je objavio finsko istraživanje koje se bavi utjecajem učestalosti boravka u sauni na rizik od staračke demencije i Alzheimerove bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Finska sauna i srčano zdravlje

Tanjaniina Laukkanen i suradnici sa Sveučilišta Eastern Finland, autori ovog istraživanja, već su svojim ranijim radovima utvrdili da redoviti odlasci u saunu umanjuju rizik smrti uslijed srčanog udara.

skandinavska-sauna

Novobjavljena studija je nastala na podacima o 2315 muškaraca iz sveučilišnog grada Kuopio u Finskoj u dobi između 42 i 60 godina. Početna faza istraživanja se odvijala između 1984. i 1989. godine i u tom periodu se bilježilo koliko često ispitanici odlaze u saunu te još razni parametri koji ukazuju na zdrave životne navike.

Nakon toga, slijedili su pregledi jednom godišnje i u njima se utvrđivalo kardiometaboličko zdravlje i možebitne pojave demencije. Promatranje je u prosjeku trajalo 21 godinu i kod 204 sudionika je utvrđena demencija, a kod 123 Alzheimerova bolest.

Kao pravi Finci, sudionici ispitivanja su redovito odlazili u saunu na temperature između 80 i 90 °C. Prema učestalosti boravaka, podijeljeni su u tri skupine. Njih 601 je odlazilo u saunu jednom tjedno (skupina 1), 1512 dva do tri puta (skupina 2), a 200 sudionika četiri do sedam puta (skupina 3).

treca-dob-i-sauna

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Češći odlasci – bistrija glava u starosti

Što su odlasci u saunu bili češći, glava je ostajala bistrija. U prvoj skupini, simptomi demencije su se pojavili kod 10% ispitanika, u drugoj kod 9% ispitanika, a u trećoj kod samo 4% ispitanika. I Alzheimerova bolest se pojavljivala po sličnom obrascu, u prvoj i drugoj skupini po 6%, a u trećoj samo 3%.

Iako je ovim istraživanjem dokazano da se umjerena do česta frekvencija odlazaka u saunu kod muškaraca povezuje s umanjenim rizikom demencije i Alzheimerove bolesti, potrebna su još daljnja istraživanja koja bi obuhvatila i žene te druge vrste sauna, primjerice tursku i infracrvenu saunu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
20-02-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni