Niži sistolički tlak umanjuje rizik kardiovaskularnih komplikacija i smrti kod starijih osoba

krvni tlak

Visoki krvni tlak (hipertenzija) je vodeći faktor rizika za bolesti srca, moždani udar, zatajenje bubrega i još neka oboljenja. Oko milijardu odraslih ljudi na svijetu (cca 26%) boluje od hipertenzije.

Intenzivnije snižavanje visokog krvnog tlaka, ispod uobičajeno preporučenih < 140 mmHg na < 120 mmHg, značajno smanjuje učestalost kardiovaskularnih bolesti i rizik smrti kod osoba starijih od 50 godina. To proizlazi iz prvih rezultata velikog istraživanja koje se provodi u SAD pod pokroviteljstvom National Institutes o Health.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kod skupine bolesnika kojima je lijekovima snižavan krvni tlak na <120 mmHg zabilježena je za gotovo četvrtinu niža smrtnost i oko 20 % manja učestalost kardiovaskularnih događaja u odnosu na skupinu u kojoj je cilj snižavanja tlaka bio postavljen na <140 mmHg.

Spomenuto istraživanje još nije donijelo konačne rezultate, no ovi preliminarni nagovještavaju moguću promjenu tretmana liječenja hipertenzije i u suprotnosti su s trendovima koji su zadnjih godina preporučali blaži tretman i smatrali dopuštenim da bolesnicima iznad 60-te godine života krvni tlak dosegne vrijednosti 150/90 mmHg.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
10-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sistolički tlak, krvni tlak 150/90, Ramzid lijek za povišeni krvni tlak, sistolicki tlak ispod 70,