Utječe li godišnje doba na naš intelekt?

inteligencija

Svi smo čuli za termin zimski blues, ali sada belgijski znanstvenici sugeriraju da godišnje doba ne utječe samo na vaše raspoloženje, nego i na intelekt.

Autori studije, objavljene u Proceedings of the National Academy of Sciences, pratili su 28 zdravih ispitanika tijekom dvije godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U više navrata tijekom promatranog razdoblja, sudionici su provodili 4,5 dana u laboratoriju, bez vanjskih utjecaja (prirodno svjetlo, sezonska prehrana ili socijalizacija). Nakon toga, sudionici su podvrgnuti magnetskoj rezonanciji mozga prilikom obavljanja dva zadatka – jedan se odnosio na sustavnu pozornost, a drugi je procjenjivao funkciju “višeg reda”.

Dok je pozornost “niži” proces u mozgu, drugi zadatak uključuje radnu memoriju, koja se bavi pohranjivanjem, ažuriranjem i uspoređivanjem podataka.

Raspoloženje po godišnjim dobima

Autori su otkrili da moždane aktivnosti vezane uz pozornost doživljavaju vrhunac u ljeto, a najgore su preko zime. Za razliku od toga, funkcije višeg reda (pohranjivanje, ažuriranje, uspoređivanje) su najbolje u jesen, a najlošije u proljeće.

Autori sugeriraju da intelektualni napor, potreban za obavljanje nekog zadatka, može biti različit za svako godišnje doba. Osim toga, sezonski ritam može biti različit za jednostavne i složene funkcije mozga.

Iako je studija vrlo zanimljiva, potrebno je napomenuti da ima izrazito mali uzorak, stoga nije nacionalno reprezentativna.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
05-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: intelekt,