Bolno koljeno? Vodič za uklanjanje bolova u koljenu

bolno koljeno

Koljeno (articulatio genus) je zglob koji spaja bedrenu kost s cjevanicom. Sastoji se od dva zglobljavanja, jedno je između bedrene kosti i tibije, a drugo između bedrene kosti i čašice. Koljeno je zglob uz koji se u ljudskom tijelu omogućuju savijanje i ekstenzija, kao i blage unutrašnje i vanjske rotacije

Koljeno je ujedno i zglob koji podnosi veliko opterećenje, a pogotovo kod osoba koje se bave zahtjevnijim fizičkim aktivnostima. Koljeno se s vremenom troši. Prilikom izlaganja prekomjernim opterećenjima, koljeno je podložno oštećenjima, što se posebno odnosi na meniskus i ligamente.

Od bolova u području koljena najčešće pate sportaši i bivši sportaši. Košarkaši, skijaši i tenisači su posebno izloženi. Navedeni sportovi zahtijevaju nagle intervencije, stoga su i koljena izložena naglim i čestim rotacijama, prilikom čega dolazi do habanja hrskavice. Pretile osobe su također izložene povećanom riziku od oštećenja koljena. 

Bolovi u koljenu mogu biti uzrokovani i osteoartritisom. Nedavna studija s University of Leeds utvrdila je da bol u koljenu prilikom penjanja može biti jedan od ranih znakova osteoartritisa. Kod ispitanika unutar studije, bol u koljenu nije bila konstantna već se javljala samo prilikom penjanja po stepenicama. Pomnijim proučavanjem otkriveno je da je bol uzrokovana osteoartritisom.

Osteoartritis se uglavnom javlja nakon četrdesete godine.

Što možete učiniti kada vas boli koljeno?

Povremena bol u koljenu normalna je stvar i ne treba vas uznemiravati. Predstavit ćemo vam par vježbi koje će vam pomoći ublažiti bol. Ako su problemi s koljenom ozbiljniji, bol se javlja i prilikom mirovanja ili je riječ o nepodnošljivoj boli koju ne možete zaustaviti kućnim liječenjem, javite se liječniku da vas pregleda.

Pacijente s traumom koljena je potrebno uputiti na magnetsku rezonancu koljena. Prilikom naglog javljanja boli čiji uzrok nije poznat, magnetska rezonanca također može biti izbor. 

Magnetska rezonancija (MR) koljena je pregled kojim se dijagnosticiraju promjene kosti, ligamenata, meniskusa, mišića ali i drugih struktura koljena. Magnetska rezonancija je kao pregled detaljnija od drugih metode snimanja. MR daje detaljan prikaz stanja u koljenu. Ovisno o vrsti uočene promjene odnosno deformacije, liječnik će vas uputiti na daljnje pretrage ili predložiti liječenje. Operacija je ponekad jedina metoda kojom se problem boli u koljenu može sanirati. 

O koljenima je potrebno voditi brigu prije nego uopće postanu bolna. Prije svake aktivnosti koja iziskuje napor, potrebno je koljena pravilno razgibati, a prilikom bavljenja zahtjevnim sportskim aktivnostima koljeno zaštiti od moguće ozljede.

Voda u koljenu je česta pojava kada je riječ o uzrocima boli u koljenu.

Vježbe za razgibavanje koljena

Prilikom razgibavanja koljena, potrebno je maksimalno smanjiti opterećenje na koljeno. Vožnja bicikla pomaže u razgibavanju koljena, ali je razina opterećenja poprilično visoka. 

vjezbe za koljeno

Korisna je vježba i “vožnja bicikla” u ležećem položaju

Vježbe za okolne mišiće koljena

Uz koljeno dobro je vježbati i okolne mišiće koji ga drže na mjestu. Jači mišići znače i stabilnije koljeno. Kod kuće možete vježbati čučnjeve. Vožnja bicikla i planinarenje vam mogu pomoći u jačanju mišića koljena, no prije prakticiranja takvih aktivnosti posavjetujte se s vašim liječnikom.

Anaerobne vježbe za kvadricepse koje se izvode na spravama u teretani, također su odličan izbor, no ako niste sigurni kako pravilno vježbati, radije se posavjetujte s instruktorom.

Mršavljenje

Ako osjećate da vam višak kilograma stvara pritisak na koljeno, iznimno je važno da pokušate smršavjeti. 

Skakačko koljeno

Skakačko koljeno često je korišteni izraz za bolno koljeno kod kojega se vjeruje da je do promjena došlo zbog naglih pokreta. Bol se obično javlja u prednjem dijelu koljena.

Smanjivanje opterećenja na koljenu i ortopedska pomagala

Jedna od korisnih stvari koju možete učiniti je umanjiti opterećenje na koljeno. Za to postoje platneni zavoji, potpore, odnosno bandaže za koljena, stabilizatori koljena, štitnici i mideri. Možda ćete trebati isprobati nekoliko modela dok ne otkrijete koji vam najbolje odgovara. 

Možete ih nabaviti u ljekarnama ili u specijaliziranim prodavaonicama s ortopedskim pomagalima. 

 

bol u koljenu

Hodanje sa štapovima

To mogu biti štapovi za planinarenje, skijaški štapovi ili čak debele grane od drveta. Hodanje sa štapovima prebacit će dio opterećenja s nogu na ruke i s koljena na ramena. Tako ćete jačati ruke, a rasteretiti bolno koljeno.

Kreme i gelovi protiv boli

Kao zadnja metoda obrane protiv boli koriste se gelovi i kreme koji se nanose na koljeno. Raspitajte se u lokalnoj ljekarni o dostupnim proizvodima i njihovoj kvaliteti. Gelovi i kreme pružaju kratkotrajan osjećaj olakšanja, te je u slučaju kronične boli potrebno popiti i lijek protiv boli. 

Najvažniji savjet za zaštitu koljena

Ovaj savjet odnosi se najviše na mlade koji još nisu iskusili bolno koljeno pa obično ne vode računa o opasnostima. Bez obzira imate li ili ne bol u koljenu uvijek razgibajte koljeno prije nego radite bilo kakve nagle pokrete kao što su skakanje, trčanje, energična vožnja bicikla. Koljeno nam je od neizmjerne važnosti pri kretanju pa ga moramo paziti i maziti.

Izvori: 

  1. (2015). Early knee arthritis symptoms first felt when using stairs. University of Leeds
  2. Marcus MacGill. (2018). Fourteen home remedies for knee pain. Medical News Today
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.93 / 5   81
Facebooktwitterpinterestmail
28-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bol u koljenu, bolovi u koljenu, bol u koljenu bez otoka, bolno koljeno, Bol u koljenima, bolna koljena, bolovi u koljenu prirodni lijek, magnetska rezonanca koljena, magnetna rezonanca koljena cijena, magnetna rezonanca koljena,