Bris uretre – što je, kako se izvodi, cijena

bris-uretre

Bris uretre ili mokraćnog kanala je postupak uzimanja uzorka s površine sluznice mokraćne cijevi sterilnim vatiranim štapićima. Pretraga se koristi za otkrivanje infekcija u uretri ili genitalijama, osobito kod muškaraca i muške djece. 

Kada je potrebno napraviti bris uretre?

Liječnik će vam preporučiti ovu pretragu ako pokazujete simptome gljivične ili bakterijske infekcije donjeg urinarnog trakta:

  • bolno i/ili često uriniranje (obratite pažnju ustajete li se po noći),
  • iscjedak iz uretre,
  • crvenilo ili oticanje područja oko uretre ili
  • natečeni testisi.

Bris uretre koristi se i ako se želi provesti rutinsko testiranje mokraćne cijevi na spolno prenosive bolesti, kao što su HPVgonoreja ili klamidija.

Kako se izvodi bris uretre?

Ova iznimno brza pretraga vrlo je neugodna, a ponekad i bolna. Može se napraviti testiranje uretre bakteriološki, na Chlamydiu trachomatis te na Ureaplasmu urealyticum i Mycoplasmu hominis. Male su razlike u postupcima pretraga, ali se one ne razlikuju cjenovno i iskustveno.

Pretraga se izvodi kada pacijent leži na leđima te je potrebno da pacijent bude vrlo miran. Kod muškaraca, liječnik najprije povuče prepucij (kožicu) prema dolje i fiziološkom otopinom prebriše glavić. Kod žena, jednom rukom razmakne velike usne, a drugom rukom obriše vanjski dio spolovila. Ako postoji iscjedak iz mokraćne cijevi, on se uklanja sterilnom vatom.

Potom se sterilni vatirani štapić uvodi u mokraćnu cijev na dubinu od 2 do 3 centimetra. Štapić se lagano rotira nekoliko sekundi. Nakon vađenja, bris se umoči i rotirajućim pokretima razmaže u tekućini. Pacijent se može tada odjenuti. Prilikom prvog mokrenja, moguće je lagano peckanje zbog iritacije sluznice.

Koji su rizici?

Ako se pravilno postupa i područje uzimanja brisa dezinficira, nema opasnosti za potencijalne komplikacije, no dođe li do njih obično su to različite infekcije ili krvarenje zbog mehaničke iritacije.

Kako se pripremiti za bris uretre?

Ne smije se mokriti barem 1 sat prije uzimanja obriska mokraćne cijevi. Preporučuje se i duže ako ne pijete dovoljno tekućine. Mokraća može djelomično isprati bakterije koje pretraga pokušava otkriti.

Nalaz najčešće bude gotov za 2 – 4 radna dana.

Bris uretre – cijena

Cijena ove rutinske pretrage kreće se od 150 do 200 kn u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.67 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
09-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bris uretre, bris uretre iskustva, bris uretre priprema, bris muškog spolovila, bris uretre postupak, bris uretre na bakterije, uretralni bris, bris uretre kod muskarca, sta je Bms uretre, bris polnog organa kod muskaraca,