Lumbalna punkcija – postupak, kada i kako se izvodi, posljedice

Lumbalna punkcija

Lumbalna punkcija je rutinski invazivni dijagnostički postupak koji se najčešće provodi s ciljem uzimanja uzorka i kasnije analize cerebrospinalnog likvora.

Cerebrospinalni likvor je tekućina koja obavija mozak i kralježničnu moždinu, a konstantno cirkulira moždanim komorama, subarahnoidalnim prostorom (prostor između paučinaste i meke moždane ovojnice) i njegovim proširenjima.

Ukupni volumen cerebrospinalnog likvora iznosi oko 150 ml, ali se on konstantno iznova stvara i resorbira. Svakog dana u moždanim komorama proizvede se oko 500 ml likvora.

Normalno je likvor bistar i bezbojan. Sadržava stanice, bjelančevine, glukozu, elektrolite, aminokiseline i dr. Određene bolesti izazivaju karakteristične promjene u likvoru, pa nam biokemijska, citološka, imunološka i serološka ispitivanja likvora pomažu u dijagnosticiranju takvih bolesti.

Kada se radi lumbalna punkcija i što mogu pokazati nalazi?

Lumbalna punkcija je izuzetno važna u dijagnosticiranju pojedinih neuroloških i neuroinfektoloških bolesti. Liječnik će indicirati ovaj dijagnostički postupak ukoliko posumnja na neku od sljedećih bolesti:

U slučaju da CT-uređaj nije dostupan lumbalna punkcija može biti značajna i u dijagnosticiranju sljedećih bolesti:

 • subarahnoidalnog krvarenja
 • tumora mozga i kralježnične moždine
Lumbalna punkcija

Kod pacijenata s akutnom limfocitnom leukemijom lumbalna punkcija radi se kako bi se utvrdila eventulna zahvaćenost središnjeg živčanog sustava.

Lumbalna punkcija izvodi se i kada postoji potreba za aplikacijom lijeka izravno u subarahnoidalni prostor ili u navedeni prostor treba ubrizgati kontrastno sredstvo u sklopu provođenja nekih neuroradioloških dijagnostičkih pretraga (npr. CT-mijelografije).

Postupak lumbalne punkcije

Lumbalna punkcija može se obaviti u sjedećem ili bočnom ležećem položaju, uz uvjet da bolesnik maksimalno savije leđa kako bi se trnasti nastavci susjednih kralježaka razdvojili i na taj način otvorili prostor kroz koji liječnik može uvesti punkcijsku iglu u lumbalni dio kralježničnog kanala.

Igla se u kralježnički kanal uvodi između trećeg i četvrtog ili četvrtog i petog lumbalnog (slabinskog) kralješka, tj. ispod završnog dijela kralježnične moždine. Na tom je mjestu subarahnoidalni prostor vrećasto proširen i lakše mu je pristupiti, a ne postoji opasnost od ozljeđivanja kralježnične moždine.

Lumbalna punkcija postupak

Postupak u pravilu traje desetak minuta i ne zahtjeva uvođenje pacijenta u opću anesteziju, ali se na mjesto uvođenja punkcijske igle može dati lokalni anestetik.

Kontraindikacije – kada se ne izvodi lumbalna punkcija? 

Lumbalna punkcija ne smije se izvoditi kod sljedećih stanja:

 • Povišenog intrakranijalnog tlaka (povišenog tlaka unutar lubanje) – lumbalna punkcija ne smije se izvoditi kod povišenog intrakranijalnog tlaka zbog mogućnosti naglog neurološkog pogoršanja bolesnika. Zato bi lumbalnoj punkciji uvijek trebao prethoditi pregled očne pozadine koji može indirektno ukazati na povišeni intrakranijalni tlak (povišeni tlak unutar lubanje).
 • Infekcije kože ili potkožnog tkiva blizu mjesta izvođenja lumbalne punkcije – povećavaju rizik širenja infekcije u kralježnični kanal preko punkcijske igle.
 • Sumnje na spinalni apsces (nakupine gnoja oko kralježnične moždine)
 • Nekorigirane koagulopatije (poremećaja zgrušavanja krvi)relativna kontraindikacija za provođenje lumbalne punkcije zbog opasnosti od nekontroliranog krvarenja. Kada se koagulopatija pravilno korigira može se pristupiti lumbalnoj punkciji.
 • Akutne ozljede kralježnice i kralježnične moždine

Lumbalna punkcija – posljedice i komplikacije

Lumbalna punkcija je rutinski medicinski zahvat koji je relativno bezbolan i bezopasan ukoliko se izvodi na pravilan način i uz pridržavanje svih mjera asepse (u potpunosti sterilan način rada).

Lumbalna punkcija često se izvodi za vrijeme hospitalizacije, a ukoliko se radi ambulantno potrebno je monitoriranje bolesnika u bolnici najmanje jedan sat prije otpuštanja kući.

Komplikacije nakon izvođenja lumbalne punkcije nisu česte i u pravilu su prolazne i kratkotrajne, a uključuju:

 • Postpunkcijska glavobolja je najčešća komplikacija lumbalne punkcije. Javlja se nekoliko sati do dva dana nakon punkcije i može biti jaka. Ponekad je praćena osjećajem mučnine, povraćanjem, vrtoglavicom, prolaznim poremećajima vida i šumom u ušima. Izraženija je u uspravnom položaju, a u ležećem se smiruje. Češće se javlja kod mlađih bolesnika s manjom težinom. Liječenje uključuje ležanje, uzimanje puno tekućine i lijekove protiv bolova. Glavobolja uobičajeno traje od nekoliko sati do nekoliko dana, a rijetko može potrajati i do tri tjedna.
Lumbalna punkcija glavobolja
 • Bol u leđima može se javiti po prestanku djelovanja lokalnog anestetika i najčešće je lokalizirana oko mjesta uboda, a rjeđe se može širiti i u noge. Liječenje se sastoji od uzimanja lijekova protiv bolova.
 • Krvarenje na mjestu uboda nastaje slučajnim oštećenjem okolnih krvnih žila, a uglavnom se javlja kod pacijenata koji koriste lijekove protiv zgrušavanja krvi ili imaju poremećaj zgrušavanja krvi. Krvarenje je pretežno manjeg opsega i spontano prestaje.
 • Spinalni (kralježnični) hematom je rijetka, ali ozbiljna komplikacija lumbalne punkcije. Predstavlja nakupinu krvi oko kralježnične moždine nastalu ozljedom krvnih žila kralježnične moždine prilikom prolaska punkcijske igle. Ponekad ova komplikacija prođe nezapaženo ili se bolesnik žali samo na lokaliziranu bolnost na mjestu stvaranja hematoma. U slučaju pojave simptoma poput slabosti nogu, gubitka osjeta u nogama ili poremećaja sfinktera (poremećaj kontrole urina i stolice) neophodna je brza evakuacija hematoma.
 • Postpunkcijski meningitis je ozbiljna, ali vrlo rijetka komplikacija lumbalne punkcije do koje dolazi pri nesterilnom izvođenju ovog dijagnostičko-terapijskog postupka.

Oporavak od lumbalne punkcije

Oporavak od lumbalne punkcije u pravilu je uspješan, brz i potpun, a komplikacije nisu česte i najčešće se lako saniraju.

Pridržavanje sljedećih uputa može dodatno ubrzati i pripomoći oporavku:

 • uzimanje puno tekućine
 • uzimanje lijekova protiv bolova
 • uzimanje kofeinskih napitaka (npr. čaj ili kava)
 • mirovanje u ležećem položaju

Lumbalna punkcija kod djece

Lumbalna punkcija kod djece ne razlikuje se puno u odnosu na lumbalnu punkciju kod odraslih osoba. Ipak, postoje i određene osobitosti kod izvođenja lumbalne punkcije u dječjoj dobi.

Završetak kralježnične moždine u novorođenčadi nalazi se u razini trećeg lumbalnog (slabinskog) kralješka, dok se kod odrasle osobe nalazi u razini prvog lumbalnog kralješka. Zbog toga bi se kod djece, osobito one mlađe, punkcijska igla u kralježnički kanal trebala uvoditi između četvrtog i petog lumbalnog kralješka kako bi se izbjegla mogućnost eventualne ozljede kralježnične moždine.

Punkcija leđne moždine kod djece

Manju djecu i bebe tijekom izvođenja lumbalne punkcije potrebno je držati, i to u položaju sa savijenim koljenima stisnutima prema bradi te spuštenom glavom i ramenima. Navedeni položaj olakšava liječniku pristup kralježničnom kanalu.

Od izuzetne je važnosti da tijekom izvođenja lumbalne punkcije dijete bude jako mirno, pa se u tu svrhu često koriste sedativi (lijekovi za smirenje). Na mjestu predviđenom za uvođenje punkcijske igle uvijek bi trebalo aplicirati lokalni anestetik kako bi sam postupak bio čim manje bolan i stresan za dijete, a u određenim je situacijama nužno i uvođenje djeteta u opću anesteziju.

Nije neuobičajeno da lumbalnoj punkciji prisustvuje i roditelj kako bi dijete bilo mirnije i kako bi se manje bojalo.

Eventualne komplikacije nakon lumbalne punkcije nisu česte i iste su kao i odrasloj populaciji, a oporavak je također u pravilu brz i potpun. Sat vremena mirnog ležanja na leđima nakon izvršene punkcije smanjit će mogućnost javljanja postpunkcijske glavobolje, kao najčešće komplikacije lumbalne punkcije.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.55 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: lumbalna punkciju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Lumbalna punkcija – postupak, kada i kako se izvodi, posljedice

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.