Petni trn – simptomi i liječenje

petni-trn

Petni trn ili calcar calcanei nastaje kao rezultat obrane organizma, kada postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija hvatišta plantarne fascije na petnoj kosti.

Plantarna fascija je ligamentarna struktura koja se nalazi na donjem dijelu stopala i proteže se od pete do prstiju, a njezina osnovna uloga je održavanje svodova stopala i amortizacija hoda.

Nastankom petnog trna stvara se kalcifikat na hvatištu tetive, kako bi se spriječilo njezino eventualno oštećenje. Kalcifikat s jedne strane sprječava oštećenje hvatišta, no istodobno vrši pritisak na meko i živčano tkivo i tako stvara upalu i bol u području pete.

Dijagnostika i simptomi petnog trna

Dijagnostika petnog trna uključuje pregled specijaliste, ultrazvučno i RTG snimanje. Simptomi koji upućuju na petni trn su bolovi u području donje i unutarnje strane pete, koji mogu biti različitog intenziteta, te bolovi pri kretanju i istezanju praćeni osjećajem nelagode i ukočenosti. Međutim, petni trn ne mora se manifestirati osjećajem boli s obzirom na to da postoje kalcifikati koji ne uzrokuju bolove, kao i izrazito bolna stanja kod kojih kalcifikat nije prisutan.

Petni trn češće se javlja kod: muškaraca, sportaša, osoba koje nose neadekvatnu obuću, kao i kod osoba koje imaju spuštena stopala te posebno, uzdužni svod.

Petni trn

Liječenje petnog trna

Kod liječenja petnog trna terapija ovisi o trenutnom stanju. Njezin cilj je zacjeljivanje oštećenih struktura, ublažavanje bolova, istezanje mekih struktura te jačanje mišića nogu. Kada govorimo o liječenju prvenstveno se preporučuje odmor, vježbe za stopala i protuupalni lijekovi te nošenje posebno izrađenih ortopedskih uložaka, koji pravilno podupiru i rasterećuju stopala ili jastučića za petu, koji rasterećuju petu i smanjuju pritisak na bolno mjesto.

» Jastučići za petu mogu uvelike olakšati bol i pritisak u stopalu, a možete ih naručiti OVDJE.

Kod terapije koja se koristi kod liječenja petnog trna najčešće govorimo o klasičnoj fizioterapiji odnosno kombinaciji različitih postupaka s ciljem smirivanja sekundarnog upalnog procesa i boli u kombinaciji s vježbanjem. Pritom se najčešće koriste elektroterapija, magnetoterapija, laser i ultrazvuk.

Osim toga, kod liječenja petnog trna primjenjuje se i terapija udarnim valom, čiji je cilj putem zvučnih pulseva prouzročiti iritaciju u ozlijeđenom području i na taj način potaknuti proces zacjeljivanja. Također, primjenjuje se i manualna medicina u obliku masaže, pri čemu se pritisak vrši direktno na bolno mjesto. Uobičajeno liječenje petnog trna traje nekoliko tjedana, pri čemu dolazi do značajnog smanjenja bolova.

Međutim, do potpunog povlačenja simptoma može proći i nekoliko mjeseci. Neliječenje i neadekvatno liječenje petnog trna može uzrokovati kronične promjene tkiva, koje u težim slučajevima zahtijevaju operativne zahvate.

SimBex Vam poklanja besplatnu kompjutorsku analizu stopala

Analiza stopalaZa manje od jedne minute skeniranjem stopala možete dobiti njihovu 3D sliku i po želji naručiti uloške za korekciju njihovog opterećenja. Individualni ortopedski ulošci izrađuju se od vrhunskih i suvremenih materijala prema preporuci stručne osobe.

Redovna cijena samog pregleda je 100,00 kuna, a svim čitateljima portala Kreni zdravo koji ispune obrazac za prijavu na OVOJ stranici SimBex poklanja ovaj pregled potpuno besplatno! 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
26-05-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.02 / 5   93
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: petni trn, petin trn, petni trn simptomi, petni trn prirodno liječenje, petni trn liječenje, calcar calcanei, petni trn lecenje, petni trn forum, trnova peta, petni trn vježbe,