Miogeloze (mliječna kiselina u mišićima) – uzrok, simptomi, liječenje

migeloze-mlijecna-kiselina-misici

Nakupine mliječne kiseline u mišiću ili neposredno oko njega nazivaju se miogeloze. One nastaju zbog nemogućnosti limfne i krvne cirkulacije da prenesu mliječnu kiselinu u jetru na daljnju obradu. Razlikujemo dvije vrste miogeloze: okrugle i duguljaste.

Posljedica nakupine mliječne kiseline u mišićima su bolne kvržice čija bol se osjeća u fazi mirovanja i kretanja. One nastaju u predjelu ramena, vrata i međulopatičnog područja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uzrok nastajanja miogeloze

Premda se ne zna točan uzrok miogeloza, najčešće se ovaj problem javlja kod osoba s kroničnom boli gdje su vidljive promjene u mišićima koje izazivaju bol. Studije su pokazale da prilikom operativnog zahvata na ljudima koji dokazano imaju miogeloze ne postoje nikakve promjene osim anatomskih neravnina u području leđa. Osim u iznimnim situacijama, osjećaj da bolne kvržice preskaču prilikom masaže bolnog mjesta uzrokovan je samim pokretom masaže, a ne deformacijom.

Smatra se da je uzrok nastanka miogeloze:

  • povišeni mišićni tonus,
  • preopterećenje mišića.

Nagomilana mliječna kiselina u mišićima nadražuje živčane završetke i tada se pojavljuje bolan osjećaj u mišićima.

Simptomi miogeloze

  • Okrugle ili duguljaste bolne kvržice u mišićima.
  • Bolovi u mišićima.

Liječenje

miogeloze

Prije samog liječenja potrebno je ustanoviti stanje mišićnog sustava ramena i vrata, potom slijedi liječenje miogeloze koje obuhvaća ublažavanje napetosti mišića masažnim tehnikama, vježbanjem ili kiropraktikom. Terapija u samom početku podrazumijeva trenutno povećanje bolnosti,  zatim dolazi do djelomičnog smanjenja boli.

Uz to, uspješne su se pokazale i elektroterapijske tehnike kao što su: interefrente (srednjefrekventne struje) i dijadinamiske struje (niskofrekventene struje).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ostale opcije za liječenje su:

  • redovito vježbanje ramena i vrata,
  • promjena životnog stila,
  • smanjenje stresa,
  • akupunktura i akupresura,
  • meditacija,
  • vježbe opuštanja.

Prevencija nastajanja miogeloze

Vježbe istezanja pozitivno utječu na smanjenje i prevenciju nastanka mliječne kiseline u mišićima. Uz to, potrebno je promijeniti i način prehrane jer konzumiranje mesa, šećera i mliječnih proizvoda zakiseljava tijelo. Preporučuje se konzumiranje zdrave prehrane koja obuhvaća veće količine svježeg lisnatog povrća, voća i dovoljan unos vode.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.71 / 5   14
Facebooktwitterpinterestmail
08-11-2016
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: miogeloze, mliječna kiselina, miogeloza, mliječna kiselina u mišićima, mliječna kiselina u mišićima liječenje, miogeloze na vratu, mliječna kiselina u nogama, mlecna kiselina u ledjima, mlecna kiselina u misicu, mlecna kiselina u organizmu,