Bronhoskopija – kako i kada se radi, priprema, oporavak

bronhoskopija1

Bronhoskopija je postupak kojim se pregledavaju dišni putevi pomoću savitljivog instrumenta veličine 6 mm koji se zove fleksibilni bronhoskop i na kojem se nalazi kamera. Razlikujemo dvije vrste bronhoskopije: dijagnostička, kojom se istražuje postojeći problem ili terapijska, kojom se rješava postojeći problem u dišnim putevima.

Kada se izvodi bronhoskopija?

Bronshoskopija se najčešće u sljedećim slučajevima:

 • pojava krvi u iskašljavanju,
 • uporan i dugotrajan kašalj,
 • promuklost,
 • nedostatak zraka,
 • sjene na plućima (vidljive na redgneskim i CT snimkama),
 • sumnja na tumore,
 • predoperacijska procjena

bronhoskopija

Kako se pripremiti za bronhoskopiju?

Pet dana prije pretrage nemojte uzimati lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin), tri dana prije pretrage ne smijete uzimati Marivarin, a dan prije pretrage prekinite heparinsku terapiju.

Na pregled je potrebno donijeti svu potrebnu dokumentaciju, kao što su dosadašnja medicinska dokumentacija, svježi labaratorijski nalazi krvi, podaci o eventulanoj alergiji, rtg snimke pluća ili CT.

Ukoliko imate redovito propisanu terapiju koju pijete ujutro, popijte rano ujutro s malo tekućine (barem 2 sata prije pretrage).

Za ovaj pregled morate biti natašte što podrazumijeva da ne jedete ni pijete ništa 8 sati prije postupka.Također nemojte pušiti 48 sati prije pretrage. Ukoliko imate protezu medicinsko osoblje će vas zamoliti da izvadite kao i da skinete naočale. Ako uzimate lijekove posavjetujte se s liječnikom.

Kako se izvodi bronhoskopija?

Postupak bronhoskopije nije bolan, ali može biti neugodan. Bronhoskopija se izvodi u sjedećem ili ležećem položaju i traje oko 5-10 minuta. Bronhoskop se uvodi kroz nos ili usta, a u iznimnim slučajevima kroz trahealnu stomu. Pacijentu se daje lokalna anestezija koja blokira reflekse kašljanja i smanjuje osjećaj neugodnosti.  Ukoliko pacijent ima izražen osjećaj straha ili jake reflekse, bronhoskopija se po dogovoru s liječnikom može izvesti u blagoj anesteziji. Tijekom postupka pregledavaju se dišni putovi, pluća te uzimaju uzorci za bakteriološku, citološku i patohistološku analizu. Tijekom postupka potrebno je da pacijent normalno diše.

Bronhoskopija – video simulacija pregleda

Oporavak nakon bronhoskopije

Nakon postupka bronhoskopije ne smijete jesti ni piti dva sata nakon oslabljenih refleksa gutanja. Također ne smijete samostalno voziti. Izbjegavate rad sljedećih 24 sata. Zbog lijekova koji se koriste tijekom bronhoskopije možete imati kratkotrajnu promjenu ukusa, imati osjećaj pojačanog stvaranja sline, suhoće grla ili promuklost.  Tegobe najčešće prestaju u roku od jedan do dva dana.

Bronhoskopija  – moguće komplikacije

Premda je bronhoskopija sigurna metoda. U nekim slučajevima mogu se javiti komplikacije kao što su:

 • pojava krvi nakon bronhoskopije,
 • krtakotrajni porast temperature,
 • istjecanje zraka u pleuralni prostor,
 • povraćanje i problemi s disanjem,
 • laringo,
 • bronhospazam,
 • kolaps pluća (vrlo rijetko),
 • srčani udar (vrlo rijetko).

Bronhoskopija – cijena pretrage

Cijena bronhoskopije u privatnim poliklinikama kreće se oko 1800 kn za bronhoskopiju+PHD (patohistološki pregled) te 2500 kn za bronhoskopija uz anesteziju + PHD (patohistološki pregled).

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.33 / 5   15
Facebooktwitterpinterestmail
23-09-2016
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bronhoskopija, Bronhoskopija komplikacije, kako se radi bronhoskopija, bronhoskopija posljedice, sta je bronhoskopija i kako se radi, bronhoskopija pluća postupak, bronhoskopija video, cijena bronhoskopije, bronhoskopija privatno cijena, www sta je to bronhoskopija,