Endoskopija – kada ju trebamo i koji su rizici?

endoskopija-postupak

Morate li zbog mučnine, povraćanja, boli u abdomenu, teškoća pri gutanju ili žgaravice na endoskopiju? Ne brinite, mi ćemo Vas provesti kroz svaki korak zahvata.

Što je endoskopija?

Riječ endoskopija znači “promatrati iznutra”, a odnosi se na promatranje tijela endoskopom (sitnom kamerom na kraju duge, fleksibilne cijevi).

Liječnik koji se specijalizirao za bolesti probavnog sustava (gastroenterolog) koristi endoskopiju za dijagnosticiranje, a ponekad i liječenje stanja koja utječu na jednjak, želudac i početak tankog crijeva (dvanaesnik), dok  se kolonoskopijom pregledava debelo crijevo.

Metode endoskopije:

endoskopija-prikaz

Više inormacija o gastroskopiji (postupku, cijeni i pripremi), pročitajte u članku: “ Što je gastroskopija i kako se pripremiti?

Enteroskopija omogućava dijagnostiku i terapiju različitih bolesti tankog crijeva. Kao dijagnostička metoda najčešće se koristi u svrhu otkrivanja mjesta krvarenja, evaluacije upalnih bolesti crijeva, uzimanje uzoraka sluznice tankog crijeva.

Kolonoskopija je endoskopska metoda koja omogućuje liječniku pregled cijelog debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do pripoja debelog i tankog crijeva, uključujući i završni dio tankog crijeva.

Za više informacije možete pročitati članak: “Što je kolonoskopija i koje su joj alternative“.

endoskopija-postupak

Kada trebate endoskopiju?

 • Kod simptoma mučnine, povraćanja, boli u abdomenu, teškoća pri gutanju, žgaravice ili krvarenja u crijevima,
 • kod dijagnosticiranja bolesti probavnog sustava,
 • za prikupljanje uzorka tkiva (biopsija) za testiranje na bolesti, kao što su anemija, krvarenja, upala, proljev ili rak probavnog sustava,
 • može koristiti za uklanjanje stranih tijela iz gornjeg dijela probavnog trakta,
 • kod krvarenja iz jednjaka ili želuca, otežanog gutanja uzrokovanog uskim jednjakom ili kod potrebe za uklanjanjem polipa (liječnik u ovakvim slučajevima koristi dodatne instrumente uz endoskop).

Kako se izvodi?

Endoskopske pretrage izvode se u posebno opremljenim endoskopskim jedinicama uz propisno odjeveno zdravstveno osoblje. Pretragu izvodi liječnik – endoskopičar i endoskopska medicinska sestra. Ako liječnik pozove i drugu sestru u prostoriju, ne brinite. Ponekad četiri ruke nisu dovoljne.

Koraci izvođenja kolonoskopije:

 1. dva a do tri dana prije postupka trebate biti na tekućoj dijeti,
 2. dan prije pregleda potrebno je uzeti dvije bočice preparata X – PREP koji se prodaje u ljekarnama: jednu bočicu ujutro oko 8 sati, a drugu oko podneva, prema priloženoj uputi,
 3. ako trajno uzimate neke lijekove posavjetujte se prije toga s liječnikom možete li ih uzeti prije pregleda ili ne,
 4. pregled se izvodi na lijevom boku, a kolonoskop (savitljiva glatka cijev s rasvjetom na vrhu, debljine od oko 12 mm,) uvodi se polako i pažljivo kroz anus, rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja s tankim crijevom i dijelom tankog crijeva ako je potrebno,
 5. pregled je ponekad bolan, što se rješava davanjem lijekova za vrijeme pregleda,
 6.  buđenje iz anestezije je brzo i bez posljedica, ali je vožnja ostatak dana zabranjena (bilo bi dobro doći s pratnjom).

Koraci izvođenja enteroskopije:

 1. dan prije procedure zadnji obrok treba biti lagana večera, a na njezin dan ne smije se konzumirati hrana (voda samo za ublažavanje žeđi),
 2. liječnik endoskopom ulazi kroz usta, te preko dvanaesnika dolazi do tankog crijeva (na dubinu od oko 100 cm),
 3. pregled se izvodi pod utjecajem anestetika,
 4. nakon buđenja, ne smije se voziti.

Rizici endoskopije

Endoskopija je siguran postupak, ali kao i većina zahvata, nosi određene rizike:

 • krvarenje (povećan ako postupak uključuje uklanjanje komada tkiva za ispitivanje (biopsiju) ili za liječenje problema probavnog sustava),
 • infekcije (može zahtijevati liječenje antibioticima),
 •  pukotina u jednjaku ili nekom drugom dijelu gornjeg probavnog trakta (može zahtijevati bolničko liječenje, a ponekad i operaciju da se popravi).

Simptomi koji upućuju na komplikacije:

 • groznica
 • bol u grudima
 • kratkoća daha
 • crna ili vrlo tamna stolica
 • teškoća pri gutanju
 • uporna bol u trbuhu
 • ovraćanje

Ako imate bilo koji od ovih znakova ili simptoma odmah potražite liječničku pomoć.

Cijena i vrijeme čekanja

Vrijeme čekanja na pretragu proteže se između 0 do 15 dana, ovisno o KB-u.

Cijena postupka gastroskopije u poliklinikama iznosi 450 kn, cijena kolonoskopije 800 kn, a cijene enteroskopije s anestezijom oko 900 kn.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.75 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
13-10-2016
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: endoskopija, enteroskopija, endoskopija debelog crijeva, biopsija tankog crijeva, endoskopija je, endoskopija tankog crijeva, endoskopska biopsija tankog crijeva, endoskopija i gastroskopija, endakopija probavnog trakta, zašto biopsija tankog crijeva,