Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Kalprotektin u stolici – zašto se mjeri i značenje nalaza

kalprotektin

Kalprotektin je protein koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica u crijevima (neutrofila). Vrijednosti tog proteina mjere se iz uzorka stolice pacijenta kako bi pomogle u dijagnozi bolesti ili poremećaja u radu probavnog sustava. 

Zašto se mjeri kalprotektin?

Kalprotektin u stolici (fekalni kalprotektin) mjeri se radi razlikovanja bolesti probavnog sustava. Klinički simptomi kod upalnih crijevnih bolesti (kao što su ulcerozni kolitis i Chronova bolest) slični su onima kod neupalnih poremećaja (kao što je sindrom iritabilnog crijeva), iako je riječ o posve različitim bolestima koje zahtijevaju različiti pristup i liječenje.

Ti simptomi uključuju grčeve u trbuhu, gubitak težine, učestale stolice, izmjene proljeva i zatvora, nadutost, krv u stolici, bol u trbuhu. 

Inače se za ove potrebe radila se kolonoskopija, što je invazivna i skupa metoda koja je i neugodna za pacijenta. Mjerenjem razine kalprotektina može se izbjeći kolonoskopija u pojedinim slučajevima. Određivanje kalprotektina je neinvazivna metoda, bezbolna, usto i pouzdana te jeftina. 

Referentne vrijednosti

manje od 30 µg/gnegativan
30 – 70 µg/gponavljanje pretrage
70 – 200 µg/gblaga organska bolest
više od 200 µg/g aktivna upalna bolest crijeva

Povišene vrijednosti (veće od 30 µg/g) nalaze se kada je prisutna upalna bolest, kao što je Chronova bolest, ulcerozni kolitis, celijakija divertikulitis, te kod prisustva polipa, adenoma, karcinoma ili neke zarazne (bakterijske, parazitarne) bolesti. Pacijent će u ovom slučaju biti upućen na daljnje pretrage, kolonoskopiju i biopsiju.

Rezultati pretrage bit će negativni u slučaju neupalnih poremećaja, kao što je sindrom iritabilnog crijeva ili gastrointestinalna viroza, te pacijent ne mora biti upućen na kolonoskopiju i daljnje pretrage.

Mjerenje kalprotektina tijekom terapije

Tijekom liječenja upalnih bolesti crijeva, za vrijeme hospitalizacije i nakon potencijalnog operativnog zahvata, može se pratiti stanje pacijenta mjerenjem razine kalprotektina. Na taj način može se zaključiti koliko je liječenje bilo uspješno i procijeniti mogućnost povratka bolesti

Oko 90% pacijenata s visokim vrijednostima kalprotektina imali su relaps odnosno povratak bolesti tijekom prve godine nakon liječenja. Međutim, od pacijenata koji su imali niske vrijednosti kalprotektina, samo 10% je imalo relaps u tijeku prve godine. 

Priprema za pretragu

Uzorak stolice, veličine zrna graška, stavlja se u odgovarajuću posudicu koja se zatim nosi na laboratorijsku analizu. Ako u klinici ne osiguravaju posudice za uzorak stolice, one se mogu kupiti u ljekarni, a uzorak je potrebno dostaviti u laboratorij u roku 2 sata. 

Uzorak stolice se ne smije uzimati za vrijeme menstruacije, kao ni za vrijeme proljeva. Također, pretraga se ne preporučuje ako pacijent uzima nesteroidne protuupalne lijekove, kao što su aspirini, andoli i ibuprofeni. 

Cijena pretrage i čekanje nalaza

U javnim ustanovama pretraga je besplatna za zdravstveno osigurane osobe, a nalazi se čekaju otprilike tjedan dana.

U privatnim klinikama cijena pretrage iznosi od 200 do 250 kuna, a nalazi mogu biti gotovi isti dan, dok se u nekim poliklinikama čeka i do tjedan dana. 

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.73 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kalprotektin u stolici, kalprotektin, fekalni kalprotektin, koliko se čeka nalaz stolice na okultno krvarenje, određivanje kalprotektina što je to, Priprema za test fekalni kalprotektin, Sto znači poviseni kalprotektin, test na fekalni kalprotektin, uzrok povišenog kalprotektina kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kalprotektin u stolici – zašto se mjeri i značenje nalaza

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.