Mjehurić u ustima – bolesti, uzroci, simptomi i liječenje

Mjehurić u ustima je neobična i neugodna pojava u usnoj šupljini koja se obično javlja zbog različitih infekcija ili upalnih reakcija. Uzrokuje otežano gutanje, pričanje i hranjenje posebno kada je u pitanju mjehurić na unutarnjoj strani usnice iako se može pojaviti bilo gdje u ustima.

Iako su najčešće bezazleni, mjehurići u ustima mogu ukazivati i na neke ozbiljnije promjene i bolesti organizma. Bilo kakve izrasline u ustima koje traju duže od dva tjedna je potrebno provjeriti kod liječnika koji će znati procijeniti koliko je stanje ozbiljno te je li potrebno provesti daljnje pretrage.

Cista-u-ustima

Mjehurić u ustima – uzroci

Mjehurić u ustima može biti uzrokovan ozljedama usne šupljine, bolestima, virusnim infekcijama ili prolaznim promjenama u usnoj šupljini. Ovakvim promjenama u ustima mnogi ne pridaju preveliku pažnju zato što s vremenom nestaju bez ikakvih bolova i metoda liječenja.

Međutim, ako potraju, mjehurići u ustima mogu biti signali za uzbunu, odnosno moguću pojavu ozbiljnijih infekcija i bolesti usne šupljine.

Mjehurić u ustima – simptomi

Mjehurić u ustima je u većini situacija simptom zato što ne predstavlja bolest samu po sebi. No, može biti popraćen sljedećim simptomima:

 • osjećaj žarenja i peckanja,
 • crvene ranice u ustima,
 • bolno nebo u ustima,
 • bijeli prištići u ustima,
 • bol na mjestu nastanka mjehurića,
 • svrbež ili crvenilo oko mjehurića u ustima.

Izrasline-u-ustima

Mjehurić u ustima – bolesti

Mjehurić u ustima se često javlja kao bezazlena i prolazna promjena usne šupljine. No, situacija nije uvijek tako jednostavna. Ponekad se u pozadini ovakvih pojava mogu pojaviti i bolesti te virusne infekcije koje su glavni pokazatelj da s organizmom nešto nije u redu.

Oralni herpes

Oralni herpes je vrsta virusne bolesti koja se najčešće javlja kod slabljenja imuniteta, iscrpljujućeg stresa i kroničnih umora. Osim što ga prate osjećaj žarenja i peckanja, rezultira i pojavom mjehurića u unutarnjoj ili vanjskoj strani usnice. Taj mjehurić je često neugodan i bolan, a potrebno mu je nekoliko dana da prođe i nestane.

Većina ljudi se s virusom koji uzrokuje oralni herpes suočila još u djetinjstvu. Od tog trenutka, virus je ostao u mirnoj fazi u ganglijima, a kada se pojave kritični trenuci, aktivira se i uzrokuje nelagodne promjene kao što je mjehurić u ustima.

Pojava oralnog herpesa se može spriječiti kontroliranjem imunološkog sustava posebno kod osoba koje su sklone ovom virusu. Liječenje je moguće antivirusnim sredstvima koji se primjenjuju dok su simptomi već prisutni.

Afte u ustima

Još jedna vrsta oralne bolesti su i afte u ustima koje se ubrajaju u mukokutane autoimune bolesti. Osim što ih prate crvene ranice u ustima te bolne izrasline koje otežavaju gutanje i jedenje, afte mogu klinički izgledati i kao herpesi većih ili manjih promjera.

Uglavnom ih je više, a pojavljuju se u prednjem dijelu usne šupljine čime izazivaju peckanje, žarenje i bol na mjestu pojave. Iako se i afte povezuju sa slabljenjem imuniteta, njihov uzrok se često pronalazi i u gastričnim i anemičnim bolestima.

Mukokela u ustima

Mukokela ili mukusna cista u ustima je oteklina ispunjena tekućinom koja se najčešće javlja na unutarnjoj strani usnice. Izgledom podsjeća na mjehuriće u ustima, a može se pojaviti bilo gdje u usnoj šupljini. Iako su najčešće bezbolni i prolazni, mogu potrajati ako se ne liječe.

Mukokela se najčešće javlja zbog ozljeda u usnoj šupljini (npr. zbog stalnog grickanja usnice, piercinga, slučajnih ugriza, oštećenja zubi). Manjak higijene usne šupljine (npr. neredovito pranje zubi) također može povećati rizik od nastanka mukusnih cista.

Mukusne ciste ponekad podsjećaju na bijele napuhane prištiće u ustima koji mogu biti izrazito neugodni i bolni prilikom žvakanja hrane. Ako mukokela potraje, obratite se Vašem liječniku.

Rak usne šupljine

Rak usne šupljine je bolest koja se rijetko dijagnosticira na temelju običnog mjehurića u ustima. Najčešće taj mjehurić brzo preraste u veliku bolnu izraslinu koja se može pojaviti u bilo kojem dijelu usne šupljine. Uz to, simptomi koji se također javljaju kod raka usne šupljine su:

 • otežano gutanje,
 • grlobolja,
 • utrnulost dijela usne šupljine,
 • promjene glasa,
 • krvarenje u usnoj šupljini,
 • bolovi u zubima,
 • otežano pomicanje čeljusti.

Za dijagnozu raka usne šupljine je potrebno izvršiti dodatne pretrage (npr. biopsiju) kojima će se točno moći potvrditi da je riječ o ovoj vrsti bolesti. Rak usne šupljine može započeti od običnog mjehurića u ustima, ali gotovo uvijek je popraćen i gore navedenim simptomima koji se brzo pojavljuju i pogoršavaju stanje.

U takvim situacijama se obvezno javite liječniku koji će sa sigurnošću odrediti koliko je stanje ozbiljno te je li uopće riječ o raku usne šupljine, a više informacija o samoj bolesti potražite ovdje.

Mjehurić

Mjehurić u ustima – dijagnoza i liječenje

Bilo kakva cista u ustima može biti razlog za brigu posebno ako je bolna i velika. Većina normalnih mjehurića u ustima doseže promjer manji od 1 centimetra, a samo rijetki slučajevi mogu rezultirati cistama veličine 3,5 centimetra.

Ako mjehurić u ustima ne uzrokuje nikakvu bol te ako s vremenom nestaje, riječ je o bezazlenoj pojavi koja može biti posljedica loše higijene, pada imuniteta ili kroničnog stresa. Također, od pomoći mogu biti redoviti posjeti stomatologu koji će prvi uočiti bilo kakve moguće probleme usne šupljine i poslati Vas na daljnje pretrage kod liječnika.

U većini situacija, mjehurić u ustima nije potrebno liječiti s nekim posebnim lijekovima. Ako su u pitanju samo simptomi drugih bolesti, onda se liječenje bazira na uklanjanju simptoma primarne bolesti.

Izvori:

 1. Druge rane i izrasline u ustima (2014). MSD medicinski priručnik za pacijente.
 2. Biočina-Lukenda, D. (2016). Najčešći simptomi i bolesti oralne sluznice - kako ih prepoznati i liječiti?. Cybermed klikom do zdravlja.
 3. Prvi znakovi karcinoma usne šupljine (2018). Poliklinika analiza.
 4. Krause, L. (2018). Mucous CystHealth line.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
13-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: herpes u ustima na resici, jecmenac u ustima, mjehuri iz usta, usna supljina, vodeni mehuric u ustima, vodeni plikovi u ustima,