Osteoartritis se može spriječiti dijetom i vježbanjem

osteoartritis

Metaboličke promjene uzrokovane lošom prehranom i sjedilačkim načinom života mogu biti okidač genetskog reprogramiranja stanica u tijelu i zglobovima.

Zdrava prehrana i redovito vježbanje su bitni čimbenici općeg zdravlja. Nova istraživanja pokazuju da se tako može spriječiti i razvoj osteoartritisa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najugroženije žene u postmenopauzi

Osteoartritis najviše pogađa  žene u postmenopauzi. One su podložnije obolijevanju od osteoartritisa zbog genetike, hormona i biologije.

Znanstvenici sa Sveučilišta Surrey u Velikoj Britaniji su pronašli ključnu poveznicu metabolizma i osteoartritisa te svoj rad objavili u Nature Reviews. Metaboličke promjene uslijed sjedilačkog načina života i loša prehrana mogu potaknuti genetsko reprogramiranje stanica u tijelu.

osteoartritis

Visoke razine mliječne kiseline dovode do upale zglobne hrskavice

Metaboličke promjene utječu na sposobnost stanica za proizvodnju energije, prisiljavajući ih da generiraju alternativne izvore za svoje funkcioniranje. Tako dolazi do prekomjerne proizvodnje glukoze koja se, kada se ne koristi za energiju, pretvara u mliječnu kiselinu, koju organizam teško izlučuje. Abnormalne razine mliječne kiseline u tijelu dovode do upale zglobne hrskavice koja otežava kretanje i uzrokuje bol.
Nažalost, ne postoji djelotvoran tretman za ovo bolno stanje. Dostupni su jedino lijekovi protiv bolova koji ublažavaju simptome a ne liječe samu bolest.

“Predugo se osteoartritis smatrao bolešću trošenja zglobova i pretpostavljalo se da je to dio procesa starenja. Međutim, nije tako. Doznali smo da možemo kontrolirati i spriječiti pojavu ovog bolnog stanja.” kaže glavni autor studije, Dr. Ali Mobasheri, profesor na Sveučilištu u Surreyu. “Nikada ne smijemo podcijeniti značenje zdrave prehrane i životnog stila. Ne samo da to utječe na naše opće dobro, već može promijeniti metaboličko ponašanje naših stanica, tkiva i organa, što dovodi do teških bolesti”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
16-05-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako spriječiti osteoartritis, postmenopauza i trudnoća,