Operacija kuka – pripreme, cijena, postupak i oporavak

operacija

Operativni zahvat kosti kuka čest je postupak, posebice u starijoj populaciji. Razlog operacije kuka mogu biti ozljede (frakture) ili degenerativne promjene tj. osteoartritis. U nastavu saznajte kako se pripremiti, oporaviti ili se jednostavno informirajte o svemu što trebate znati po pitanju operacije zgloba kuka.

Kuk je najveći kuglasti zglob u tijelu, a bolovi uslijed degenerativnih bolesti mogu se početi javljati već u 40-im godinama života. Osim toga, mnoge osobe dožive frakturu (lomljenje) zgloba kuka koja zahtjeva hitnu intervenciju operacijom uz prethodnu procjenu stručnjaka.

Bolovi i ukočenost u zglobu kuka mogu drastično smanjiti kvalitetu života ili vas u potpunosti spriječiti pri obavljanju svakodnevnih obaveza. Iako je lijekovima, vježbama te umjerenim aktivnostima moguće usporiti degenerativne promjene, operacija kuka kod starijih osoba često je najpoželjnije rješenje.

Zašto dolazi do potrebe za operacijom kuka?

operacija kuka oporavak

Srednji do jaki bolovi tijekom dana ili noći upućuju na problem. Riječ je o degenerativnim promjenama na zglobnoj hrskavici koje s vremenom utječu i na ostale dijelove zgloba. Najčešće je to osteoporoza, tj. artroza koja može u potpunosti onesposobiti kretanje.

Kod osteoporoze se u suglasnosti sa stručnjakom pribjegava operaciji te ugradnji umjetnog zgloba kuka (endoproteze). Uz pravovremenu operaciju i kvalitetan oporavak, moguće je ponovno vratiti pokretljivost i prevenirati daljnjem oslabljenju okolnih mišića.

Operacija kuka kod starijih osoba uslijed osteoartritisa u potpunosti zamjenjuje zglob kuka. U drugom slučaju operacija kuka provodi se nakon frakture, tj. ozljede zgloba. Operacija nakon frakture može se provesti u potpunosti, djelomično ili kao popravak unutarnjeg stanja.

Ukoliko se zglob ne zamjenjuje endoprotezom, kirurg će djelomično oštećene dijelove kuka zamijeniti metalnim dijelovima ili će kod mogućnosti oporavka ugraditi šarafe. Metalni šarafi koriste se za fiksiranje zgloba za vrijeme oporavka.

Prije operacije potrebno je utvrditi na koji je najbolji postupak, koji će se tip proteze ugraditi, napraviti pretrage u slučaju alergija te može li organizam uopće podnijeti operaciju i oporavak. Posjet ortopedu u tome je slučaju ključan, dok je dogovor sa specijalistom koji će provesti operaciju sljedeća postaja.

Operacija kuka – pripreme i postupak

Nakon provedenih pretraga (krvne slike, urinokulture, EKG-a, briseva ždrijela i nosa, bubrežnih i jetrenih markera), utvrđene proteze te informiranja pacijenta o samom postupku operacije, priprema se za dolazak u bolnicu. Prije operacije potrebno je prilagoditi životni prostor ili ugovoriti ustanovu za rehabilitaciju u koju će se uputiti po izlasku iz bolnice.

Ukoliko se vraćate kući, poželjno je prilagoditi prostor za lagano kretanje na štakama. Imajte na umu da je stopa padova nakon operacije izrazito velika. Dodaci za povisivanje WC školjke, rukohvati u kupaonici i uklanjanje kablova s podova su obavezni.

koliko traje operacija kuka

Pri dolasku u bolnicu ponesite sve što vam je iz dana u dan potrebno, a posebice higijenski proizvodi, donje rublje, papuče, pidžama, lijekovi i sl. Također je prije zahvata potrebno oprati kosu te se istuširati dezinfekcijskim sredstvom i ukloniti zubnu protezu.

Operacija se obavlja na tašte, minimalno 6h prije operacije nije dozvoljeno jesti, a 2h prije zahvata niti piti tekućinu. Prije operacije daje se anestezija kako pacijent ne bi osjećao bolove.

Koliko traje operacija kuka?

Operacija zgloba kuka može trajati nekoliko sati, ovisno o pripremi i eventualnoj pojavi komplikacija. Uobičajeni postupak uključuje rez na mjestu kuka, a zatim će kirurg odvojiti mišiće i masno tkivo koje se nalazi iznad kostiju i zgloba kuka.

Daljnji postupak uključuje rezanje kosti/zgloba kirurškim priborom poput pile, a zatim umetanje endoproteze ili manjih proteza na potrebita mjesta. Kao što je prethodno navedeno, moguće je pričvrstiti zglob/kost pomoću metalnih šarafa ili posebnog materijala pri zamjeni čitavog zgloba, a koji će omogućiti spajanje kosti s novim zglobom.

operacija kuka postupak

Nakon ostatka potrebnih promjena, mišićno i masno tkivo se ponovno zatvaraju, dok je moguće ostavljanje drenovnih cjevčica za izvlačenje viška eventualne tekućine. Rane se mogu svakodnevno previjati ili zaštiti posebnim sterilnim povojem.

Manje uobičajen i zahtjevniji zahvat uključuje manji rez i ne zahtijeva odvajanje mišića, no postoje i nedostatci ovakvog zahvata. Zbog manjeg reza i pristupačnosti, moguće su pogreške pri ugradnji proteze te se ovaj postupak provodi jedino kod veoma iskusnih stručnjaka.

Operacija kuka komplikacije

Iako su komplikacije rijetkost, posebice kod stručnih kirurga s godinama iskustva, moguće su neke komplikacije. Prilikom operacije može doći do povećanog gubitka krvi zbog čega bi bila potrebna infuzija, no to se uistinu rijetko događa.

Kako bi se izbjegle komplikacije u smislu alergijske reakcije na anesteziju ili druge lijekove protiv bolova, prethodno se rade opsežne pretrage kao i utvrđivanje krvne grupe. Također, unatoč vježbama poslije operacije, u iznimnim slučajevima mogu se javiti krvni ugrušci, odnosno venska tromboza.

Također, moguća je i plućna embolija, infekcija nakon ugradnje ili čak iščašenje proteze zbog lošeg pozicioniranja proteze ili slabe muskulature.

Operacija kuka oporavak

Već prvi dan nakon operacije počinje se s ustajanjem i hodanjem te prilagođenim vježbama kako bi se spriječili krvni ugrušci u operiranoj nozi. Pacijent također koristi urinarni kateter nakon operacije te može ostati u bolnici 3-10 dana, ovisno o potrebi.

Prije izlaska, pacijent mora svladati korištenje štaka, hodalice ili dr. ortopedskog pomagala te korištenje istih na ravnim površinama i stepenicama. Teži se samostalnom ustajanju i obavljanju higijene.

Najčešće se ubrzo po izlasku iz bolnice preporučuje odlazak na rehabilitaciju u toplice ili druge rehabilitacijske ustanove. Ukoliko niste u mogućnosti otići na rehabilitaciju, po dolasku kući, potrebno je svakodnevne potrepštine imati pri ruci, a pomoć obitelji ili medicinskog osoblja je također poželjna.

operacija kuka oporavak vježbe

U sljedećih 2-8 tjedana nakon operacije provode se vježbe u skladu s tolerancijom operirane osobe. Teži se uspravnom hodu uz pomoć štaka, provode se izometričke i vježbe opsega pokreta dok se provodi i elektrostimulacija operiranog područja. Postupno se uvode vježbe za osnaživanje muskulature.

Opće smjernice nakon operacije kuka

 • Potrebno je postupno povećavati opterećenje operiranog kuka,
 • Izbjegavajte sjedenje s prekriženim nogama,
 • Nemojte nositi teške terete,
 • Izbjegavajte sjedenje na niskim i mekanim sjedalima,
 • Kod ležanja na leđima između nogu (koljena) stavite jastuk,
 • Izbjegavajte ležanje na operiranom kuku,
 • Nemojte izvrtati nogu ili okretati prema van,
 • Izbjegavajte neravne ili skliske površine te uzbrdice,
 • Svakodnevno provodite ciljane vježbe,
 • Izbjegavajte iscrpljujuće aktivnosti i umaranje,
 • Nakon operacije izbjegavajte skokove i teške fizičke poslove.

Operacija kuka cijena

Operacija kuka može se provesti besplatno, no liste čekanja su u tome slučaju iznimno dugačke te se mogu čekati i do nekoliko godina u najgorem slučaju. U slučaju odlaska privatnicima, cijena operacije može iznositi od 20.000 – 50.000 kn.

U svakom slučaju, poželjno je dobro se raspitati o stručnjaku koji će provesti operaciju te ako već plaćate raspitati se o najboljim protezama za vaše potrebe.

Operacija kuka video

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.50 / 5   12
Facebooktwitterpinterestmail
26-08-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: operacija kuka, operacija kuka cijena, cijena oporavka nakon operacije kuka u toplicama, koliko dugo traje oporavak od operacije kuka, operacija kuka kod starijih osoba, koliko traje operacija kuka, koje su fizikalne vjezbe poslijeoperacije kuka, da li se ostaje u bolnici posle op meniskzsa, proteze za kuk, cijena operacije umjetnog kuka,