Upala testisa (orhitis) – uzroci, simptomi i liječenje

upala testisa

Upala testisa ili orhitis odnosi se na upalu jednog ili oba testisa, a koja je najčešće posljedica infekcije virusom mumpsa. Riječ je o neugodnom problemu koji, ako se ne liječi, može dovesti do mnogih komplikacija pa čak i neplodnosti.

Testisi su muške spolne žlijezde koje proizvode muške spolne stanice (spermatozoida) koji se prvo nakupljaju u pasjemeniku (cjevčica smještena na vrhu i iza svakog testisa, vodi do sjemenovoda, a odvodi spermije iz testisa) i onda putuju preko sjemenovoda do prostate i mokraćnog kanala.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uzroci upale testisa

Pod povećanim rizikom su muškarci koji imaju urinarnu infekciju, stariji su od 45 godina ili imaju kateter.

Poznati uzroci orhitisa:

  • bakterije – najčešće su to Escherichia coli, stafilokok , streptokok i klebsiella pneumoniae, usto se mogu pojaviti infekcija prostate i epididimitis (upala pasjemenika),
  • virusi u gotovo 70 % slučajeva uzrok je mumps, tj. zaušnjaci, riječ je o zaraznoj bolesti priušnih žlijezda koje oteknu na jednoj ili obje strane lica, rjeđe može biti i virus parotitisa, TBC,
  • spolno prenosive bolesti: gonoreja, klamidija,

klamidija

Upala testisa kod djece

Upala testisa uzrokovana zaušnjacima najčešće se pojavljuje kod mladih dječaka. Inkubacija počinje četiri do sedam dana nakon pojave zaušnjaka.

Do upale testisa doći će kod trećine dječaka, a uslijedit će edem (oteklina, bol, malaksalost, vrućica te glavobolja.

Kod djece kao komplikacija može nastati i atrofija testisa (skupljanje testisa). Zato je iznimno važno cijepiti djecu protiv zaušnjaka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Simptomi upale testisa

Znakovi koji ukazuju na orhitis su:

Komplikacije upale testisa

Već je sama upala testisa komplikacija infekcije ili neke bolesti, no i ona dodatno može uzrokovati iste. Može dovesti do širenja bakterija po cijelom organizmu, uzrokovati pad imuniteta i infekciju. Također, može doći i do atrofije testisa ili napredovanje upale pasjemenika (epididimitis) koja u krajnjem slučaju može završiti vazektomijom.

Liječenje upale testisa

Ukoliko se primijete navedeni simptomi, potrebno je obratiti se urologu koji će napraviti anamnezu, fizikalni pregled, urinokulturu, krvne pretrage i ultrazvuk.

promjene na testisu

Ako je orhitis bakterijske prirode, liječenje se provodi antibioticima 10-14 dana.

S druge strane, ako su uzrok zaušnjaci (virus), uzimaju se analgetici i nesteroidni lijekovi protiv bolova (ibuprofen, naproksen ili acetaminofen), a tako nastala upala proći će za tjedan dana do tri tjedna.

U slučaju vrućice, mučnine i povraćanja moguć je prijem u bolnicu za intravenske antibiotike.

Savjeti za ublažavanje simptoma orhitisa

Kućnom njegom mogu se ublažiti simptomi upale testisa i olakšati svakodnevno funkcioniranje.

U te tehnike spadaju:

  • podizanje skrotuma – odgovarajućim donjim rubljem ili drugim adekvatnim sredstvima,
  • strogo mirovanje, bez dugog sjedenja ili stajanja,
  • hladni oblozi – led umotan u tanku krpu staviti na skrotum i držati 5-10 minuta nekoliko puta dnevno.

Prevencija upale testisa

Važno je odgovorno seksualno ponašanje koje podrazumijeva korištenje zaštite kako bi se izbjegle spolno prenosive bolesti. Ukoliko je došlo do upale testisa, neophodno je dovršiti antibiotsku terapiju. Također, obavezno je cijepljenje protiv zaušnjaka.

Najvažniji je pak samopregled barem jednom mjesečno i posjet urologu ukoliko se primjeti neki od simptoma navedenih ranije u članku.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.82 / 5   11
Facebooktwitterpinterestmail
23-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: upala testisa, upala sjemenovoda simptomi, upala testisa simptomi, povećani testisi, upala sjemenovoda, jetra i oticanje testisa, crvenilo testisa kod muskaraca, crvenilo na testisima kod dječaka, Zapaljenje testisa, čaj protiv bolova testisa,