Boja i kvaliteta ejakulata je pokazatelj muškog zdravlja

ejakulat

Boja i kvaliteta sperme ovisi o više faktora, najviše o tome kako često muškarac ejakulira, kako se hrani, koliko je star i je li zdrav.

Sve varijacije u gustoći, od jako rijetke do jako guste su normalne. Boja zdrave sperme kreće se od prozirno bijele do sivkaste, a prihvatljiva je i žućkasta nijansa. U nastavku nekoliko čestih simptoma zbog kojih se muškarci brinu:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Jako gusta sperma koja se gruša

Najčešći razlog jako guste sperme je rijetka ejakulacija. Spermiji imaju svoj životni vijek i ako ne izbace u tom roku oni odumiru. Gusta sperma nije razlog za brigu. Ipak treba reći da je jedan od mogućih uzroka jako guste sperme niža razina testosterona, a istu pojavu uzrokuje i dehidracija.

Žuta sperma

Žućkasta boja u spermi ne smatra se ozbiljnim problemom, zdrava sperma može biti žućkasta. Ona je često uzrokovana uzimanjem vitaminskih preparata i nekom specifičnom hranom koja može obojiti spermu.

Crvena sperma

Crvena, roza ili smeđa sperma obično je znak krvarenja u predjelu prostate. Krvarenje prostate je većinom benigno. Da bi se na vrijeme reagiralo ukoliko se radi o ozbiljnom poremećaju, pregled kod urologa je neophodan.

Zelena sperma

Sperma sama po sebi ne može biti zelena. Ipak, kod nekih spolnih bolesti npr. gonoreje dolazi do lučenja iscjetka koji oboji i spermu. Tada su prisutni i ostali simptomi bolesti, peckanje, svrbež i sl.

Kako sperma nastaje?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sperma se sastoji od spermija (muške spolne stanice) i izlučevina koje nastaju u prostati, sjemenovodu i ostalim bliskim organima. Testisi, prostata i još neki organi zajedno s cijevima poput sjemenovoda zaslužni su za proizvodnju sperme.

 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.03 / 5   40
Facebooktwitterpinterestmail
11-10-2016
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: gusta sperma, sperma, zuta sperma, boja sperme, zuckasta sperma, rijetka sperma, boja sperme kod muskarca, ejakulat, gusta sprema, crvena sperma,