Nadutost trbuha – što ju uzrokuje i kako je se riješiti?

nadutost
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Nadutost u trbuhu neugoda je koju obično opisujemo kao osjećaj prepunjenosti i napuhanosti u želucu. Čini vam se kao da je trbuh napeta lopta, a to se ponekad može i vidjeti. Naduti trbuh može biti tvrd na dodir, te se često događa da imate osjećaj kako vam je odjeća koja vam je bila taman, odjednom premalena.

Ponekad nadutost prate grčevi, vjetrovi, proljev, a zbog pritiska može doći i do boli u donjem dijelu leđa i do problema s disanjem. Dobra je vijest da u većini slučajeva nadutost možete spriječiti, ali je potrebno otkriti uzrok.

Najčešći uzroci nadutosti i liječenje

Gutanje zraka

Kada brzo jedete i ne žvačete dovoljno, događa se da progutate veliku količinu zraka. Makrobiotičari, koji rijetko kada pate od nadutosti, svaki zalogaj strpljivo i dugo žvaču. Tako se sprečava gutanje zraka, a ujedno se i ubrzava probava. Nadutost zbog gutanja zraka popraćena je vjetrovima i podrigivanjem. 

Opstipacija – zatvor stolice

Ako ne obavljate veliku nuždu redovito, bilo zato što ne stignete ili jer ne jedete dovoljno hrane bogate vlaknima, u crijevima se stvara pritisak. Nadutost ove vrste prati pritisak u abdomenu, ponekad i bol. Nadutost katkada može biti uzrokovana i bolestima srca, bubrega, jetre, cista na jajnicima te drugim zdravstvenim stanjima poput menstruacije kod žena. To se događa zbog hormonalnih promjena koje izazivaju zadržavanje vode u organizmu. 

Intolerancija na laktozu

Simptomi nadutosti se javljaju nakon konzumacije mliječnih proizvodaIntolerancija na laktozu je jako česti uzrok nadutosti, ali mnogi koji su intolerantni to niti ne znaju. Ona se liječi ili potpunim izbacivanjem mliječnih proizvoda (što nije lako jer puno namirnica sadrži mlijeko u tragovima) ili uzimanjem enzima laktaze koji pomažu pri probavi laktoze.

Prejedanje

Pretjerano konzumiranje ugljikohidrata, šećera i masti dovodi organizam do stanja kada dugo i teško probavlja hranu te stvara pritisak na želudac. Probavljanje teške hrane može uzrokovati nastajanje plinova zbog kojih dolazi do nadutosti pa čak i pojave boli u abdomenu. 

Nadutost u crijevima uzrokovana bakterijama

Nadutost može biti prouzrokovana i poremećajem bakterijske populacije crijeva, što dovodi do smanjenja broja prijateljskih bakterija. Ako je crijevna flora poremećena, npr. zbog uzimanja antibiotika, onda se uz nadutost javlja obično i proljev. Probiotici u tabletama i acidofil mlijeko mogu pomoći kod brzog oporavka crijevne flore.

nadutost hrana

Hrana koja uzrokuje nadutost trbuha i abdomena

  • Mlijeko i mliječni proizvodi – čak i oni koji nisu intolerantni na laktozu mogu dobiti simptome nadutosti i vjetrova od mliječnih proizvoda
  • Povrće: brokula, repa, kupus, grah i leća, šparoge.
  • Jabuke i kruške – ovo voće bogato je vitaminima i vlaknima, ali može uzrokovati nadutost. Jabuke i kruške ne morate izbacivati iz prehrane, ali možete jesti po pola voćke, pa kasnije opet pola da ne opteretite trbuh vlaknima.

Nemojte prestati uzimati gore navedene namirnice jer su one vrlo hranjive. Ako vam stvaraju probleme pokušajte prvo smanjiti njihov unos. Nadutost uzrokuje: 

  • Masna hrana – koja usporava probavu tako da hrana ima više vremena za fermentaciju. Posljedica su nadutost i vjetrovi.
  • Slatka gazirana pića –  jer sadrže mjehuriće zraka, taj zrak se nakuplja u trbuhu pa ga čini nabreklim.
  • Žvakaće gume – žvakanje vas tjera da puno gutate pa se povećava vjerojatnost da progutate puno zraka.
  • Pivo uzrokuje nadutost, ali ne zbog svojeg sastava nego zbog velike količine zraka koja se s njime popije. Kada točite pivo, pustite ga da malo odstoji kako bi imalo manje zraka u sebi.

Nadutost u trudnoći

Trudnice često pate od nadutosti. Kako beba raste i zauzima više mjesta na račun želuca, tako osjećaj nadutosti može biti sve prisutniji. Ono što trudnice mogu napraviti je paziti da piju puno vode i jedu hranu koja će im omogućiti regularno pražnjenje. Opstipacija dodatno pogoršava nadutost.

Prevencija

Nadutost zbog zadržavanja tekućine i probavnih tegoba

Zadržavanje tekućine u organizmu može biti posljedica prekomjerne konzumacije soli. Kada se kaže konzumacija soli najmanje se misli na često bespotrebno dosoljavanje hrane, misli se na konzumaciju gotovih, industrijski proizvedenih namirnica koje već sadrže velike količine soli. Premda iz te hrane sol ne možete ”odvaditi” ipak možete smanjiti unos takve hrane. 

  • Izbjegavajte mesne prerađevine: slaninu, šunku, kobasice, usoljenu govedinu, kockice za juhu, grickalice poput čipsa. 
  • Kupujte hranu s niskim udjelom soli.
  • Ne kuhajte povrće u slanoj vodi, a pogotovo ako ga imate namjeru još malo dosoliti. 
  • Nemojte pretjerivati s dosoljavanjem ostale hrane koju kuhate kod kuće.
  • Jedite manje obroke više puta na dan, svaki zalogaj dobro prožvačite, nastojte ne govoriti dok žvačete.
  • Izbjegavajte nalijevanje vodom tijekom obroka, jer tekućina razrjeđuje želučanu kiselinu, samim time probavni proces traje duže.
  • Izbjegavajte mahunarke i veće količine sirovog voća i povrća.
  • Ako sumnjate da vam neka hrana uzrokuje nadutost – metodom pokušaja i pogreške odvagnite koja je to hrana te ju nastojte izbjegavati .
  • Izbacite i preveliku konzumaciju kofeina i šećera.

Liječenje

Čajevi i napici protiv nadutosti

Najčešći uzročnici podrigivanja, vjetrova i nadutosti nisu bolesti već eventualno upalni procesi u organizmu koji nastaju kao posljedica nezdravih životnih navika. Donosimo vam u nastavku nekoliko recepata za uspješno rješavanje problema nadutosti: 

  1. Prelijte 30 grama nasjeckanog korijena anđelike s pola litre kipuće vode, pokrijte i pustite da odstoji deset minuta. Uzimajte po dvije žlice tog čaja triput na dan prije obroka. Možete žvakati sirove listove ili korijen anđelike. 
  2. Poslije obroka popijte čaj diskoreje, paprene metvice, komorača, kamilice kako bi ste spriječili nadutost zbog nastajanja vjetrova. Ako vam je čaj previše možete popiti pola šalice tople vode s nekoliko kapi tinkture tih biljaka.
  3. Vjetrove možete spriječiti i dodavanjem pojedinih začina u obroke kao što su: papar, đumbir, kardamom, kim.
  4. Ako je uzrok nadutosti posljedica predmenstruacijskog zadržavanja tekućine, dvaput na dan pijte čaj od sjemena celera ili preslice
  5. Pijte sok od češnjaka ili eventualno konzumirajte kapsule češnjaka, jer je češnjak veliki saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija u organizmu. Češnjak će crijeva pročistiti od ”zločestih” bakterija koje uzrokuju stvaranje plinova, a tako i zaustaviti njihovo razmnožavanje. 

Uz sve navedene metode možete na trbuh staviti termofor, te kružnim pokretima masirati trbuh. Opustite se u toploj kupki kojoj možete dodati tri kapi ulja crnog papra i tri kapi ulja komorača

prirodni lijekovi protiv nadutosti

Liječničku pomoć trebate potražiti ako:

  • bol koja je posljedica nadutosti dugo traje ili se pogoršava, te ako ste stalno naduti
  • ste povraćali
  • imate vrućicu
  • su vam gležnjevi natečeni 
  • tijekom trudnoće nastupi neočekivana nadutost
  • imate žgaravicu čim se probudite

Pokušajte promijeniti prehrambene navike, isprobavajte što vam odgovara, a što ne. Navedene metode pokazale su se najučinkovitijima u riješavanju problema nadutosti, no na vama ne moraju imati nikakav učinak. Svačiji organizam je individualan i  uzrok samog problema može ležati u namirnicama kao i pripravcima koji drugima pomažu. Zato je bitno posavjetovati se s liječnikom ili stručnjakom.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.47 / 5 (45 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: nadutost, nadutost trbuha, napuhnut trbuh, zrak u crijevima, napuhan trbuh, napuhnutost trbuha, nadutost u donjem dijelu trbuha, tvrd trbuh, nadutost u trudnoci, napuhan stomak,