Ortoza za koljeno – što je, njezina primjena i cijena

ortoza-za-koljeno

Ortoza je ortopedsko pomagalo koje pomaže kod oštećenja lokomotornog sustava koji vašem tijelu omogućuje kretanje, odnosno gibljivost.

Što je ortoza?

Za razliku od proteze, čija je primarna svrha da zamjeni dio tijela koji nedostaje od rođenja ili je izgubljen zbog bolesti ili ozljede, ortoza služi podržavanju i stabiliziranju dijelova tijela.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tako ona sprječava i/ili ispravlja daljnje deformacije kostiju i mišića. Ortoze su slične steznicima, ali se izrađuju od manje fleksibilnih materijala. Pritom se koriste remeni, poluge, zglobovi ili šipke.

Ortoze se obično propisuju za stopala, noge i koljena te ruke i kralježnicu. Nošenje ortoze ima nekoliko svrha, a među njima su:

 • pravilno biomehaničko poravnanje držanja,
 • ispravljanje ili prilagodba deformiteta kostiju ili mišića,
 • zaštita i potpora ozlijeđenog dijela tijela,
 • pomoć u njegovoj rehabilitaciji,
 • ublaživanje boli,
 • povećanje mobilnosti i samostalnosti u kretanju.

Iako mnogi smatraju da se ova ortopedska pomagala moraju u potpunosti prilagoditi tijelu pojedinca, odnosno izraditi po mjeri, ortoze se mogu pronaći u svim trgovinama s ortopedskim pomagalima.

No, zbog svojih pomičnih dijelova, i ortoze koje nisu izrađene po mjeri lako se prilagođavaju pacijentu i njegovim potrebama. U ovom članku posebnu pozornost posvetit ćemo ortozi za koljeno.

Ortoza za koljeno

golfer-s-ortozom-za-koljeno

Ortoza za koljeno je ortopedsko pomagalo koje se koristi u liječenju koljena oštećenih ozljedama ili upalama. Ona nije samostalni tretman za upalu ili ozljedu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ona je najčešće samo dio procesa izlječenja koji može uključivati operaciju, druge lijekove i fizikalnu terapiju.

Osim svojih klasičnih namjena, ortoza za koljeno može poslužiti za:

 • imobilizaciju i/ili kontrolu koljena,
 • usmjeravanje koljena,
 • ograničavanje kretanja koljena u određenom smjeru,
 • otklanjanje težinskoga opterećenja s koljena,
 • ubrzavanje postoperativne rehabilitacije koljena i
 • olakšavanje kretanja i/ili smanjenje boli u zglobovima.

Ortoza za koljeno trebala bi se koristiti prema uputama liječnika. Kada i koliko dugo ju je potrebno nositi, ovisi o pojedinačnom slučaju. Neke ortoze nose se cijelo vrijeme.

Druge se pak koriste samo tijekom pojačanih tjelesnih aktivnosti. Imajte na umu da se one lako oštete upotrebom. Zbog toga trebate odabrati ortoze od izdržljivih materijala te ih redovito održavati.

Vrste ortoza za koljeno

Zbog različitih zdravstvenih stanja u kojima se preporučuje nošenje ortoze za koljeno, vrlo je važno pravilno odabrati ortozu za pojedinačan i specifičan slučaj. Pritom je najvrjedniji savjet vašeg liječnika.

U dogovoru s njim donesite konačnu odluku. Vrlo je moguće da ćete tretman morati započeti s jednom, a nastaviti s drugom vrstom ortoze.

Tri su osnovne vrste:

 • ortoza za koljeno sa zglobom ili ortoza za patelu (iver ili čašicu),
 • funkcionalna ortoza i
 • rehabilitacijska, imobilizacijska ili postoperativna ortoza.

rehabilitacijska-ortoza

Ortoza za patelu olakšava kretanje zgloba, funkcionalna mu pruža podršku, a rehabilitacijska specifično ograničava njegovo kretanje nakon ozljede ili operacije.

Tako, kao što joj i sam naziv govori, osigurava da oštećena tkiva pravilno zacijele.

U slučaju bolesti koje uzrokuju mišićno ili neurološko oštećenje mišića koji okružuju koljena, ortoza za koljeno koristi se za ublaživanje nestabilnosti pri izravnanju ili savijanju koljena.

Druge vrste ortoza za koljeno mogu doprinijeti stabilizaciji koljena preuzimajući na sebe funkcije ozlijeđenih ili oštećenih ligamenata i hrskavica u koljenu.

Neke se ortoze za koljena koriste za ublaživanje pritiska i boli uzrokovanih bolestima kao što je artritis. Osim ovih vrsta, postoji i profilaktička ortoza koju često koriste atletičari i sportaši kako bi spriječili predvidljive ozljede.

Također, osim po primjeni, razlikujemo ortoze i prema materijalu izrade.

Ortoze izrađene od metalnih dijelova pružaju puno veću podršku oštećenom koljenu, nego što to čine ortoze ili steznici izrađeni isključivo od elastičnih i neoprenskih materijala.

Ipak, ortoze se najčešće proizvode od kombinacije materijala kako bi bile što izdržljivije i što udobnije.

funkcionalna-ortoza-za-koljeno

Ortoza za koljeno – HZZO

Prema pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima, osoba osigurana preko HZZO-a ostvaruje pravo na ortoze svih vrsta pod uvjetom da se one nalaze na Popisu pomagala.

Zadatak nadležnog liječnik odgovarajuće specijalnosti je da utvrdi koja je ortoza potrebna prema medicinskoj indikaciji na spomenutom popisu.

U slučaju ostvarivanja toga prava, HZZO u cijelosti pokriva troškove ortoze.

Ortoza za koljeno – cijena

U slučaju da vam je ortoza potrebna, ali niste ostvarili pravo na nju, za nju biste mogli biste izdvojiti i do 700 kuna. Vrsta ortoze i materijal od koje je izrađena uvjetuje cijenu.

Sportske i elastične, funkcionalne i imobilizacijske ortoze možete pronaći i po cijeni od 200 do 400 kuna. No rehabilitacijske ortoze su u pravilu skuplje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ortoza, ortoza za koljeno, renarthro iskustva, kako koristiti ortozu za koljeno, kako nositi steznik za koljeno, gde se uzima ortoza, ortopedsko pomagalo za koljeno, ortopedsko pomagalo za nogu fiksator, za koljeno steznik, ortoza primjena za koljeno,