Najčešće alergije na hranu

Ozbiljne alergije na hranu mogu izazvati poteškoće s disanjem, gubitak svijesti, pa čak i smrt. Ovih sedam namirnica čine oko 90% svih alergijskih reakcija na hranu:

Orašasti plodovi

Alergije na orašaste plodove spadaju među najteže alergije na hranu i često uzrokuju brze i opasne reakcije.  Možete biti alergični na jednu vrstu ploda ili više njih (orasi, bademi, lješnjaci, indijski oraščić, brazilski oraščić).

Često je mnogo jednostavnije kloniti se svih orašastih plodova nego riskirati zabunu i na kraju ozbiljne posljedice.

Kikiriki

Kikiriki zapravo spada u mahunarke, kao što su grah i grašak. No, alergije na kikiriki često idu ruku pod ruku s alergijama na orašaste plodove – obje mogu biti jednako rizične.

Kikiriki se može pojaviti u bezbroj proizvoda, stoga pažljivo pročitajte etikete.

Morski plodovi

Morski plodovi poput rakova, jastoga, škampi sadrže spoj nazvan tropomyosin, koji često izaziva teške reakcije. Alergije na školjke imaju tendenciju da se razviju tek u odrasloj dobi.

Mlijeko

Kravlje, kozje i ovčje mlijeko može izazvati teške alergijske reakcije kod djece. Neki se alergije oslobode, dok drugi moraju izbjegavati mliječne proizvode cijeli život. Za provjeru statusa vašeg djeteta, pedijatar može napraviti alergijski test.

Ako je alergija oslabila, vaše dijete može isprobati male količine mlijeka pod nadzorom liječnika.

Alergija na mlijeko

Jaja

Alergiju na jaja izaziva specifičan protein u bjelanjku . Ali zato što žumanjak često sadrži komadiće bjelanjka, nije sigurno jesti sve proizvode od jaja.

Pitajte svog liječnika o cjepivima, od kojih neka sadrže proteine jaja. I tražite skrivena jaja u sastojcima proizvoda, kao što je glazura na pekarskim proizvodima.

Pšenica

Za osobe koje boluju od celijakije, konzumiranje hrane koja sadrži gluten (protein u pšenici, raži, ječmu) uzrokuje oštećenje crijeva. Pšenica može izazvati i neposredne alergijske reakcije.

Srećom postoji mnogo drugih žitarica bez glutena poput kukuruza, quinoe i riže.

Soja

Alergija na soju, kao i kod mlijeka, se često pojavljuje u djetinjstvu. Soja sadrži nekoliko proteina koji mogu potaknuti ozbiljne alergijske reakcije.

Možda ipak možete konzumirati neke prerađene namirnice koje sadrže soju, jer različite metode pripreme mogu promijeniti ove proteine. Pitajte svog liječnika ili nutricionista.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.67 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
07-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: alergija na indijski orascic, simptomi alergije na hranu,