Opasnost vreba iz roštilja

Žičane četke za čišćenje roštilja mogu gubiti čekinje tijekom uporabe. Čekinje mogu zaostati na rešetki roštilja i nakon toga se zalijepiti uz namirnice koje se pripremaju. Ako se čekinja proguta, može izazvati teške ozljede koje ponekad zahtijevaju kiruršku intervenciju.

Istraživanje, objavljeno u travanjskom broju časopisa Otolaryngology-Head and Neck Surgery pokazuje da nehotično gutanje čekinja žičane četke uopće nije rijetka pojava u sezoni roštiljanja. Nedostatak svijesti o opasnost može prouzročiti kasno uspostavljanje dijagnoze i nepravovremenu intervenciju.

Istraživači su pronašli 1698 takvih slučajeva evidentiranih u bolničkim jedinicama za pružanje hitne pomoći u SAD. Procjenjuje se da je ta brojka višestruko veća jer ne uključuje slučajeve obrađene u izvanbolničkim ustanovama.

Uobičajena mjesta ozljede su usna šupljina i ždrijelo. U pretraženoj evidenciji češće su ozljede jednjaka, glave i vrata od ozljeda u području abdomena.

Autori studije upozoravaju konzumente da obrate veliku pozornost kod čišćenja roštilja žičanom četkom. Prije svakog čišćenja i odlaganja četke potrebno je dobro provjeriti da čekinje nisu popustile.

Alternativne metode čišćenja roštilja su abrazivna (primjerice pijesak) i kemijska sredstva, strugalice, kuhinjska spužva i soda bikarbona.

Članak uređen:

Saznajte više o sodi bikarboni u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Opasnost vreba iz roštilja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.