Cistoskopija – kako se izvodi, priprema, cijena

cistoskopija-pregled

Cistoskopija (uroendoskopija, uretrocistoskopija) je dijagnostička pretraga kod koje se optičkim instrumentom (metalnim instrumentom u obliku sonde s kamerom) pregledava sluznica mokraćne cijevi (uretre) i mokraćnog mjehura. Radi se o endoskopskoj pretrazi koja je minimalno invazivna – obavlja se kroz prirodni otvor u ljudskom tijelu (mokraćnu cijev), dakle nema reza na koži za ulazak optičkog instrumenta. 

Kada se radi cistoskopija?

Cistoskopija se radi u slučaju pojave krvi u mokraći ili smetnji mokrenja (otežano i/ili bolno mokrenje).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Razlog izvođenja cistoskopije može biti i potreba za uvođenjem proteze (stenta) kako bi se osigurala prohodnost mokraćnih puteva u slučaju da postoji zapreka, na primjer opstrukcija tumorom ili kamencima. Također, može se obaviti i u sklopu kontrolnog pregleda nakon operacije tumora mokraćnog mjehura.

Kako se izvodi cistoskopija?

Cistoskopija se izvodi u ginekološkom (litotomijskom) položaju.

Prije samog pregleda medicinsko osoblje priprema intimno područje pranjem antiseptičkom otopinom. Potom liječnik aplicira gel (lokalni anestetik) u mokraćnu cijev kako bi se smanjili bolovi te olakšalo izvođenje pretrage.

Fleksibilni cistoskop (metalni instrument u obliku sonde s kamerom) se uvodi kroz mokraćnu cijev (uretru) u mokraćni mjehur. Kad uđe u mjehur, liječnik pažljivo ispituje sluznicu kako bi se isključilo postojanje patoloških promjena (polipa, tumora, ozljeda ili kamenca).

cistoksopija-zena

Tijekom pretrage pacijent može osjetiti određeni stupanj nelagode (osjećaj kao da mu se mokri) i boli.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

cistoskopija-muskarac

Kod većine pacijenata pretraga se ipak izvodi bez većih poteškoća i bolova. U manjem broju slučajeva kod pacijenata se mogu naći uznapredovale promjene ili anatomske malformacije koje zahtijevaju anesteziju ili hospitalizaciju. U takvim situacijama liječnik prekida pretragu i upoznaje pacijenta s daljnjom procedurom. 

U iznimnim situacijama liječnik će napraviti biopsiju (uzeti komadić sumnjivog tkiva zbog detaljne mikroskopske i patohistološke analize). Također, može se, ako je potrebno, i zaustaviti krvarenja (elektrokoagulacija).

Cistoskopija – priprema za pregled

Prije pretrage pacijent treba detaljno oprati vanjsko spolovilo. Potrebno je uzimanje dosta tekućine.

U dogovoru s liječnikom na vrijeme morate prekinuti uzimanje lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi (Andol, Marivarin, Aspirin).

Ako imate neke od sljedećih bolesti ili ste nositelji nekog od navedenih virusa, obavijestite liječnika:

 • HIV virus,
 • hepatitis B, C, D i E,
 • srčanu bolest,
 • bubrežnu bolest,
 • plućnu bolest,
 • dijabetes (šećernu bolest).

Osobe s određenim srčanim manama će prije cistoskopije morati uzimati antibiotsku profilaksu (zaštitu). Upute će vam dati vaš liječnik te je zato bitno naglasiti mu prije pretrage ako imate problema sa srcem.

Također, prije cistoskopije je potrebno izliječiti infekciju urotrakta ako je prisutna.  

Cistoskopija – video prikaz pretrage

Cistoskopija kod muškarca

Cistoskopija kod žene

Cistoskopija – moguće komplikacije

Cistoskopija može dovesti do sljedećih komplikacija:

 • infekcije mokraćnog sustava,
 • perforacija mokraćne cijevi ili mjehura (kad se mokraćna cijev ili mjehur probiju za vrijeme pregleda – vrlo rijedak slučaj)
 • moguće krvarenje iz mokraćne cijevi ili mjehura,
 • nuspojave na lijekove tijekom pretrage,
 • srčani infarkt (vrlo rijetko),
 • poremećaj rada srca,
 • srčani zastoj,
 • pad tlaka.

Ako nakon postupka primijetite krv u mokraći, povišenu temperaturu, bol i peckanje tijekom mokrenja, odmah obavijestite svog liječnika.

Što nakon cistoskopije?

Postupak se izvodi ambulantno, pod lokalnom anestezijom – gelom i traje kratko – oko 5 minuta.

Ako ste bili pod općom anestezijom, morat ćete ostati u bolnici dok lijekovi ne popuste, ne smijete voziti stoga se pobrinite da vas netko otprati kući.

Kako biste smanjili iritacije mjehura, uzimajte dosta tekućine kako bi se mjehur pročistio.

Cistoskopija – cijena pregleda

U privatnim poliklinikama cijena cistoskopije je oko 500 – 600 kn, cistoskopija s pregledom između 600 i 1000 kn ovisno o poliklinici, a ako se radi cistoskopija u anesteziji, tada se cijene pregleda kreću od 1600 do 1800 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.82 / 5   11
Facebooktwitterpinterestmail
01-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: cistoskopija, cistoskopija mjehura, citoskopija, cistoskopija cijena, cistoskopija kod zena, cistoskop, uretrocistoskopija, pregled mjehura kod zena, cistoskopija forum, citoskopija urina,