Benigno povećanje prostate – pregled, simptomi i liječenje

pregled-prostate

skoči na » liječenje, masaža prostate

Prostata je žlijezda, veličine kestena, koja ima reproduktivnu ulogu, proizvodi većinu tekućine za prijenos sperme prilikom ejakulacije. Nalazi se ispod mokraćnog mjehura oko mokraćne cijevi (uretre). Prostata se kod većine muškaraca počne povećavati nakon 30. godine života. 

Skoro svi muškarci, kako stare, susreću se s povećanom prostatom. Povećana prostata pritišće mokraćnu cijev što stvara probleme pri uriniranju. 

Ona označava stanje bujanja, povećanja žljezdanog tkiva prostate koja nastaje kao posljedica hormonskih promjena. Ako je povećanje prostate benigno to stanje se naziva benigna hiperplazija prostate. Najčešća je promjena na prostati zajedno sa upalom (prostatitisom). Benigna hiperplazija nije rak prostate niti povećava rizik dobivanja raka prostate. Liječenje nije potrebno osim ako ne izazove tegobe.

Uzroci povećane prostate

Naime, to je uobičajeno, fiziološko stanje, vezano uz životnu dob i hormonalne promjene. Uzrok je nepoznat, no faktori koji uzrokuju ovu promjenu su prvenstveno godine, a testisi također na neki način mogu utjecati, te hormonske promjene kod starenja. Muškarci kojima su testisi uklonjeni u mlađoj dobi nikad ne razviju povećanje prostate.

Zanimljivo, i ako se testisi uklone nakon povećanja prostate, ona će se smanjiti. Rizik od raka prostate počinje rasti s godinama, točnije s početkom četrdesetih. Bitno je napomenuti da se simptomi u slučaju raka prostate često izostaju dok rak ne uznapreduje.

Krvne pretrage pomažu u dijagnostici ali nažalost nisu dovoljno pouzdane. Obrađuje se koncentracija seruma (PSA), moguća biopsija ili UZV. Potrebno je redovito odlaziti na sistematski ili urološki pregled. Pregled se sastoji od uzimanja anamneze (opisat ćete svoje tegobe ili ono što ste primjetili), fizikalni pregled (opći pregled abdomena, prepona i vanjskog spolovila), laboratorijske pretrage (PSA, nalaz krvi i mokraće), te ultrazvučne pretrage.

Simptomi povećane prostate

Ako prostata otekne toliko da pritišće mokraćnu cijev koja prolazi kroz nju, ometat će protok mokraće. Upravo zbog te pojave može se javiti učestala želja za mokrenjem  (posebno nikturija – noćno mokrenje, više od jednom). Mokrenje je slabije i sporije. Može se također dogoditi da muškarac ne uspijeva izmokriti više od nekoliko kapi, a unatoč tome pati od inkontinencije.

Ukoliko dođe do navedenog nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura, s vremenom može nastati upala prostate (prostatits).

Prostatitis se može prepoznati po osjećaju težine iza mošnji te bolovima u leđima i trbuhu. Može se javiti i bol prilikom mokrenja. Mokraća može biti zamućena, sadržavati krv, imati neugodan miris te takvo stanje može biti praćeno povišenom tjelesnom temperaturom. 

Samo 50% muškaraca s uvećanom prostatom ima simptome. Oni uključuju:

 • teškoće pri uriniranju, treba puno vremena da urin poteče (dizurija – naprezanje kod mokrenja),
 • odgođeni početak mokrenja,
 • slabi mlaz ili isprekidanost mlaza mokraće,
 • dugotrajno mokrenje,
 • osjećaj da mjehur nije dokraja ispražnjen nakon uriniranja (nedovoljno pražnjenje),
 • nokturija – česta potreba za uriniranjem (2 ili 3 puta u noći),
 • polakizurija – učestalno dnevno mokrenje,
 • urgencija – nagla i jaka potreba za uriniranjem,
 • bol pri uriniranju,
 • retencija – potpuna nemogućnost mokrenja.

Kada potražiti liječničku pomoć? 

Liječničku pomoć potražite kada imate neke od navedenih simptoma koji traju neko vrijeme. Posebnu pozornost obratite na sljedeće: 

 • Ako morate često mokriti ili slabo mokrite. 
 • Ako osjetite bol prilikom mokrenja. 
 • Ako uz sve simptome imate i povišenu tjelesnu temperaturu, koja je popraćena bolovima u leđima. 
 • Ako u mokraći ima krvi ili iscjetka. 
 • Ako ne možete mokriti, a natekao vam je trbuh te imate jake bolove. 
prostata

Pregled prostate

Pregled prostate je jednostavan, brz (traje 1-2 minute) i bezbolan.

Doktor ispituje veličinu prostate kroz rektum. To se naziva digitorektalni pregled (DRE) s kojim se opipa prostata kažiprstom dominantne ruke sa namašćenom rukavicom kroz završno debelo crijevo. Pregled je izuzetno koristan iz dva razloga. Prvo, može nam ukazati na postojanje upale, dobroćudnog povećanja ili raka prostate i drugo možemo procijeniti veličinu prostate.

Urološki pregled možete obaviti i u privatnoj klinici za 300 kn.

Pregled se sastoji od: fizikalnog pregleda, palpacije prostate, UZV-a mjehura i po potrebni prostate kroz mjehur, UZV-a mjehura nakon mokrenja, biokemijski pregled urina i po potrebi sediment urina. Na temelju ovih pretraga postavlja se dijagnoza

Prevencija

Preventivne mjere se provode kod početnih smetnji benigne povećanje prostate, tj. koje ne utječu ozbiljnije na kvalitetu života.

Sastoje se od izbjegavanja dužeg boravka u hladnom i vlažnom, umjerenog konzumiranja kiselog, ljutog, paprenog i slanog jela, kao i kave i alkohola.

Naglasak je na izbjegavanju i umjerenosti, a ne potpunom odustajanju od načina života). Svi navedeni čimbenici utječu na moguće pogoršanje tegoba s mokrenjem.

Povećana prostata – liječenje

Ako je prostata povećana, ali ne postoje simptomi, onda se liječenje sastoji od periodičkih kontrola kako bi se utvrdilo ako se stanje pogorša. Kod blažih simptoma se preporučuje samopomoć i to:

 • Urinirajte čim osjetite potrebu, bez odgađanja.
 • Izbjegavajte alkohol i kofein, pogotovo nakon večere.
 • Nemojte piti puno tekućine odjednom nego postupno tijekom dana.
 • Izbjegavajte lijekove koji sadrže antihistamin, jer on može pogoršati simptome; konzultirajte se s liječnikom oko korištenja lijekova.
 • Budite na toplom i redovito vježbajte. Hladnoća i fizička neaktivnost pogoršavaju simptome.
 • Smanjite unos mliječnih proizvoda i rafiniranih ugljikohidrata.
 • Naizmjence sjedite u vrućoj i hladnoj vodi, svakih dan ili dva kako biste potaknuli cirkulaciju u prostati. 

Lijekovi

Početne medikamentozne mjere uključuju upotrebu biljnih preparata (fitoterapija) na bazi brusnice, vrbovice, koprive, češnjaka i selena. Upotrebljavaju se kroz 2 – 3 mjeseca. Mehanizam djelovanja sastoji se u učinku opuštanja tkiva ranije opisanog kod preventivnih mjera, uz mehaničko uklanjanje mogućih lokalnih uzročnika upale koji bi smetnje s mokrenjem mogli pogoršati.

Također se koriste:

 • Alfa 1 blokatori opuštaju mišiće mjehura i prostate pa olakšavaju uriniranje.
 • Inhibitori 5-alfa-reduktaze djeluju na žlijezdano tkivo prostate pa tako onemogućavaju povećanje žlijezda i dovode do smanjenja benignog povećanja.
 • Antibiotici mogu biti prepisani za liječenje kroničnog prostatitisa (upala prostate). Neki muškarci osjećaju poboljšanje i nestanak simptoma hiperplazije nakon liječenja antibiotikom.
 • Bezreceptni lijekovi (kao Prostamol) olakšavaju simptome, ali ne tretiraju hiperplaziju.

Operacija prostate

Kod težih simptoma povećanja koji ugrožavaju zdravlje i ometaju kvalitetu života provodi se operacija prostate.

Ima više tehnika kojima se prostata smanjuje ili uklanja. Neke su manje invazivne, neke više. Jednom kada se operacija obavi tegobe s mokrenjem se djelomično ili sasvim povlače. Najčešće upotrebljavana metoda je transuretralna resekcija adenoma prostate kojom se uklanja tkivo prostate kroz mokraćnu cijev. Operacija uklanjanja prostate zove se prostatektomija

Masaža prostate

Prije pojave antibiotika prostatitis se liječio isključivo masažom i to s velikim uspjehom. Masaža poboljšava cirkulaciju prostate pa može djelomično ukloniti i simptome povećanja prostate. 

Kako izvoditi masažu prostate?

Masaža se izvodi prstom u rektumu. Može ju se napipati na oko 3 do 5 cm od ulaza, prst usmjeriti prema mošnjama.

Kada se napipa, potrebno ju je kružnim pokretima lagano masirati 5 do 10 minuta uz upotrebu lubrikanta. Pritom će se javiti osjećaj ugode. Muškarci koji imaju partnericu mogu njoj povjeriti masažu prostate.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.93 / 5   46
Facebooktwitterpinterestmail
03-10-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Masaža prostate, povećana prostata, lijecenje prostate, prostata veličina, normalna veličina prostate, veličina prostate, povećanje prostate, masiranje prostate, masaza prostate iskustva, pregled prostate prstom,