Operacija nosa (rinoplastika) – kad je potrebna, zahvat, korekcija nosa bez operacije

rinoplastika

Nos je najmarkantniji dio ljudskog lica i od velike važnosti za skladan profil lica. Osobe kod kojih je nos previše izražen, nepravilno građen ili neproporcionalan često su nesigurne u vezi svog izgleda. U takvim slučajevima, estetska operacija nosa (rinoplastika) može pomoći pružiti nosu estetski, prirodni oblik koji se savršeno uklapa u ostale crte lica.

Kad je potrebna operacija nosa?

Operativna korekcija podrazumijeva neku od sljedećih opcija ili više njih:

 • smanjenje veličine ili širine nosa,
 • širenje, smanjenje, suženje ili izravnanje mosta nosa (npr. u slučaju grbe na mostu nosa),
 • obnova potonulog nosnog mosta,
 • izravnanje krivudavog nosa,
 • preoblikovanje ili podizanje vrha nosa,
 • preoblikovanje nosnica i suženje kostura nosa,
 • promjena kuta između nosa i gornje usne.

Operacija nosa

Korekcija nosa – metode

Koja će se metoda operacije nosa koristiti, ovisi o:

 • odgovarajućim početnim nalazima,
 • fizičkim uvjetima kao što su npr. debljina kože i struktura lica,
 • željama i idejama pacijenta.

U pravilu se sve vrste nepravilnosti nosa mogu riješiti rinoplastikom. Korekcija nosa bez operacije isto je moguća, ali samo ako je prisutna mala nepravilnost nosa. Tad se korekcija nosa vrši kroz injekcije s posebnim punilima.

Razlikuju se dvije metode korekcije nosa:

 • osnovna metoda,
 • otvorena rinoplastika.

Operacija nosa – osnovna metoda

U većini slučajeva se koristi osnovna metoda u okviru koje liječnik oblikuje hrskavicu i strukturu kostiju kroz nosnice. Rezovi leže unutar nosa pa obično nema vidljivih ožiljaka. Ovom se metodom izravnava ili smanjuje nos.

Nakon korekcije kirurg ponovno spaja kožu oko novo modelirane strukture pomoću samorazgradivih šavova. Na kraju se nos prekriva fleksibilnim i individualno namještenim zavojem, a pomoću upijajućih tampona stabilizira se septum nosa.

Kod smanjenja nosa ponekad je potrebno ukloniti male dijelove kože. Obično se šavovi mogu sakriti u prirodnim naborima oko nosnicama i obraza.

Devijacija septuma

Operacija nosa – otvorena rinoplastika

Veći zahvati koji zahtijevaju bolji pogled u unutrašnjost nosa mogu se obaviti tzv. otvorenom rinoplastikom. Riječ je o malom rezu na koži između dvije nosnice. Zatim, kako bi se mjesto liječenja optimalno vidjelo, podižu se koža vrha nosa i nosnica. Tada kirurg korigira kosti i hrskavicu. Povremeno je potreban pristup iza nosnica. Otvorenom metodom mogu se ukloniti izražene grbe ili tretirati nakošenost vrha nosa.

Ako je u okviru korektivnog zahvata potrebna rekonstrukcija, koriste se transplantati ili implantati. Pritom se poseže za hrskavicom uha rebra ili kuka. Dostupne su i plastike za zamjenu tkiva. Ipak, upotrebu umjetnih materijala treba unaprijed raspraviti sa stručnjakom za rinoplastiku.

Nerijetko je kod nepravilnog oblika nosa zakrivljen sam septum (devijacija septuma) što može dovesti do otežanog disanja, slabijeg ili jačeg intenziteta. U tim se slučajevima preporučuje istodobna korekcija unutarnjeg i vanjskog nosnog okvira koja je poznata kao septorinoplastika.

Korekcija nosa bez operacije

Ovaj oblik rinoplastike podrazumijeva ubrizgavanje specijalnog punila za korekciju malih ili srednjih deformacija. Koriste se pripravci koji su vrlo uspješno u liječenju bora.

U većini slučajeva to je hijaluronska kiselina, a koja omogućava neposredno punjenje volumnih defekata te potiče stvaranje kolagena. Tvar se može ubrizgati točno tamo gdje je potrebna izgradnja ili ravnoteža volumena.

Ova je nježna varijanta korekcije nosa prikladna za izjednačavanje malih grba na nosu. Međutim, grba se ne uklanja, već se samo prikriva.

Hijaluronska kiselina

Izgled nosa nakon operacije – 3D model

U određenim se privatnim ordinacijama prije operacije mogu obaviti realistične trodimenzionalne predikcije izgleda nosa. Na 3D modelu lica, koji se izračunava iz jednostavnih fotografija ili skeniranja, nos može biti modeliran prema želji pacijenta, a pacijent može dobiti uvid na računalu.

Priprema za rinoplastiku

Prije svake operacije potrebno je obaviti detaljne konzultacije s liječnikom. Pored obvezne provjere respiratorne funkcije i nosne sluznice obavlja se i razgovor o mogućim rizicima. Važno je obavijestiti liječnika o bolestima, lijekovima, mogućim alergijama ili netolerancijama.

Osobama s osjetljivim sluznicama savjetuje se korištenje masti ili kapi za nos dva do tri tjedna prije rinoplastike. Upale u području uha, nosa i grla trebaju biti izliječene prije same operacije nosa.

Budući da nikotin inhibira cirkulaciju krvi i može negativno utjecati na proces ozdravljenja, konzumaciju cigareta trebalo bi prekinuti oko 14 dana prije korekcije nosa.

Prestanak pušenja

 

Rinoplastika – zahvat

Obično se u operativnoj rinoplastici hrskavica i kosti unutar nosa prvo pripremaju kirurškim finim radom, a zatim ponovno modeliraju. Korišteni instrumenti posebno su razvijeni za osjetljive kosti i sluznicu nosa.

Ovisno o obliku i veličini nosa, kao i opsegu rinoplastike, postupak traje od 60 do 90 minuta i obično se provodi pod općom anestezijom.

Operacija nosa – opravak

Oporavak nakon operacija nosa traje otprilike dva mjeseca, a konačni rezultati se očekuju 12 mjeseci od operativnog zahvata. U većini se rinoplastika na mostu nosa postavljaju vanjski fiksatori koje bi trebalo nositi što češće u prva dva tjedna nakon rinoplastike.

Tako tkivo ostaje optimalno poravnano dok se ne stabilizira. Osim toga, svrha fiksatora je zaštita nosa tijekom spavanja.

Ako se tretira i septum nosa, koriste se tamponi i fiksator unutar nosa. Tamponi se obično uklanjaju nakon dva do tri dana, a istodobno se izvlači iscjedak iz nosa kako bi se olakšalo disanje.

Zavoj

U prvih nekoliko dana nakon korekcije nosa dolazi do otekline i promjene boje nosa. Kad oteklina nestane, popuštaju vanjski fiksatori i treba ih zamijeniti. Kako bi se ubrzala regeneracija sluznice, preporučuju se masti ili kapi za nos. Ovisno o opsegu korekcije, četiri tjedna treba izbjegavati teže fizičke aktivnosti.

Operacija nosa – komplikacije

Rijetke su komplikacije operacije nosa. Postoje povremena izvješća o ukočenosti ili osjećaju utrnulosti oko nosa, obraza i gornje usne. Ipak, nuspojave nestaju nakon nekoliko tjedana od operacije.

Međutim, teška krvarenja, infekcije, oštećenja živaca ili suzne žlijezde vrlo su rijetke komplikacije koje se mogu odmah liječiti.

Pored toga, rinoplastika može uzrokovati komplikacije kod pacijenata koji imaju posebno debelu kožu lica. To se osobito odnosi na područje oko vrha nosa gdje se zadebljanje može dogoditi nakon zahvata. Ako je to slučaj, svakako treba napraviti naknadnu korekciju.

Upotreba implantata može u rijetkim slučajevima dovesti do odbacivanja ili upale. U tim se slučajevima obično traži naknadno liječenje. Kako bi se izbjegle komplikacije, treba obratiti posebnu pozornost na izbor liječnika i klinike.

Korekcija nosa – cijena

Cijena operacije nosa je različita od klinike do klinike. U privatnim se poliklinikama kreće od 15000 do 20000 kn. Također, moguća je i besplatna estetska operacija nosa preko HZZO-a.

Siniša Glumičić

Operacija nosa – Glumičić

U Zagrebu je, kad je u pitanju operacija nosa, najpoznatiji estetski kirurški centar Glumičić Medical Group. Dr. med. Siniša Glumičić jedan je od prvih estetskih kirurga na ovim prostorima, a korekcija nosa je najčešća operacija u njegovoj poliklinici.

Operacija nosa – Split

Što se splitskog područja tiče, više je estetskih kirurga koji se bave rinoplastikom, ali ističe se dr. Branko Glušac čija je klinika jedna od rijetkih u svijetu koja jednim zahvatom može obaviti estetsku i funkcijsku operaciju nosa.

Operacija nosa – Sarajevo

Dr. med. Glumičić kaže da se u Sarajevu obavlja najviše zahvata operacije nosa. I sam povremeno operira u jednoj tamošnjoj poliklinici. S druge strane, poliklinika Karabeg vodeća je poliklinika za estetsku, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju u Bosni i Hercegovini.

Također, u samom centru Sarajeva nalazi se i Naša mala klinika, poznati centar za estetsku kirurgiju, čiji su stručnjaci obavili više od 2000 zahvata.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

13-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: operacija nosa, zadebljali vrh nosa, operacija nosa cijena u bosni, operacija nosa cijena, korekcija nosa hijaluronskom kiselinom, korekcija nosa cijena, korekcija nosa, kobne operacije nosa, izgled nosa nakon operacija nosa, estetska operacija nosa preko hzzo,