Ginekomastija – simptomi, uzroci, liječenje, operacija i cijena

Ginekomastija

Ginekomastija je benigni rast mliječne žlijezde kod muškaraca. Može obuhvatiti samo jednu, ali i obje strane. Razlikuje se od tzv. pseudo-ginekomastije (lipomastija) koja nastaje uslijed prekomjerne težine od povećanog stvaranja masnog tkiva u području prsa.

Ginekomastija nije uvijek patološka, ali može prirodno doći u određenim fazama života kod dječaka ili muškaraca.

Ginekomastija – što je?

Ginekomastija podrazumijeva muško povećanje grudi patološkog ili prirodnog uzroka. U tom procesu raste žljezdano tkivo koje, kao kod adolescentnih djevojaka, prolazi kroz različite faze.

Liječnici razlikuju oblike ginekomastije na temelju njihovih uzroka. Ovisno o tome radi li se o prirodnom (fiziološkom) ili patološkom procesu, liječnik preporučuje tretiranje ginekomastije.

Rast grudi kod muškaraca

Ginekomastija – simptomi

Ginekomastija se može pojaviti na jednoj ili obje strane u području prsa. Ginekomastija je zapravo simptom, a ne nezavisna bolest. Potrebno je pronaći okidač kako bi se odredila prikladna terapija.

Ovisno o uzroku ginekomastije, mogu se pojaviti i drugi popratni simptomi. Ginekomastija može dovesti do subjektivnih simptoma kao što su:

Također, ginekomastija može značiti samo povećanje veličine jedne ili obje mliječne žlijezde bez drugih nelagoda. Ginekomastija u pubertetu može biti veliki psihički teret adolescentima zbog bojazni od ismijavanja na bazenu, u svlačionicama i/ili u okviru sportskih aktivnosti.

Ravnoteža spolnih hormona

Ginekomastija – uzroci

U većini slučajeva, temeljna bolest, normalni (fiziološki) procesi tijela, lijekovi ili droge mijenjaju omjer testosterona i estrogena u organizmu. Normalne razine kod mladih muškaraca su:

  • testosteron – 6 ng/mL krvi (ng/mL),
  • estrogen – 20 – 40 pg/mL krvi (pg/mL).

Kad je ginekomastija u pitanju, omjer testosterona i estrogena puno veći. Tkivo mliječne žlijezde vrlo je osjetljivo na fluktuacije muške hormonske ravnoteže pa može dovesti do rasta grudi.

Važno je odvojiti fiziološku ginekomastiju od tzv. pseudo-ginekomastije jer se kod navedenog poremećaja masnoće jednostavno prikupljaju u području prsa. Pseudo-ginekomastija se obično javlja u kontekstu pretilosti.

Pseudo-ginekomastija

Ginekomastija kod novorođenčadi

Oko 60 % novorođene muške djece ima lagano povećane grudi u prvim tjednima života. Međutim, to je privremena pojava i nestaje nakon nekoliko tjedana do mjeseci. Muška djeca dolaze u dodir s majčinim (ženskim) hormonima tijekom trudnoće i prvih nekoliko tjedana života.

Estrogen prolazi kroz posteljicu i majčino mlijeko do djeteta. Djetetova jetra ovaj hormon u prvim tjednima života ne može učinkovito razgraditi, tako estrogen u početku ima veći utjecaj na razvoj djeteta i može doći do blagog povećanja grudi.

Pubertetska ginekomastija (ginekomastija u pubertetu)

Tijekom puberteta kod nekih dječaka dolazi do rasta grudi. I u ovom je slučaju odgovorna promijenjena ravnoteža spolnih hormona. Tijekom velikih promjena hormona u pubertetu udio ženskih spolnih hormona sve se više povećava.

Dječje samopouzdanje

U pravilu pubertetska ginekomastija nestaje do 20. godine. Ako ginekomastija zaostane i nakon 20. godine, žljezdano se tkivo kirurški uklanja (estetska kirurgija). Pubertetska ginekomastija često negativno utječe na dječje samopouzdanje.

Ginekomastija uslijed starenja

U starijoj se dobi udio masnoća u organizmu povećava, a proizvodnja testosterona se smanjuje. Enzim aromataza, koji je obilan u masnom tkivu, pretvara testosteron u estrogen. Navedeni procesi zajedno mogu potaknuti rast tkiva mliječne žlijezde. Ovaj oblik rasta grudi često se pogoršava pretilošću.

Nasljedna ginekomastija

Kod nekih se muškaraca javlja problem proizvodnje ili prerade hormona, npr. enzimi ne mogu oblikovati određene pred-stupnjeve muškog spolnog hormona ili nedostaju oba testisa koji su glavni proizvođači testosterona.

U takvim su slučajevima u obiteljskoj anamnezi prisutni „muškarci s grudima“. Ponekad nedostaju sekcije DNK ili je u pitanju duplikacija (ženskog) X-kromosoma (Klinefelterov sindrom). Takvi nedostaci u genetskom materijalu obično nastaju tijekom proizvodnje sperme/jajašca ili u njihovoj fuziji (oplodnja).

Klinefelterov sindrom

Ginekomastija i kronične bolesti

Hormonska ravnoteža organizma može biti poremećena zbog bolesti. Ovdje osobito važnu ulogu igra jetra koja je odgovorna za razgradnju hormona, posebno estrogena.

Kod jetrenih bolesti kao što je ciroza jetre postoji višak ženskih hormona, a uz to se pojavljuje i ginekomastija. Bubrezi također mogu uzrokovati ginekomastiju. U slučaju bubrežne insuficijencije promijenjena filtracija također utječe na ravnotežu hormona.

Kod teške neuhranjenosti, npr. u anoreksiji, razina testosterona drastično opada, a jetra više ne radi punom snagom. Ako se nakon takve faze gladi prelazi na normalnu prehranu, razina hormona i dalje će biti poremećena neko vrijeme što može voditi do ginekomastije.

Međutim, organizam se vraća u normalno stanje u roku od godinu ili dvije. Gubitak jednog ili oba testisa također može promijeniti odnos testosterona/estrogena.

Ciroza jetre

Ginekomastija i rak

Neki tumori sami proizvode određenu količinu funkcionalnih hormona pa organizmom cirkulira prekomjerna količina hormona. Ponekad se radi o spolnim hormonima ili supstancama koje se javljaju samo kod trudnoće. Kao rezultat toga može doći do rasta dojke i razvoja ginekomastije.

Međutim, pretjerana proizvodnja hormona s ginekomastijom ne znači uvijek tumor. Postoje i mnoge druge, manje ozbiljne bolesti koje mijenjaju hormonsku ravnotežu, kao što je relativno česta hipertireoza.

Rak dojke može se pojaviti i kod muškaraca. Rjeđi je nego kod žena pa se često kasno prepoznaje. Za ginekomastiju koja je uzrokovana tumorom tipična je pojava akutne i jednostrane boli i osjećaja napetosti.

Droga

Ginekomastija – tablete, droga, kozmetika

Vrlo čest uzrok ginekomastije je vanjski unos hormona ili tvari koje utječu na ravnotežu hormona. Također, neki lijekovi za srce, antibiotici ili antidepresivi mijenjaju ravnotežu hormona.

Istražuje li liječnik pacijenta s ginekomastijom, mora ispitati eventualnu zlouporabu droga (marihuana, heroin) jer obje, ako se konzumiraju dulje vrijeme, vode do ginekomastije. Čak i teška i dugotrajna konzumacija alkohola može biti uzrok hormonskog poremećaja s ginekomastijom.

Neki proizvodi za njegu kože i kose sadrže male količine umjetnih ženskih hormona koji ulaze u krvotok kroz kožu ili vlasište.

Ginekomastija – dijagnoza

Najvažniji alat liječnika kod ginekomastije je intervju s pacijentom. Do ginekomastije najčešće dolazi uzimanjem lijekova ili droga. S druge strane, riječ može biti o prirodnom procesu tijekom puberteta. Zbog toga kod dječaka mlađih od 15 godina obično nije potrebna daljnja dijagnostika.

Važan korak u dijagnozi je i palpacija – metoda pregleda dodirom i ispipavanjem dijela tijela. Tako liječnik može razlikovati žljezdano tkivo od jednostavnog masnog tkiva i procijeniti postoji li abnormalni rast tkiva mliječne žlijezde. Neki liječnici traže i ultrazvučni pregled.

Osim toga, liječnik dodaje osobitu važnost:

  • testu krvi,
  • vrijednostima jetre i bubrega,
  • razini hormona estrogena i testosterona i njihovih razgradnih produkata.

Ultrazvučno ispitivanje testisa i trbuha važno je za procjenu produkcijskih mjesta hormona. Tako se mogu uočiti strukturne promjene ili čvorovi. U adolescenata se istodobno procjenjuje razvoj penisa i samog tijela jer se tako zaključuje o fizičkom razvoju i stupnju puberteta.

CT

Rendgen ili CT prsnog koša može također biti od pomoći u određenim vrstama ginekomastije ili kod sumnje na tumor. Jednostrana ginekomastija s tvrdim dijelovima tkiva povećava sumnju na rak dojke pa je potrebna mamografija.

Kromosomska analiza može dokazati genetski poremećaj. Ipak, zbog troškova se ova pretraga obavlja samo ako postoje dodatni dokazi u prilog genetici.

Ginekomastija – liječenje

Liječenje ginekomastije ovisi o uzroku bolesti. Često je riječ o privremenoj pojavi koja ne zahtijeva liječenje. Ako je uzrok poznat i izlječiv, pokušava se ponovno ispraviti ravnoteža hormona:

  • promjenom prehrane,
  • uklanjanjem skrivenih vanjskih izvora estrogena,
  • lijekovima,
  • blokadom estrogena ili nadomjesnom terapijom testosterona – učinkovita samo prvih nekoliko mjeseci.

Operacija

Ginekomastija – operacija

Operacija se provodi pod lokalnom ili općom anestezijom. Odluku donose pacijent i anesteziolog. Opseg i očekivano trajanje postupka također imaju važnu ulogu. Zahvat traje sat – sat i pol, ali pacijent mora, ovisno o vrsti anestezije, doći večer prije zahvata u bolnicu i biti trijezan.

Osim toga, dva tjedna prije operacije treba raspraviti s liječnicima unos lijekova jer neki lijekovi, posebno lijekovi protiv bolova kao što su aspirin ili ibuprofen, mogu smanjiti sposobnost zgrušavanja krvi.

Operaciju ginekomastije obično izvodi plastični kirurg. Riječ je o malom rezu u području bradavice. Mogu se izbjeći veliki ožiljci. Tijekom operacije ginekomastije uklanjaju se žljezdano tkivo i masno tkivo, iako može doći do recidiva.

Mogu se pojaviti senzorni poremećaji na području grudi, odumrijeti dijelovi bradavice, a bradavice se mogu i upaliti. Drugi rizik operacije je kasnija asimetrija grudi. Zbog toga pitanje kirurškog zahvata treba dobro razmotriti.

Ginekomastija – cijena operacije

Ako je riječ o fiziološkoj ginekomastiji, a ne o pseudo-ginekomastiji, operativni se zahvat može obaviti besplatno preko HZZO-a. U privatnim klinikama se naplaćuje oko 20 000 kuna.

Liposukcija – cijena operacije

Ako se radi o pseudo-ginekomastiji, odnosno nakupljanju masnog tkiva na području grudi, može se obaviti liposukcija prekomjernog masnog tkiva. Cijena takvog zahvata se u privatnim klinikama kreće oko 20000 kn i ne može se obaviti preko HZZO-a.

Održavanje normalne težine

Ginekomastija – prirodni lijek ne postoji

Prirodnim lijekovima se mogu isključivo izliječiti uzroci nastanka ginekomastije, ali ne i sama ginekomastija. Nakon izlječenja temeljne bolesti (uzroka), povećane grudi i dalje ostaju pa je potreban operacijski zahvat. Uvijek je dobrodošlo sljedeće:

Ginekomastija – vježbe

Nažalost, vježbe nisu rješenje za ginekomastiju jer se vježbanjem, npr. dizanjem utega, radi na mišićima, a ne salu koje ih pokriva. Prsni se mišić može izgraditi, ali će salo ostati. Zato treba utvrditi uzrok ginekomastije.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
05-02-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ginekomastija, ginekomastija simptomi, ginekomastija prirodni lijek, ginekomastija operacija, Ginekomastija kod dečaka, ginekomastija forum, ginekomastija uzroci, ginrkomastija, glikenomastija, jeli stetno lijecenje ginekomastije kod djecaka u pubertetu,