Početkom kolovoza zabilježene veće koncentracije toksičnih algi između Pule i Poreča

morske alge

Dok su uz talijansku obalu masovna pojavljivanja ovih algi česta tijekom ljeta, duž hrvatske obale su se ove alge obično masovno pojavljivale kasnije tijekom godine (listopad).

Znanstvenici iz ‘Ruđerovog’ Centra za istraživanje mora u Rovinju (CIM) zabilježili su početkom kolovoza veće koncentracije toksičnih algi na nekoliko plaža između Pule i Poreča. Cvat alge tipično traje od dva do tri tjedna.

Ovakvo masovno pojavljivanje toksičnih algi tijekom ljeta nije do sada zabilježeno duž hrvatske obale. Međutim u Hrvatskoj ne postoji sustav upozorenja i praćenja za takve događaje niti je definirana kritična granica pojavljivanja.

Centar za istraživanje mora prikuplja dodatne informacije o raspodjeli ovih algi kako bi potaknuo kreiranje sustava upozorenja.

Hlapljivi toksin iz alga štetan je za zdravlje

toksicne-algeJednostanične alge iz roda Ostreopsis žive u plitkim vodama do dubine od tri metra, duž obalnog područja. Prilikom masovnog razvoja ovih jednostaničnih algi stvara se smeđi obrastaj pri dnu, na kamenju i na drugim algama. Također, mogu se zamijetiti i plutajuće smećkaste nakupine algi na morskoj površini i u vodi.

toksini alge

Ove alge proizvode hlapljiv toksin, a ako čovjek dođe u kontakt s toksinom, tako da udahne aerosol ili ukoliko dođe do kontakta preko kože, najčešće se javljaju simptomi slični prehladi – curenje iz nosa, kašljanje i vrućica. Također se mogu javiti kožne reakcije slične alergijskim reakcijama.

Građanima s respiratornim problemima poput astme savjetuje se da se drže dalje od obale (najmanje 20 m) kako bi se smanjila njihova izloženost aerosolima. Ukoliko zamijetite simptome preporuča se udaljavanje od plaže, a ako se simptomi pogoršaju savjetuje se da se obratite liječniku.

Osobe koje zamijete opisane simptome nakon boravka kraj mora pozivamo da simptome i plažu na kojoj su boravili prijave na:

Centar za istraživanje mora i okoliša, IRB

E: [email protected]

FB: https://www.facebook.com/CIMOstreopsis

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
26-08-2019

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako uzrokovati krv iz nosa namjerno,