Stvari koje nikad ne smijete reći depresivnoj osobi

depresivna-osoba

Šanse su vrlo velike da poznajete barem jednu osobu koja se bori s depresijom. Iako želite pružiti podršku toj osobi, neki vaši komentari mogu zapravo djelovati vrlo štetno. Evo što nikada ne smijete izgovoriti osobi koja pati od depresije.

„Znam kako se osjećaš“

Čak i ako ste iskusili kliničku depresiju sami, svatko doživljava depresiju drugačije. Umjesto toga, recite nešto poput: „Ja ne mogu zamisliti kako se sada osjećaš, ali ovdje sam za tebe“. To pokazuje vašu spremnost da podijelite bol, a ne da je ignorirate.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Svatko ima loših dana“

Depresija nije samo jedan loš dan. Radi se o nekoliko loših tjedana, mjeseci i više. Ona počinje utjecati na pojedinčev posao, školovanje i osobne odnose. Usredotočite se na slušanje poput: „Pomozi mi shvatim kako se osjećaš“.

„Drugim ljudima je gore“

Ne možete ljudima govoriti da nemaju pravo da se osjećaju grozno. Osim toga, ne radi se o drugim ljudima, radi se o tome što vaš prijatelj prolazi. Bolji pristup: „Kako ti mogu pomoći?“ ili „Ako želiš razgovarati, reci mi“.

Depresija

„Zašto ne nađeš hobi?“

Depresija povlači osobu unutra, a ovakvim izjavama ih tjerate da rade ono što trenutno ne žele. No slobodno možete ohrabriti prijatelja da sudjeluje u raznim aktivnostima s vama. Pokušajte parafrazirati: „Ako se osjećaš loše, zašto ne bismo to učinili zajedno“. Tako ćete pokazati toj osobi nije teret za vas, što je strah mnogih depresivnih ljudi.

„To je sve u tvojoj glavi“

Ovo je iznimno gruba i uvredljiva izjava. Prvo se educirajte o depresiji. Ona je ozbiljno medicinsko stanje. Umjesto da umanjujete ono što vaš prijatelj osjeća, recite mu nešto poput: „Drago mi je što smo razgovarali o tvom stanju“ ili nemojte reći ništa i samo ga slušajte. Ponekad ne postoji ništa jače od jedne osobe koja je apsolutno prisutna s drugom.

„Trgni se“

Možda ste frustrirani što vidite svog prijatelja uvijek neraspoloženog i pasivnog, ali nitko ne bira biti depresivan. Depresija iskrivljuje perspektivu osobe, tako da ona osjeća kao da se ništa nikad neće promijeniti. Ona stvara osjećaj beznađa, krivnje i bezvrijednosti, stoga pokušajte uvjeriti prijatelja da su to samo osjećaji, a ne činjenice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

„Popij antidepresiv“

Lijekovi nisu nužno odgovor. Također nije korisno uspoređivati situacije, kao primjerice. „Moj rođak je uzimao antidepresive i osjećao se puno bolje“. Tretmani moraju biti individualizirani. Bolje je da ga pitajte „Što si sve pokušao dosad?“.

U redu je i sugerirati terapiju na neosuđujući način. Recite nešto poput: „Zabrinut sam za tebe, postoji li način da ti pomognem?“.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.21 / 5   28
Facebooktwitterpinterestmail
26-10-2016
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ima li kantarionov caj u apoteci, kako pomoci depresivnoj osobi, depresija i kako ju liječiti,