Nedostatak sna može povećati rizik prehlade

Poremećaj spavanja

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je prozvao nedostatak sna “javnom zdravstvenom epidemijom”, povezujući ga s prometnim nesrećama, nesrećama na radu i profesionalnim pogreškama.

Nova studija objavljena u časopisu Sleep je potvrdila važnost dobrog sna. Istraživanje je uključilo 164 sudionika, koji su dva mjeseca promatrani kako bi znanstvenici izračunali koliko su prosječno spavali, kao i njihovu kvalitetu sna. Zatim su ih tjedan dana stavili u karantenu i dali im tekućinu koja je bila zaražena virusom prehlade.

Nedostatak sna

Istraživači su otkrili da sudionici koji su spavali manje od šest sati imaju 4,2 puta veću vjerojatnost da se prehlade od onih koji su uspjeli dobiti sedam ili više sati sna. Sudionici koji su spavali manje od 5 sati imaju  4,5 puta veću vjerojatnost.

Jedna od prednosti istraživanja, prema autorima, je da se temelji na uobičajenim ciklusima sna sudionika.

Znanstvenici smatraju da nedostatak sna narušava proizvodnju važnih kemikalija pomoću kojih se imunološki sustav bori protiv bolesti.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
04-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni