Nošenje visokih potpetica vas možda postaruje

stikle

Nitko nikada nije rekao da je obuća s visokom petom udobna. No, nova studija sa Sveučilišta Stanford otkriva da vas one mogu učiniti 20 godina starijima.

Istraživači su promatrali kako zdrave žene hodaju dok nose cipele s različitom visinom pete: prvo u ravnim tenisicama, pa u potpeticama od 4 centimetra i na kraju u štiklama od 8.2 centimetra. Svaka žena je također trebala hodati sa i bez teškog prsluka koji je iznosio 20 posto njene tjelesne težine. Istraživači su pratili rad koljena, u hodu i dok stoje na mjestu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Rezultati studije, koja je objavljena u časopisu Journal of Orthopaedic Research, su prilično zastrašujući za sve ljubiteljice visokih peta.

Prilikom hoda u štiklama, koljena su više savijena kada noge dodirnu tlo. To stavlja puno pritiska na koljena, a na sličan način hodaju starije žene ili žene koje imaju artritis. I to se pogoršava ako imate višak kilograma jer se stavlja dodatni pritisak na zglobove.

Visoke pete, pogotovo kada su u kombinaciji s povećanom težinom, mogu doprinijeti povećanom riziku od osteoartritisa kod žena” rekli su autori studije. Dakle, nemojte nositi visoke potpetice svaki dan, vaša koljena će vam kasnije biti zahvalna.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.67 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni